Waar moet je op letten bij het kopen van aandelen?

Het kopen van aandelen is natuurlijk niet zomaar iets wat je doet. Vaak kost het ontzettend veel geld en brengt het natuurlijk aardig wat risico’s met zich mee. Het wil namelijk niet altijd zo zijn dat het je geld oplevert, maar je kan natuurlijk ook gewoon geld verliezen. Waar kan je daarom het beste opletten bij het kopen van aandelen?

Inhoudsopgave

Wat zijn aandelen?

Wanneer bedrijven geld nodig hebben kunnen ze natuurlijk geld gaan lenen, maar een andere optie is om aandelen uit te geven. Wanneer jij als persoon een aandeel koopt stel jij jouw geld ter beschikking en in ruil daarvoor word je mede-eigenaar van een bedrijf. Een aandeel is dus eigenlijk een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming.

https://www.youtube.com/watch?v=GVkFU6zSvgA

Waar moet je opletten bij het kopen van aandelen?

Wanneer je aandelen gaat kopen kunnen er natuurlijk ontzettend veel dingen zijn waar je op moet letten en er zullen vast en zeker ook heel veel dingen gezegd worden. Toch is het wel fijn om met bepaalde dingen rekening te houden, zodat je zeker weet dat jij op de juiste manier aandelen koopt en je geen domme dingen gaat doen. 

Allereerst zul je vast gehoord hebben dat je zoveel mogelijk moet spreiden. Wanneer je een goede portefeuille wilt hebben bevat deze aandelen uit eigenlijk allemaal verschillende soorten sectoren. Uit een onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ene portefeuille minstens 12 verschillende aandelen moet bevatten. Dit zorgt er dan ook uiteindelijk voor dat het ondernemingsrisico enorm verlaagd wordt. 

Kan je zomaar willekeurig aandelen kopen?

Om een goede portefeuille te hebben vraagt dat natuurlijk wat uitzoek werk. Je kan natuurlijk niet zomaar aandelen in elke sector gaan kopen. Je wilt natuurlijk de beste aandelen kopen en hier het meeste mee verdienen. Welke aandelen je nou echt moet gaan kopen, daar zijn de meningen sterk over verdeelt.  De één vindt dat een goed aandeel en de ander dat en voor alle aandelen zijn er wel redenen te vinden waarom je die juist wel of niet moet kopen. 

Waar koop jij jouw aandelen?

Wanneer je aandelen gaat kopen is het natuurlijk ook harstikke belangrijk om te gaan kijken waar je deze aandelen gaat kopen. Je moet je goed gaan verdiepen in een goede broker zodat jij weet dat deze te vertrouwen is. Je wilt natuurlijk niet met een ingewikkeld systeem gaan werken en ervoor zorgen dat jij ontzettend veel werk hebt aan bepaalde dingen. Ook wil je natuurlijk niet dat je teveel moet betalen voor een broker en het je juist ontzettend veel geld gaat kosten. 

Waar aandelen kopen

Het is daarom altijd handig om van tevoren goed te kijken welke broker het beste bij jou past zodat je daar alle vertrouwen in kan hebben. Denk er daarom goed aan waar jij je aandelen wilt gaan kopen waar je het fijnste gevoel bij hebt. Wij investeren al jaren bij DEGIRO en zijn zeer tevreden.

Enkele tips voor het behalen van betere resultaten

Natuurlijk koop je aandelen met als doel het behalen van winst. Je kan dit op twee manieren doen. De eerste manier waarmee je geld kunt verdienen is door te profiteren van dividendrendement. Wanneer het goed gaat met een bedrijf, dan keren ze vaak een deel van de winst uit in de vorm van dividend.

De tweede manier waarop je winst kunt behalen, is door koerswinst. Dit gebeurt wanneer meer mensen een aandeel willen kopen. De prijs neemt dan toe, waar jij als aandeelhouder van kunt profiteren. Je behaalt in dit geval alleen winst wanneer je de aandelen vervolgens tegen het hogere tarief verkoopt.

Analyseren van aandelen

Het is slim om een aandeel te analyseren voordat je deze koopt. Je kan hiervoor gebruik maken van fundamentele analyse. Je onderzoekt dan hoe het gaat met de cijfers van het bedrijf en op basis daarvan besluit je of het aandeel koopwaardig is.

aandelen analyseren

Een andere analysevorm die je kunt toepassen is technische analyse. Bij deze vorm van analyse bekijk je of de koers volgens een vast patroon beweegt. Wanneer dit het geval is dan kan je op de lage punten de aandelen kopen en op de hoge punten verkopen.

Spreiding

Zeker wanneer je voor de lange termijn belegt, is het belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. Op die manier voorkom je dat je het grootste deel van je investering verliest doordat één sector het minder goed doet.

Ook kan je over de tijd spreiden. Dit doe je door op verschillende momenten in te stappen. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je vermogen verliest doordat je net voordat een crisis uitbreekt instapt. 

Plaats een reactie