Turbo’s

Wil je het rendement van jouw beleggingen snel laten groeien? Door te beleggen in turbo’s kan aan die beleggingswens worden voldaan. Een waarschuwing moet echter wel worden gegeven. Bedenk dat grotere rendementskansen ook betekent dat het risico groter wordt. Je loopt dus het risico om geld te verliezen.

Veel winst halen met een lage inleg

Een turbo is een hefboomproduct. Bij een hefboomproduct betaal je als belegger maar een deel van de onderliggende waarde van dit beleggingsproduct. De rest van de waarde van het beleggingsproduct wordt betaald door de verkoper van de turbo. Stel de bank is de verkoper. Dan betalen zowel de belegger als de bank een deel van de onderliggende waarde van de turbo. Het financieringsniveau, dat is het door de bank betaalde deel van de onderliggende waarde, kan bij een aandeel van 100 euro bijvoorbeeld 60 euro zijn. Over dit financieringsniveau moet je als belegger rente betalen. Wat is nu het voordeel voor de belegger? Je hoeft minder geld in te leggen dan bij een gewoon aandeel. Met een turbo kun je zonder zelf de volledige prijs voor het beleggingsproduct te betalen toch het volledige rendement behalen. Om dit hogere rendement te behalen, moet de turbo natuurlijk wel op het juiste moment een beweging naar boven of naar beneden maken.

Verdienen met turbo’s

Waarschijnlijk vraag je je af wanneer je kunt verdienen met turbo’s. Het beleggingsproduct turbo heeft een onderliggende waarde. Die onderliggende waarde kan van alles zijn. Voorbeelden van onderliggende waarden zijn grondstoffen, aandelen obligaties en een stijgende of dalende index. Is de onderliggende waarde een dalende index? Dan kun je verdienen met je turbo’s als de beursindex op het juiste moment daalt.

Bepalen van het risico

Je kunt als belegger zelf bepalen of je veel of weinig risico wilt lopen. Het risico van een turbo is namelijk afhankelijk van het knock-out niveau dat je dan kiest. Stel het onderliggende product van jouw turbo maakt een andere beweging dan je had verwacht. Dan komt jouw turbo te vervallen. Dit moment wordt het knock-out niveau genoemd.

Een voorbeeld. De DAX staat bijvoorbeeld op 13.000 punten. Je verwacht dat de koers van de DAX verder gaat stijgen Stijgt de DAX? Dan maak je winst. Daalt de DAX? Dan maak je verlies. Je kunt zelf bepalen of je veel of weinig risico loopt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een knock-out niveau van 12750 of voor een knock-out niveau van 12500. Stel je kiest voor een knock-out niveau van 12750. Dan is het risico vrij groot. De turbo vervalt namelijk al als de DAX index 250 punten is gedaald. Kies je voor een knock-out niveau van 12500? Dan is zowel het risico als de hefboom lager, want de turbo vervalt pas als de DAX index 500 punten is gedaald.

Meer rendement en meer risico

Er is, zoals al eerder opgemerkt, een verband tussen rendement en risico. Meer rendement? Dan ook meer risico. Stel je wilt een turbo gebruiken om het rendement van je belegging te vergroten. Dat kan, want met een turbo beleg je met een hefboom. Die hefboom zorgt ervoor dat je winst bij een belegging in een bepaalde markt sneller stijgt. Stel je had in die bepaalde markt belegd zonder hefboom. Dan was je winst ongetwijfeld minder snel gestegen. Bedenk dat dit ook geldt voor het maken van verlies. Beleg je met een turbo en beweegt de markt zich niet in de door jou voorspelde richting? Dan maak je bij een belegging met hefboom meer verlies dan bij een belegging zonder hefboom.

Het verlies beperken

Wie belegt in turbo’s loopt dus het risico om verlies te lijden. Gelukkig kan dat verlies wel worden beperkt. Stel je hebt gekozen voor een bepaald knock-out niveau. Het knock-out niveau wordt overigens ook wel stop-los genoemd. Door de stop-loss (knock-out niveau) wordt de ondergrens van de door jou gekochte turbo bepaald. Bereikt de turbo dit niveau? Dan verlies je alleen een deel van het door ingelegde bedrag. De hoogte van de stop loss bepaalt dus de omvang van het verlies. Stel de waarde van je belegging zakt te veel in koers. Dan sluit de bank automatisch je positie. Zo voorkomen ze een negatief saldo. Je verlies is dus nooit groter dan het door jou ingelegde bedrag.

