Stel, je hebt besloten om te gaan beleggen. Er zijn dan verschillende beleggingsvormen waar je uit kunt kiezen. Hier vind je een overzicht van de beleggingsvormen, wat elke vorm inhoudt en wat je mogelijkheden zijn. Zo kun jij bepalen welke beleggingsvorm goed bij jou past.
Aandelen
De eerste beleggingsvorm is waarschijnlijk ook de meest bekende: aandelen. Wat zijn aandelen precies? Dit zijn eigenlijk kleine stukjes van een bedrijf. Dit bedrijf heeft plannen en wil deze graag uitvoeren. Bedrijven verkopen aandelen zodat zij het benodigde geld ontvangen om hun plannen tot uitvoering te brengen. Jij betaalt de aandelen en wordt daarmee aandeelhouder van dit bedrijf. Je bent dus als het ware mede-eigenaar van deze onderneming en dat gaat gepaard met bepaalde rechten. Wellicht krijg je stemrecht in beslissingen die het bedrijf neemt of heb je recht op het dividend, een gedeelte van de winst.
Hoe werken aandelen?
Met aandelen werkt het zo: wanneer het goed gaat met een bedrijf en er winst wordt gemaakt, heb jij hier als aandeelhouder ook veel profijt van. Hoe beter het met een bedrijf gaat, hoe meer je aandeel waard wordt. Dit aandeel kun je vervolgens met veel winst aan een ander verkopen. Zo investeer je jouw spaargeld op een goede manier en word je er alleen maar beter van.
Anderzijds kan het natuurlijk ook minder goed gaan met een bedrijf waardoor je aandeel ook weer minder geld waard wordt. Zorg dat je van tevoren genoeg weet over een bedrijf: zo maak je het beleggen interessanter.
Aandelen kopen doe je bij de broker
Hoe werkt het kopen van aandelen? Het grote voordeel van aandelen is dat je deze gemakkelijk online kunt kopen bij een broker. Een broker is een online bank waar je de aandelenkoersen van allerlei bedrijven kunt bekijken. Zo kun jij gemakkelijk kijken in welk bedrijf of merk je wilt gaan investeren met aandelen. Nadat je hebt geïnvesteerd in een bedrijf of merk naar jouw keuze ben je dus op economisch gebied mede-eigenaar. Aandelen zijn een lange termijn investering omdat de waarde van aandelen continue veranderen en niet te voorspellen zijn voor de korte termijn. Heb je veel spaargeld en kun je een gedeelte hiervan langere tijd missen? Dan is het aanschaffen van aandelen een goede stap.
Cryptocurrency
Cryptomunten zijn een populaire beleggingsvorm voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Waarom? Cryptomunten zijn een innovatieve nieuwe valuta die altijd zal blijven bestaan, ze bieden veel mogelijkheden en er zijn genoeg manieren om hiervan te kunnen profiteren. Een van de meest bekende cryptomunten is natuurlijk de Bitcoin, maar er zijn ook vele anderen zoals Ripple en Ethereum. Veel investeerders zijn, ondanks de negatieve houding van overheden, enthousiast over cryptogeld omdat ze veel potentie hebben en hier zeker geld aan verdiend kan worden.
Zo kun je beleggen in cryptomunten
Wat is beleggen in cryptomunten? Het is belangrijk om van te voren je research te doen naar de cryptomunt waar je in wilt gaan beleggen. Dit kun je doen door de whitepaper te lezen. Dit is een document waarin wordt uitgelegd wat het doel van een cryptomunt is, korte en lange termijn doelen en hoe dit doel bereikt gaat worden. Met het lezen van de whitepaper krijg je meer duidelijkheid over de visie van een bepaald project. Ook is het belangrijk om de prijsgeschiedenis te bekijken om zo te kunnen zien welke richting de munt opgaat (zie je groei of bepaalde trends?). Bepaal je strategie en begin eerst met beleggen in bekende cryptomunten zoals de Bitcoin, Ethereum of Ripple.
Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds: wat is dit en wat kun je hier als beginnende belegger mee? Een beleggingsfonds is een verzamelplaats voor beleggers. Het geld van alle beleggers komt hier samen en wordt een fondsvermogen genoemd. Bij een beleggingsfonds doe je een kleine investering in duizenden bedrijven. Je hebt dus geen grote geldbedragen nodig om te kunnen beleggen en dat is vooral voor jou als beginnende belegger een groot voordeel. In een beleggingsfonds wordt je geld meer verspreid dan wanneer je individuele aandelen koopt. Er zijn drie soorten beleggingsfondsen: aandelenfondsen, obligatiefondsen en mixfondsen.
