Wat is de betekenis van rendement?

Het is een van de belangrijkste begrippen waar je mee te maken krijgt als je gaat beleggen: rendement. Het doel van beleggen is een zo hoog mogelijk rendement halen, omdat je op deze manier veel winst maakt. Iedereen doet aan beleggen, ook als je jouw geld op je spaarrekening hebt staan. Maar wist je dat je veel meer uit je geld kunt halen? Door dit te gaan beleggen in diverse beleggingsvormen, behaal je een hogere winst  en vergroot je dus op de langere termijn jouw vermogen. Maar wat is het gewin en hoe haal je hier zoveel mogelijk uit? Dat lees je hier!

uitrekenen rendement

Wat betekent rendement?

Rendement kun je onder andere zien als winst en opbrengst dat je behaalt bij het beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of een andere beleggingsvorm. Het rendement is eigenlijk de winst van jouw beleggingsopbrengst gedeeld door het belegde bedrag keer 100%. De formule ziet er zo uit:

Rendement = beleggingsopbrengst/belegde bedrag x 100%

Als je een bepaald bedrag inzet om te gaan investeren in een beleggingsvorm kun je dus een hoge winst behalen. Hierbij geldt dat de winst hoger is op het moment dat je bijvoorbeeld aandelen langer vasthoudt. Ze worden dan meer waard en zijn aantrekkelijker voor anderen om te kopen. Jij bepaalt wanneer het juiste moment is om de aandelen te verkopen. Dit doe je natuurlijk het liefst op een moment dat de prijs stijgt, zodat jij hier veel winst op kunt maken.

Rendement in de praktijk

Wat is een rendement in de praktijk en hoe kun je hier van profiteren. Het heeft allemaal te maken met de beleggingsvorm die je kiest. Zo kun je bijvoorbeeld je geld op jouw spaarrekening zetten. Dit is ook een vorm van beleggen. Het enige nadeel is dat het gewin over het algemeen betrekkelijk laag ligt. Je kunt er dus veel beter iets mee doen; beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of iets anders. Het risico ligt hier wel wat hoger, maar je bent ook verzekerd van een beter rendement.

Rendement in de praktijk

Het heeft allemaal te maken met risico. Je geld op je spaarrekening laten staan geeft je geen enkel risico, maar het levert je ook weinig op (gemiddeld 0,7%). Terwijl, in vergelijking: beleggen in obligaties is alsnog relatief veilig maar kan je al een winst opleveren van 2%. Je neemt een groter risico als je gaat beleggen in aandelen. Maar daar krijg je ook veel voor terug: maar liefst 5 tot 7% rendement.

Hoeveel winst kun je behalen?

Je kunt van tevoren niet precies weten hoeveel rendement een belegging je zal opleveren. Dit is vooral afhankelijk van de beleggingscategorie die je kiest. Iedere categorie kent zijn eigen potentieel rendement, maar ook risico. Daarnaast is het rendement ook gebonden aan de ontwikkelingen op de financiële markten. Een hoog rendement klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar het is daarbij wel aan te raden om iets te kiezen dat past bij jouw risicoprofiel. Dit wil zeggen dat je van tevoren bepaalt hoeveel risico je wilt nemen. Kun je het bijvoorbeeld niet aan dat je een gedeelte van je inzet kwijt kunt raken? Dan is beleggen misschien niet voor jou weggelegd. Als je wat meer risico wilt nemen heb je ook meer mogelijkheden en kan dit leiden tot mooie resultaten en dus een hoog rendement. Het gemiddelde rendement ligt tussen de 2 en 8%.

Hoog rendement betekent meer risico

Een hoog rendement betekent meer risico

Wil je een hoog rendement halen? Dan moet je hiervoor ook de nodige risico’s nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het kopen van aandelen in een bepaald bedrijf. Je bent hierbij altijd afhankelijk van hoe een bedrijf het doet. Zijn de cijfers slecht? Dan is de kans groot dat de waarde van je aandelen ook daalt. Doet het bedrijf het goed? Dan zijn je aandelen weer veel waard en kun je hier dus winst op behalen. Je kunt er ook voor kiezen om aandelen in een bedrijf te kopen waarmee je dividend krijgt. Wat is dividend rendement? Dit is de opbrengst die je krijgt uit dividend (gedeelte van het geld dat verdiend is door een bedrijf dankzij jouw investering).

Wat is bijvoorbeeld een goede winst op vastgoed, een van de meest populaire beleggingsvormen? In de meeste gevallen ligt dit percentage iets lager dan bij aandelen. Het rendement op vastgoed ligt gemiddeld tussen de 5 en 6%. Het is dus erg interessant om je hier als belegger meer in te verdiepen.

Een hoog rendement kun je ook behalen door te kiezen voor turbo’s. Dit is een vorm van beleggen waarbij je inzet op de waarde van een aandeel. Stijgt de waarde van een aandeel, dan is je turbo ook meer waard en kun je dus veel winst maken. De rendementen kunnen hier enorm hoog zijn. Je hebt echter ook te maken met veel risico, omdat je jouw inzet kunt verliezen bij een sterke daling van een aandeel.