Inzetten op een stijging of een daling

Met een turbo kun je, zoals al eerder opgemerkt, zowel winst maken bij een stijgende als bij een dalende koers. Verwacht je dat de koers van de onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen, gaan stijgen? Dan moet je een turbo long kopen. Stijgt de koers van het aandeel? Dan maak je winst. Uiteraard wordt de te betalen rente over het financieringsdeel van de winst afgetrokken. Ontvang je dividend? Dan wordt dit dividend afgetrokken van het financieringsdeel. Je betaalt dan dus iets minder rente.

Verwacht je dat de koers gaat dalen? Koop dan een turbo short, want met en turbo short kun je inzetten op de daling van de onderliggende waarde. Daalt de onderliggende waarde inderdaad? Dan wordt de onderliggende waarde door de bank verkocht. Als belegger ontvang je dan rente over het financieringsdeel.

Berekenen van de hefboom

Met een turbo kun je dus, zowel bij het dalen als bij het stijgen van de onderliggende waarde, snelle resultaten bereiken. Dat is mogelijk dankzij de hefboom. Overweeg je om te gaan beleggen met turbo’s? Dan moet je uiteraard wel weten hoe je de hefboom moet berekenen..

De hefboom heeft een bepaalde lengte. Koop je als belegger aandelen met een waarde van 100 euro. Financiert de bank van dit aandeel 80 euro? De hefboom is dan 20/100 of 1:5. De onderliggende waarde de door de belegger betaalde bedrag, moet dus worden gedeeld door de werkelijke waarde.

Stel je verwacht als belegger dat de koers gaat stijgen. Dan koop je dus een turbo long. Bij een stijging van € 1 is de stijging dus € 5. Uiteraard werkt dit ook andersom. Een daling van € 1 is een daling van € 5.

Beleggen in turbo’s: een eenvoudig rekenvoorbeeld

Stel je koopt de zojuist genoemde turbo long. Dan betaal je voor een turbo long op een aandeel van € 100 zelf slechts € 20. Stel de koers van het aandeel stijgt naar € 120. De turbo is dan ongeveer € 40 waard. Verkoop je het aandeel op dat moment? Dan is het rendement circa 100%. Dat is dus beduidend meer dan bij een gewoon aandeel van € 100 euro. Heb je een aandeel gekocht voor € 100? Bij een stijging van de koers van het aandeel naar € 120 euro is het rendement bij verkoop slechts 20%.

De voor- en nadelen van een turbo

Overweeg je om te gaan beleggen in turbo’s? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van dit beleggingsproduct zijn.

De voordelen van een turbo

  • Je hoeft als belegger niet het hele aandeel te kopen. Er kan al vanaf 20 euro belegd worden in turbo’s.
  • Dankzij de hefboom is het mogelijk om met een beperkte inleg een hoog rendement te behalen.
  • Een turbo heeft als ingebouwde veiligheid dat de belegger nooit meer kan verliezen dan zijn eigen inleg.
  • Beleggen in turbo’s kan op alles: indexfondsen, aandelen, valuta, grondstoffen en obligaties.
  • Als groot voordeel van de turbo wordt genoemd de transparante berekening. De waarde van een turbo is, onafhankelijk van de plaats van aankoop, overal gelijk voor hetzelfde product.

De nadelen van turbo’s

  • Je kunt door het hefboomeffect heel snel verliezen maken. Heb je een grote hefboom? Dan kun je je inleg al binnen enkele minuten kwijtraken.
  • Beleg je in turbo’s met een andere valuta als onderliggende waarde? Bedenk dan dat je hier bij zich ongunstig ontwikkelende wisselkoers verlies op kunt maken.
  • Bedenk dat door de hefboom de waarde van een turbo zeer volatiel is. Er kunnen snel verliezen worden geleden. Vraag je af of je als belegger dat risico wilt lopen

Het kopen van een turbo

Je hebt besloten om te gaan beleggen in turbo’s. Waar kun je turbo’s kopen? Turbo’s kunnen gekocht worden bij banken en bij online brokers.