Er zijn twee manieren van beleggen: je kunt kiezen voor zelf beleggen, maar laten beleggen door een bank of een vermogensbeheerder is ook een mogelijkheid. Hoe slim is zelf beleggen en wat zijn hierbij je mogelijkheden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om zelf te beginnen met beleggen. Want het is niet alleen belangrijk om te weten wat beleggen precies inhoudt, maar ook welke voordelen dit met zich meebrengt voor jouw vermogen! De dingen waar je op moet letten en hoe tips voor hoe je het beleggen zo succesvol mogelijk kunt maken, vind je hier.
Wat houdt zelf beleggen in?
Eerst is het belangrijk om te kijken wat zelf beleggen precies inhoudt en welke voordelen dit voor jou heeft. Beleggen is een vorm van investering. Een gedeelte van jouw geld wordt voor een langere tijd vastgelegd en dit zorgt er onder andere voor dat je er in de toekomst financieel op vooruit gaat. Je kunt bijvoorbeeld zelf beleggen in aandelen waarbij je (een gedeelte van) jouw geld investeert in een bedrijf. In ruil daarvoor krijg je bijvoorbeeld een deel van de winst die wordt behaald (dividend). Je kunt ook beleggen in obligaties, cryptomunten, turbo’s en beleggingsfondsen. Zelf beleggen betekent dat je op eigen voet staat en geen advies of hulp krijgt van een externe partij, zoals een bank of een vermogensbeheerder. Je doet zelf de beleggingen en je kunt dus ook zelf profiteren van wat dit oplevert.
Zelf beleggen: de voordelen
Waarom zou je kiezen voor zelf beleggen en het niet overlaten aan een andere partij? Het is vandaag de dag veel makkelijker om zelf te beginnen met beleggen. Online kun je veel informatie vinden en daarnaast kun je gemakkelijk zelf een beleggingsrekening openen bij een broker.
- Het gebruiksgemak van veel brokers is door de jaren heen een stuk makkelijker geworden. Je hebt de hulp van een externe partij dus niet altijd nodig.
- Zelf beleggen is ook een stukje goedkoper. Wanneer je laat beleggen betaal je geen advieskosten en bespaar je dus geld bij het beleggen. Ook kan het voor jou een prettig idee zijn om zelf het heft in handen te hebben en de beslissingen te nemen.
- Tegenwoordig hoef je niet meer met hoge bedragen te beginnen en kun je ook met lagere bedragen gaan beleggen. Wil je eerst weten hoe het werkt? Er zijn ook brokers waarbij je eerst kunt oefenen, zodat je ervaart hoe beleggen precies in zijn werk gaat.
Mogelijke nadelen
Zitten er ook nadelen aan zelf beleggen? Je kunt veel baat hebben bij de input van een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder heeft in de eerste plaats de nodige financiële kennis paraat om jou te kunnen adviseren in het maken van de goede keuzes. Mits je een flinke belangstelling hebt voor beleggen en hier ook genoeg kennis over heeft is het inschakelen van een vermogensbeheerder geen slecht idee. Misschien wil je wel graag beleggen, maar heb je hier niet de tijd voor of laat je dit liever aan een partij over met de nodige kennis. Dan is het aan te raden om je geld te laten beleggen.
Waar moet je op letten?
Ga je zelf beleggen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal aandachtspunten. Zo weet je zeker dat je het beleggen tot een succes kunt brengen en je jouw vermogen kunt beschermen of vergroten. In de eerste plaats is het belangrijk om alleen geld te investeren dat je kunt missen. Heb je een mooi bedrag apart staan op je spaarrekening? Kijk dan goed naar wat je kunt missen; dit bedrag kun op de langere termijn investeren. Zelf beleggen loont vooral wanneer je het geld langere tijd vastlegt. Zo boek je de mooiste successen en kun je profiteren van winst.
De belangrijkste stappen wanneer je gaat beleggen
Stel, je hebt besloten om zelf te gaan beleggen. Welke stappen ga je dan ondernemen? Het begint allemaal met het selecteren van een aanbieder. Deze kun je gemakkelijk online vergelijken omdat de kosten vaak van elkaar verschillen. Bij de ene broker betaal je meer servicekosten dan de ander en elders liggen de transactiekosten weer hoger. Wanneer je kiest voor beleggingsfondsen betaal je ook kosten die verwerkt zijn in de koers van het fonds. Aanbieders berekenen diverse kosten en dat betekent dat het belangrijk is om deze tarieven van tevoren te vergelijken.
De volgende stap is het bepalen van je risicoprofiel. Dit wordt bepaald aan de hand van een aantal vragen, waaronder over het doel van je belegging, je ervaring met beleggen, je actuele financiële positie en het risico wat je bereid bent te nemen. Op basis van je antwoorden wordt gekeken naar het risico dat je kunt nemen. Bij beleggen geldt altijd: spreid je vermogen. Dit doe je door diverse beleggingsfondsen te kopen (aandelen, obligaties, vastgoed, ect). Zo verlaag je de kans om grote verliezen te lijden. Wil je het liever zo overzichtelijk mogelijk houden? Ga dan zelf beleggen in een mixfonds; dit is een combinatie van aandelenfondsen en obligatiefondsen.
Tips voor zelf beleggen
Wanneer je zelf gaat beleggen is het altijd belangrijk om goed op te letten en de juiste keuzes te maken. De eerste tip is dan ook dat je moet beleggen in iets wat je begrijpt. Vermijd dus beleggingen die een groot risico met zich meebrengen. Denk hierbij aan beleggingen in verre landen, op beperkt verhandelbare producten of op exotische producten Het rendement lijkt aantrekkelijk, maar risico en rendement gaan altijd samen. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Begin daarom met beleggingen in iets wat je begrijpt en waarbij je het risico goed begrijpt.
Besteed ook niet al te veel aandacht aan rendement uit het verleden. Het lijkt aantrekkelijk om te beleggen in een bedrijf of merk dat in het verleden hoog rendement heeft behaald. Toch is het belangrijk om hier doorheen te kijken omdat de beurs zich niet laat voorspellen. Daarnaast is het ook slim om te beleggen op de lange termijn: zo vergroot je jouw kansen op een hoger rendement. Een lange looptijd betaalt zich uit en daar kun jij van profiteren. Zelf beleggen biedt heel veel mooie kansen. Ontdek wat bij jou past en begin vandaag nog met beleggen!
Goede toevoeging, Jurr! Groet, Gerard van Beursgenoten