Aandelenfondsen, obligatiefondsen en mixfondsen
Bij aandelenfondsen gaat het om aandelen in beursgenoteerde bedrijven uit iedere sector over de hele wereld. Wanneer je gaat beleggen in een aandelenfonds, investeer je jouw geld in heel veel bedrijven. Obligatiefondsen beleggen in obligaties van overheden of bedrijven. Een obligatie is een deel van een lending die aangegaan door een land, overheidsinstelling of bedrijf. Het voordeel van deze fondsen is dat het risico erg laag ligt omdat overheidsinstellingen de verplichtingen vrijwel altijd na kan komen. Het investeren in obligaties heeft meer rendement dan wanneer je jouw geld op je spaarrekening laat staan. Tot slot zijn er ook nog mixfondsen. Dit is een combinatie van aandelenfondsen en obligatiefondsen. Hierbij investeer je in verschillende beleggingsfondsen en spreid je dus ook de risico’s.
Voordelen van beleggingsfondsen
Kiezen voor een beleggingsfonds kent een aantal voordelen. In de eerste plaats hoef je geen grote geldbedragen te investeren maar kun je goed beginnen met kleine bedragen. Daarnaast kun je altijd een beleggingsfonds vinden met een specifieke strategie, zoals een specialisatie in een bepaalde markt, een beleggingsfonds in een bepaalde categorie zoals aandelen of obligaties. Vooral als beginnende belegger zijn beleggingsfondsen gemakkelijk. Alles wordt voor je in de gaten gehouden door de fondsmanager die alle beleggingen beheert.
Indexbeleggen
Je kunt zowel passief als actief beleggen. Actief beleggen betekent dat een fonds een beter rendement wilt halen dan een bepaalde index. Passief beleggen houdt in dat een fonds juist zo dicht mogelijk bij een bepaalde index wil blijven. Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen: hierbij volg je de beursindex in plaats van deze voorbij te streven. Een voorbeeld van een indexfonds is AEX. Er zijn wereldwijd een aantal indexfondsen waar kunt beleggen. Je bent met een transactie gelijk verspreid over een heel index. De index kan bestaan uit tientallen tot honderden aandelen, obligaties, opties en futures. Deze financiële producten worden ook wel effecten genoemd.
(Passief) indexbeleggen: de voordelen
Wat zijn de belangrijkste voordelen van indexbeleggen? Omdat de index alleen wordt gevolgd, blijven de kosten laag. Er worden niet veel transacties gedaan en daarnaast hoeven er geen beheerkosten voor de fondsmanager te worden betaalt. Je behaalt dus een hoger rendement omdat deze kosten afvallen. Daarnaast doet het rendement van passief indexbeleggen niet onder voor dat van actief beleggen. Indexbeleggen loont omdat je simpelweg de index volgt tegen lage kosten. Vooral wanneer je wilt beginnen met beleggen is dit een goede stap, omdat je zo op een rustige manier kennis kunt maken met de wereld van (passief) beleggen.
ETF’s
Een andere beleggingsvorm is het beleggen in ETF’s. ETF staat voor Exchange-traded fund en wordt ook wel een indextracker genoemd. Met een ETF wordt de beursindex zo nauwkeurig mogelijk gevolgd. Een ETF is naast indexbeleggen een ander voorbeeld van passief beleggen in aandelen, obligaties enzovoorts. Het fonds probeert niet een beter resultaat te behalen dan de index, maar probeert hier zo dicht mogelijk bij te blijven. Wat is het verschil tussen ETF’s en een indexfonds? ETF’s worden constant verhandeld op de beurs. Indexfondsen worden vaak een keer per dag verhandeld.
De twee methodes van een ETF
Met een ETF wordt de index nauwkeurig gevolgd en dit gebeurt door middel van twee methodes: fysieke replicatie en synthetische replicatie. Fysieke replicatie wordt gebruikt voor het repliceren, oftewel kopiëren, van de indexprestatie. Hierbij worden alle aandelen of obligaties die deel uitmaken van de beursindex gekocht. Deze methode is transparant en eenvoudig. Synthetische replicatie wordt gebruikt om het rendement van de index te leveren door swapovereenkomsten te sluiten met een of meerdere tegenpartijen. Een swapovereenkomst is het ruilen van financiële producten met kasstroom of risico tussen meerdere partijen.
