Bitcoin

Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en vastgoed. Maar je hebt ook nog een vijfde mogelijkheid: investeren in Bitcoin. Deze digitale munt kwam de laatste jaren al veel in het nieuws en is nog steeds een populaire cryptomunt om in te beleggen. Natuurlijk is het als beginnende belegger belangrijk om goede informatie te verzamelen zodat je met de juiste kennis kunt gaan beleggen in Bitcoin. Wat is Bitcoin precies, hoe beleg je in Bitcoin en waar kun je dit doen? Hier vind je alle informatie over het beleggen in Bitcoin en waar je als belegger op moet letten.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel. Een cryptovaluta is een digitale munteenheid die werkt zonder bank of centrale beheerder. De transacties gebeuren tussen gebruikers onderling zonder dat hier een tussenpersoon bij betrokken is. Deze transacties worden via netwerkapparaten (nodes) geverifieerd door cryptografie. Vervolgens worden ze opgeslagen in een gedistribueerde database, ook wel een blockchain genoemd. Het eerste blok in deze database werd in 2009 gegenereerd. Een paar dagen later werd de eerste bitcointransactie verstuurd. In 2017 kende bitcoin een absoluut hoogtepunt en verloor in 2018 weer aan waarde. Vandaag de dag bloeit de Bitcoin weer helemaal op en is het goed mogelijk om hierin te beleggen.

Bitcoin in het nieuws

Je hebt het waarschijnlijk wel meegekregen: de hype rondom Bitcoin. Deze digitale munteenheid kwam in 2017 volop in het nieuws en dat zorgde ervoor dat veel mensen in bitcoin gingen beleggen. Bitcoin kende een enorme opleving en dat was voor veel beleggers een reden om hun geld hierin te steken. In 2018 daalde de waarde van de bitcoin door verscherpte wetgeving rond de munt in onder andere China en Zuid-Korea. In 2019 leefde de Bitcoin weer op maar daalde eind van het jaar opnieuw. Dit keer kwam het door het optreden van de Chinese volksbank tegen illegale praktijken die werden bekostigd met cryptomunten. Dit zorgde ook weer voor een teleurstelling bij beleggers in Bitcoin. Toch is het voor veel beleggers nog steeds aantrekkelijk om te beleggen in Bitcoin, en ook voor jou als beginnende belegger!

Waarom beleggen in Bitcoin

Beleggen in Bitcoin, waarom zou je dat doen? In de eerste plaats is Bitcoin schaars en dat zorgt voor een hoger rendement. Schaarse producten zijn altijd gewild en dat is in het geval van Bitcoin ook zo. Daarnaast wordt Bitcoin niet langer meer gezien als een zeepbel die weer uit elkaar zal spatten. Bitcoin is een potentieel zeer waardevol beleggingsproduct, zowel voor toonaangevende bedrijven als particuliere beleggers. Bitcoin heeft het vertrouwen gekregen van investeerders die de munt zien als een nieuwe vorm van digitaal geld. De waarde van de Bitcoin schommelt sterk en dat betekent dat je te maken hebt met een hoger risico. Als je bereid bent om dit risico te nemen kun je een hoog rendement halen met beleggen in Bitcoin.

Zo kun je beleggen in Bitcoin

Stel, je wilt gaan beleggen in bitcoins. Hoe werkt dit? Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt in de eerste plaats direct beleggen in cryptomunten. Je koopt dan zelf bitcoins bij een broker. Deze kun je zelf weer verkopen wanneer jij dat wilt. Je kunt dit het beste doen als de waarde hoog is, zo behaal je de meeste winst.

Je kunt er ook voor kiezen om indirect te beleggen in bitcoins. Dit werkt als volgt: je koopt bitcoin futures bij een broker. Een future is een soort contract met vooraf afgesproken looptijd. In deze looptijd kun jij inzetten op de daling of stijging van de waarde van Bitcoin. Van tevoren is vastgelegd hoeveel winst je maakt per punt (veranderingen in waarde worden gemeten in punten). Als je een future long koopt heb je er baat bij als de waarde van de Bitcoin stijgt. Het is aan jou om de bitcoins te verkopen op de hoogst mogelijke waarde. Hoe hoger de waarde, hoe meer winst je maakt. Als je een future short koopt heb je er baat bij als de Bitcoin in waarde daalt. Je verkoopt de Bitcoin op de laagst mogelijke waarde. Hoe lager de waarde, hoe meer winst je maakt.

Waar moet je op letten als beginnende belegger?

Er zijn een aantal aandachtspunten die je mee moet nemen wanneer je gaat beleggen in Bitcoin. Het is in de eerste plaats belangrijk om een goed handelsplatform te kiezen waar je kunt beleggen in Bitcoin. Bitvavo is een voorbeeld van een platform dat zowel geschikt is voor beginnende als ervaren beleggers in cryptocurrency als Bitcoin. Je wilt daarnaast natuurlijk niet dat iemand bij je bitcoins kan komen. Een cryptowallet is hiervoor een goede oplossing. Je kunt hier je bitcoins zowel online als offline bewaren. Het is daarnaast altijd slim om je risico te spreiden bij beleggen in Bitcoin. Maar begin niet met teveel cryptomunten en start eerst rustig op.

Zorg voor de juiste research

De goede research is een groot onderdeel van een succesvolle belegging. Met de juiste kennis over Bitcoin en beleggen kun je al een heel eind komen. Natuurlijk heb je altijd te maken met risico, maar door slim te handelen laat je je niet leiden door de koersbewegingen. Je hebt vaak de neiging om in te spelen op wat de koersen doen op basis van een vooraf bedachte strategie. Toch is het beter om rationeel in te spelen op de koersveranderingen. Hiervoor is kennis nodig over beleggen en de Bitcoin. Zorg dus voor de nodige research zodat je helemaal klaar bent om te gaan beleggen in Bitcoin!

Mogelijke aanbieders voor beleggen in Bitcoin

Bij wie kun je Bitcoin kopen, verkopen en bewaren? Je hebt meerdere opties, waaronder Bitvavo. Bitvavo is niet alleen de grootste, maar ook de goedkoopste cryptocurrency trader van Nederland. Of je nu al jaren belegt in cryptovaluta of net komt kijken: Bitvavo is een ideale plek om kennis te maken met de wereld van cryptocurrency. Maak makkelijk een account aan en stort geld: je kunt dan direct beginnen met het kopen van de valuta van de toekomst, waaronder Bitcoin. Ontdek het zelf!