Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen wordt steeds populairder en dat is niet onterecht. Er zijn meerdere redenen waarom investeren in grondstoffen interessant is en dat onderbouwen we graag voor jou op deze pagina.

Ook gaan we dieper in op het feit hoe je kunt beleggen in grondstoffen.

Wat zijn de voordelen van beleggen in grondstoffen?

Er is niet één voordeel voor investeren in grondstoffen, het zijn er maar liefst 3 die ik voor jou ga onderbouwen.

Let op: Ik heb ze in willekeurige volgorde gezet, het is niet zo dat voordeel 1 het grootste voordeel heeft.

Beleggen in grondstoffen waarom is dat interessant?

Grondstoffen kunnen niet failliet gaan

Het mag duidelijk zijn dat een bedrijf failliet kan gaan. Een faillissement betekent dat je aandelen nagenoeg niets meer opleveren.. Bij grondstoffen werkt dat anders. Uiteraard kunnen de prijzen van grondstoffen enorm dalen, maar er is altijd een bodem. Daaronder zal de prijs niet of nooit makkelijk komen.

De prijs is namelijk afhankelijk van een ‘break even’ prijs van de delvers. De prijs kan kort onder deze prijs zakken maar komt altijd weer terug boven die prijs. Je kunt je voorstellen dat als er geen geld te verdienen valt in een bepaalde grondstof, de delvers ook niet aan het werk gaan.

Een prijs kan nooit jaren lang onder de break even prijs zakken, dit zal namelijk betekenen dat alle delvers failliet gaan. Hierdoor wordt het aanbod grondstoffen kleiner en hierdoor stijgt de prijs.

Er ligt dus altijd een flexibele bodem onder de prijzen, hierdoor raak je met een ETF nooit je gehele inzet kwijt. Gezien ETF’s altijd investeren in meerdere grondstoffen en of delvers.

Beleggen in grondstoffen omdat de vraag blijft stijgen

De vraag blijft stijgen

Wereldwijd zijn er nog heel veel economieën die op termijn voor héél véél groei kunnen zorgen. Bijvoorbeeld;

  • Afrika: Zit pas aan het begin van een enorme groei, exporteert heel veel graan uit Oost-Europa.
  • Azië: Is uiteraard al een stuk verder als eerder genoemde, ook hier zit nog heel veel groei in bijvoorbeeld woningbouw, verduurzaming etc.

Het feit is dat er zeker de komende 10-20 jaar nog heel veel groei zit in grondstoffen over het algemeen. Welke grondstoffen dit zijn is moeilijk in te schatten. Daarom is het als het over beleggen in grondstoffen gaat interessant om in een ETF te investeren.

Schaarste

Schaarste betekend dat er krapte op de markt is en de vraag hoog of hoger in de toekomst. Laatst genoemde is uiteraard nog interessanter, omdat je dan misschien op het gouden ei zit. Het mooie van grondstoffen is is dat er geen onbeperkte voorraad is.

De voorraad goedkoop te winnen grondstoffen bijvoorbeeld in de begin tijd van de goudkoorts raakt snel op. Hierdoor komt er steeds minder goud op de markt. De vraag is in de loop van de jaren gestegen. Zie wat dit met de prijs gedaan heeft in de loop van de jaren.

Investeren in populaire grondstoffen

Er zijn ontzettend veel grondstoffen zoals; olie, gas, graan, goud en zilver. Onderstaand een opsomming met meer informatie over beleggen in grondstoffen die bij de main stream beleggers populair zijn.

Populaire grondstoffen