ETF’s: de voordelen van deze beleggingsvorm
ETF’s hebben een aantal voordelen. In de eerste plaats hebben ze, net als bij indexbeleggen, weinig beheerkosten. Dit bespaart kosten op analisten en zorgt dus voor een hoger rendement. ETF’s zijn volbelegd: dit betekent dat er geen slecht renderende contanten in het fonds zitten. Dit wil zeggen dat je er als belegger verzekerd van kunt zijn dat het resultaat van je investering nooit slechter is dan die van de index. Zo word je geen slachtoffer van een onjuiste beleggingsvisie van een fondsbeheerder. Beleggen in ETF’s is dus veilig en een goede start voor beginnende beleggers.
Obligaties
Aandelen zijn een bekende vorm van beleggen, maar ook obligaties zie je regelmatig voorbij komen. Maar wat houdt deze beleggingsvorm in? In dit geval koop je obligaties waarmee je geld leent aan een onderneming of een overheid. Je krijgt als ruil voor de investering rente over het bedrag dat je leent. Een obligatie kun je dus zien als een schuldbewijs dat je hebt gekregen van een overheid of bedrijf. Bij het beleggen in obligaties koop je geen stukje van de onderneming zoals dit bij aandelen wel het geval is. Bij obligaties stel jij je geld beschikbaar voor een afgesproken rentepercentage.
De waarde van obligaties
Een overheid of onderneming wil met de obligaties een bepaald doel behalen: het ophalen van een bepaalde hoeveelheid geld. De obligatie wordt verdeeld in kleinere delen, ook wel coupures genoemd. Deze coupures worden op de beurs verkocht. Wanneer jij een stukje van deze obligatie hebt gekocht, krijg je naast je gewone rente ook nog couponrente. De rente van de obligatie staat vaak vast maar kan soms ook variëren. Obligaties kennen een nominale waarde; dit is de waarde op munten en bankbiljetten die jij investeert in een obligatie.
Beginnende belegger en obligaties
Er zijn verschillende soorten obligaties op de beurs. Obligaties die weinig risico’s met zich meebrengen (staats- en bedrijfsobligaties), maar ook obligaties die een hoger risico met zich meebrengen (reverse obligaties, perpetuele obligaties, converteerbare obligaties). Het is als beginnende belegger vooral aan te raden om te beginnen met de investering in de obligaties met minder risico. Zelf obligaties kopen is vaak goedkoper dan het beleggen in een beleggingsfonds, omdat je hier te maken hebt met beheerkosten en fondskosten. Daarnaast weet je als belegger precies wat het rendement wordt van een obligatie omdat dit van de voren al is afgesproken en vastgelegd. Je moet de obligatie dan wel tot het eind van de looptijd vasthouden.
Opties
Beleggen in opties is een andere mogelijkheid die je hebt als belegger. Wat is beleggen in opties? Hierbij koop je als het ware recht om een aandeel te kopen of verkopen voor een vast bedrag. Het gaat altijd om een samenstelling van honderd aandelen; opties zijn vaak aan de dure kant. Hoeveel een optie kost is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de koers van het aandeel, de uitoefenprijs (prijs waarvoor je het aandeel kan kopen of verkopen) de looptijd (periode waarin je aandelen mag kopen of verkopen), en het veranderen van de koers van deze aandelen. Het kan dus per optie verschillen hoeveel je voor het recht van de aandelen in het pakket betaalt.
Call-optie
Er zijn twee soorten opties: de call-optie en de put-optie. Met een call-optie koop je het recht om aandelen te kopen gedurende een bepaalde periode. Van tevoren worden twee dingen afgesproken: de prijs waarvoor je de aandelen koopt en de looptijd waarin je de aandelen kunt kopen. Zowel de prijs als de looptijd staan vast en kun je niet meer veranderen. Een andere mogelijkheid is het verkopen van de call-optie: je verkoopt hiermee wel het recht om de aandelen te kopen. Je krijgt te maken met heel wat risico en mogelijkheden. Je kunt je call-optie verkopen wanneer de koers van de aandelen stijgt, maar wanneer je te lang wacht en de koers daalt weer, kun je jouw call-optie niet meer verkopen. Aan het einde van de looptijd is je call-optie weinig meer waard en loop je dus de kans om een gedeelte van het geld dat je geïnvesteerd hebt, te verliezen.
