Wat is de betekenis van dividend?

Een van de belangrijkste begrippen rondom het beleggen in aandelen is dividend. Maar wat is dividend en wat moet je hierover weten? Dividend is de uitbetaling van een deel van de winst aan aandeelhouders. Met het uitbetalen van dividend maakt een bedrijf zich aantrekkelijk voor beleggers om te investeren. Je kunt dividend ook zien als een beloning voor mensen die hun aandelen gedurende een lange periode vasthouden. Wanneer heb jij recht op dividend, hoe werkt de uitkering van dividend en wat is het nut hiervan? Hier lees je alles wat je moet weten over dividend.

Als belegger kun je dividend krijgen

Wanneer heb jij als belegger recht op dividend? Als je aandelen koopt van een bedrijf krijg je daar iets voor terug. Dit kan gaan om zeggenschap binnen het bedrijf, maar ook om een deel van de winst die het bedrijf maakt. Bij het kopen van aandelen investeer je in een bedrijf. Het bedrijf kan jouw geld gebruiken om een bepaald doel te behalen. Met dat doel heeft een bedrijf winst voor ogen. Wanneer deze winst wordt behaald wordt er dividend uitgekeerd. Jij als aandeelhouder krijgt een gedeelte van de winst: het dividend. Hoeveel dividend er uitgekeerd wordt per aandeel verschilt per bedrijf.

Hoe weet je of een bedrijf dividend uitkeert? Voordat je gaat beleggen is dat handig om te weten. Bij de meeste online brokers kun je deze informatie goed zien en ben je dus altijd op de hoogte van de bedrijven waar dividend wordt uitgekeerd. Het is daarnaast ook mogelijk om te zien op welke data het dividend wordt betaald.

Het uitbetalen van dividend: zo werkt dat

Eerst ontvang je aan aankondiging vanuit het bedrijf over de uitkering van het dividend. Je krijgt hierbij te horen hoeveel dividend er wordt uitbetaalt en wanneer de betaling plaatsvindt. De ex dividend datum is de belangrijkste datum. Op deze datum wordt bepaald wie er dividend krijgen. Dit zijn alle mensen die aandelen in het bedrijf bezitten. Op deze datum zal ook de koers dalen met de waarde van het dividend. Dit maakt voor de waarde van het aandeel niet veel uit. Op de datum van uitbetaling krijg je als aandeelhouder je dividend uitgekeerd. Heb je het aandeel op de ex dividend datum of later gekocht? Dan heb je nog geen recht op dividend.

Cash- en stockdividend

Er zijn twee soorten dividend: cashdividend en stockdividend. Dit zijn twee manieren waarop een bedrijf dividend kan uitkeren. Zo kunnen zij kiezen voor cashdividend: hierbij keren zij het dividend uit in geld. De tweede optie is stockdividend: hierbij keren zij het dividend uit in aandelen.

Hoe werkt dat? Stel, je hebt 1000 aandelen met een waarde van €10 per aandeel. Dit zorgt voor een aandeelwaarde van €10.000. Is het dividendpercentage 5%; dan krijg je €500 aan cashdividend uitgekeerd en ben je dit bedrag dus rijker. Hoe werkt dit met stockdividend? Wanneer je hierbij 1000 aandelen hebt met een waarde van €10 per aandeel is je aandeelwaarde €10. Bij een dividendpercentage van 5% krijg je €500 aan stockdividend. Dit staat gelijk aan 50 nieuwe aandelen bij een koers van €10 per aandeel.

Wat is voor bedrijven het nut van dividend uitkeren?

Je bent als aandeelhouder in economisch opzicht mede-eigenaar van een bedrijf. Wat heeft dit voor meerwaarde voor een bedrijf? Het aantrekken van aandeelhouders is voor veel bedrijven van groot belang. Met het geld dat zij ontvangen kunnen zij bepaalde doelen behalen die ook weer winstgevend zijn. Er zijn wereldwijd heel veel bedrijven die met enige regelmaat dividend uitkeren. Dit doen zij omdat het voor aandeelhouders veel minder aantrekkelijk is om een aandeel vast te houden wanneer er geen sprake is van dividend. Als belegger kun je besluiten aandelen te verkopen; dit zorgt voor een koersdaling en daar is een bedrijf niet gebaat bij. Dividend uitkeren is dus voor veel bedrijven een manier om aandeelhouders warm te houden.

Er wordt niet altijd dividend uitgekeerd

Is er dan altijd sprake van dividenduitkering? Nee, het is niet altijd zo dat bedrijven dividend uitkeren. Het gaat hierbij vaak om grote bedrijven zoals Google of Apple waarvan de koers ieder jaar stijgt. Het is voor hen niet nodig om dividend uit te keren. Dit betekent niet direct dat het voor jou als belegger onaantrekkelijk is om aandelen te kopen in een bedrijf dat geen dividend uitkeert. Een sterk stijgende koers kan er namelijk voor zorgen dat je een hoog rendement haalt wanneer je de aandelen lang vasthoudt. Je hoeft dus niet altijd op zoek te gaan naar aandelen in een bedrijf dat dividend uitkeert.

Waarom beleggen in aandelen met dividend?

Is het als beginnende belegger handig om te kiezen voor aandelen met dividend? Met het vasthouden van aandelen kun je door middel van dividend winst behalen. Je kunt alsnog een positief rendement halen op de aandelen, ondanks een eventuele daling van de koersen. Dit maakt beleggen met dividend erg aantrekkelijk. Wanneer de focus ligt op het dividend maakt het weinig uit welke veranderingen er zijn in de koers. Dividend beleggen is een stabiele manier van beleggen en het kent minder risico’s. Dividend zorgt vooral voor een positief rendement wanneer je de aandelen meerdere jaren vasthoudt. Beleggen op lange termijn is in alle opzichten een goede keus: zo vergroot je de kans op rendement.

Met het oog op het rendement is het kopen van aandelen slim voor iedere belegger. Deze vorm van beleggen is daarnaast ook nog eens makkelijk om in te stappen wanneer je begint met beleggen.