Wat is de AEX index?

Wanneer je wilt beginnen met beleggen heb je ongetwijfeld de term AEX Index voorbij zien komen. Maar wat is de AEX, wat heb je hier als belegger aan en wat zijn je mogelijkheden? Ook als beginnende belegger is het goed mogelijk om aandelen te kopen in de AEX. Hoe werkt dat precies en wat zijn hier de voordelen van? Hier vind je alle informatie over de AEX Index, het kopen van aandelen en het behalen van voordeel.

Wat is de AEX Index?

De AEX Index is de belangrijkste Amsterdamse beursindex. Een beursindex dient als graadmeter voor de ontwikkelingen op een beurs. AEX staat voor Amsterdam Exchange Index en hier vind je de koersontwikkelingen van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Denk hierbij aan grote bedrijven als Heineken, Shell en Philips maar ook bedrijven als Unilever en Ahold Delhaize. De koers van de AEX geldt als een belangrijke graadmeter voor het economische klimaat in Nederland.

Hoe wordt de AEX Index berekend? Dit gebeurd door het meten van een gemiddelde van de koersen van de aandelen in deze bedrijven. Het gaat bij de AEX Index alleen om large caps: aandelen met een grote beurswaarde.

De geschiedenis gaat ver terug

De Amsterdam Exchange Index kent haar oorsprong in 1983, onder de naam EOE-index (European Options Exchange). Hiermee was de AEX de eerste aandelenindex in Europa die continu uitgerekend werd. De Duitse, Franse en Britse aandelenindex volgden in de jaren erna. Met de AEX Index werd het mogelijk om te gaan speculeren op bewegingen van de beurs als geheel. Onder andere KLM, ABN, Ahold en Heineken behoorden tot de eerste dertien fondsen in de index.

De bedrijven met het grootste handelsvolume worden opgenomen in de AEX. Dit wordt berekend door de fondsen te rangschikken naar handelsomzet van het aandeel. Dit is de gemiddelde koers van een aandeel keer het verhandelde volume. De geschiedenis van aandelen zelf gaat nog verder terug, naar 1602. Het allereerste aandeel werd uitgegeven door de VOC met als doel om overzeese handelsactiviteiten te kunnen financieren. Hierdoor ontstond uiteindelijk de eerste effectenbeurs.

Zelf in AEX beleggen: je mogelijkheden

De AEX Index is er niet alleen zodat je kunt zien wat de koersen zijn van diverse fondsen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf in AEX te beleggen. Dit kun je doen op vier manieren:

  • Met een tracker: een ETF tracker is een beleggingsproduct die een index kan volgen. De verdeling van aandelen wordt helemaal overgenomen. Dit is ideaal wanneer je zelf geen tijd hebt om alle koersen in de gaten te houden.
  • Met CFD’s: CFD’s zijn hefboomproducten. Hiermee kun je inzetten op stijgingen en dalingen van de koersen op de AEX Index. Je speelt hiermee goed in op de schommelingen van de koers binnen de Amsterdam Exchange Index. Bepaal zelf of je koopt of short gaat. Kopen betekent dat je geld verdiend bij een stijgende koers en short gaan betekent dat je geld verdiend bij een dalende koers.
  • Met opties: in opties handelen op de AEX behoort ook tot je mogelijkheden. Je kunt de waarde van de AEX kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs.
  • Met individuele aandelen: je kunt ook zelf aandelen kopen binnen de AEX. Aandelen met het zwaarste gewicht (Unilever, Shell) geven je de beste resultaten. Spreiden over diverse aandelen geeft je daarnaast het meeste voordeel.

De voordelen van beleggen in Amsterdam Exchange Index

Wanneer je gaat starten met beleggen is het dus zeker een reële optie om te kijken naar je mogelijkheden binnen de AEX Index. Zo kun je niet alleen beginnen met een stabiele belegging, maar kost het je ook niet veel tijd en moeite. Vooral niet wanneer je kiest voor beleggen met een ETF tracker. Een ander voordeel is dat je met een ETF tracker kosten bespaard op fondsmanagers bij brokers of vermogensbeheerders. Hoewel je als belegger altijd te maken hebt met risico’s kun je deze aanzienlijk verkleinen of verminderen door te spreiden over meerdere aandelen binnen de AEX.

Kies bij voorkeur voor beleggen in de AEX op de lange termijn. Wanneer je jouw geld langer vastzet brengt dat meer risico’s met zich mee. Dit betaalt zich weer uit in een hoger rendement. Uiteindelijk heb je dus veel voordeel wanneer je jouw aandelen langere tijd vasthoudt en past verkoopt wanneer de waarde gestegen is.

Hoe ga je aan de slag als belegger?

Je hebt besloten om aandelen te kopen in de AEX Index. De volgende stap is het kiezen van een broker. Welke broker je kiest is afhankelijk van de manier waarop je wilt beleggen. Bij DEGIRO kun je voordelig trackers op de AEX aanschaffen wanneer je het op deze manier wilt doen. Daarnaast zijn er nog tal van andere brokers waar je terecht kunt voor het kopen van aandelen, zoals BINCK of FLATEX.

Wil je het beleggen in aandelen in de AEX eerst uitproberen? Ga dan op zoek naar een demo waar je zonder echt geld kunt beleggen in AEX, zodat je kunt zien hoe dit precies in zijn werk gaat. Niet iedere broker heeft de mogelijkheid van een demo. Hier kun je gemakkelijk naar op zoek gaan. Zo bouw je niet alleen ervaring, maar ook kennis op over beleggen in de Amsterdam Exchange Index. Verder kun je zelf ook de koersveranderingen van de AEX Index in de gaten houden. Iedere dag om 09.00 uur opent de beurs en kun je iedere verandering zien. Hier kun je als belegger op inspelen.