Put-optie
Het tegenovergestelde van een call-optie is een put-optie: hiermee heb je het recht om aandelen tijdens een looptijd te verkopen. De prijs en looptijd worden ook van tevoren afgesproken en vastgesteld. Je bent eigenaar van de put-optie en je kunt dit recht verkopen; dit werkt anders dan bij een call-optie. Een put-optie wordt juist interessant wanneer de koers daalt. Bij het stijgen van de koers is er waarschijnlijk minder interesse in de put-optie. Net als bij een call-optie is je put-optie aan het einde van de looptijd weinig meer waard.
Futures
Vandaag de dag is het goed mogelijk om te investeren in grondstoffen en valuta. Dit gebeurt in de vorm van futures. Dit zijn overeenkomsten waarmee je kunt beleggen in de waardeverandering van een bepaald product. De veranderingen worden gemeten in punten en in het contract wordt opgesteld hoeveel winst of verlies je per punt maakt. Je kunt zowel future long als future short kopen.
Future long en future short
Wanneer koop je een future long? Dit doe je wanneer jij als belegger denkt dat de waarde van een bepaald product gaat stijgen. Iedere punt stijging geeft je winst en iedere punt daling betekent verlies. Hoe werkt dit precies? Stel, je koopt een future long met een waarde van 350 en in het contract staat afgesproken dat je 200 euro per punt krijgt. Wanneer de waarde stijgt naar 355 krijg je 5 punten winst: dit maakt een totale winst van 1000 euro. Daalt de waarde van 350 naar 345? Dan heb je 5 punten verlies en maak je een totaal verlies van 1000 euro.
Wanneer koop je een future short? Dit doe je wanneer jij als belegger denkt dat de waarde van een product gaat dalen. Je boekt winst met het dalen van het puntenaantal, in tegenstelling tot bij een future long. Een stijging van punten betekent verlies en een daling van punten betekent winst. Wanneer je je goed verdiept in de waarde van producten en hun koers dan kun je hier flink wat winst mee boeken.
Turbo’s
Turbo’s zijn een betrekkelijk nieuwe en momenteel zeer populaire beleggingsvorm. Je kunt hiermee versneld in aandelen beleggen, maar ook in obligaties, grondstoffen en valuta. Hoe werkt dit? Het versneld beleggen in aandelen gebeurt met een hefboom die ervoor zorgt dat de winst (en het verlies) hoger is dan wanneer je op normale wijze belegt. De koers reageert door de hefboom sterker op ontwikkelingen. Kosten voor inleg liggen lager en de kansen op winst en verlies blijven hetzelfde.
Turbo long en turbo short
Ook in het geval van turbo’s zijn er twee mogelijkheden: turbo long en turbo short. Deze twee opties spelen in op de stijging of daling van de waarde. Verwacht jij als belegger een stijging van de beurs? Koop dan een turbo long en maak winst op de stijgende waarde van een aandeel, obligatie of grondstof. Ga jij er vanuit dat de waarde gaat dalen? Koop dan een turbo short en maak winst op de dalende waarde van een aandeel, obligatie of grondstof. De risico’s liggen bij turbo’s betrekkelijk hoog en daarom is er een vorm van bescherming: de stop loss. Dit werkt als volgt: wanneer de koers van de aandelen onder een bepaalde grens zakt of stijgt, eindigt je turbo long of turbo short op die aandelen. Zo voorkom je het verlies van grote bedragen.
Vastgoed
Een andere manier om je spaargeld te beleggen is door het in iets fysieks te stoppen: vastgoed. Dit kan op verscheidene manieren. Het kopen van een pand en deze verhuren aan anderen is een van de bekendste voorbeelden van beleggen in vastgoed. Er zijn diverse partijen en banken waar je een beleggingshypotheek kunt afsluiten. Bij het beleggen in vastgoed is het belangrijk om goed na te denken over de stappen die je gaat ondernemen, zoals waar je gaat beleggen en waarin je gaat beleggen. Maak daarnaast een goed plan zodat je niet onverwacht met hoge kosten komt te zitten. Tot slot kies je een bank die jou een beleggingshypotheek wil verstrekken.
Goede toevoeging, Jurr! Groet, Gerard van Beursgenoten