Beleggen voor beginner, doen?

We hebben het hier over het direct of indirect beleggen voor beginner in beursgenoteerde aandelen. Dat kan leuk en spannend zijn, maar is ook risicovol. Je belegt € 500 in bedrijfsaandelen en opeens zijn ze nog € 450 waard. Beleg daarom niet met geld dat je echt nodig hebt. Beleg je bijvoorbeeld om voor een hobby een oude Mercedes te kunnen kopen, dan is het jammer als je investering € 50 minder waard is geworden, maar het is geen ramp.

Inhoudsopgave

Waarin beleggen

Er zijn heel wat opties om te beginnen met beleggen. Bij investeren voor beginner is het onverstandig om rechtstreeks te beleggen in aandelen van een bedrijf, tenzij je daarvan echt veel weet. Er bestaan geen aandelen voor beginners. Je moet het bedrijf goed volgen, evenals de ontwikkelingen eromheen. Je kunt beleggingsadviezen lezen, maar altijd moet je ook zelf een oordeel vormen. Met opties kun je met kleinere bedragen inleggen en je kan zelfs beleggen in koersdaling. Maar ook dan moet je het nodige over het bedrijf weten. Bij beleggen voor beginner kan je beter starten met een beleggingsfonds. Er is genoeg keuze.

beleggen voor beginner

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is samengesteld uit aandelen van diverse bedrijven. Dividenden blijven in het fonds en worden belegd. Ook daardoor stijgt de waarde van het fonds. Een fonds heeft een zekere oriëntatie. Een beleggingsfonds kan zich bijvoorbeeld richten op grondstoffen of telecommunicatie, maar ook op een regio als Nederland of Europa. Er is dus een zekere risicospreiding. Het gaat om hoe de gemiddelde prestatie is. Maar als de gehele sector slecht presteert, dan gaat de koers van het sectorbeleggingsfonds omlaag. Er bestaan mixfondsen, maar die investeren niet alleen in aandelen.

Indexfondsen

Een indexfonds richt zich op een index. De AEX-index is heel populair. Het risico is dan dus gespreid over de bedrijven die in de index zitten. Het is dan wel handig om te weten welke bedrijven dat zijn. Het gaat om 25 bedrijven met de hoogste beurswaarde. De samenstelling wordt regelmatig bijgesteld. De bedrijven krijgen elk een percentage toegekend, die aangeeft hoe zwaar die meetelt. Dat percentage heeft een maximum. ASML, Shell en Unilever behoren tot de grootsten. Bij indexfondsen kan je goed beleggen voor een korte periode. Maar bij beleggen als beginner kan je van bedrijfsaandelen toch maar beter een langetermijnbelegging maken. Met beleggings- en in het bijzonder indexfondsen is de kans op een flinke buil vallen kleiner. Maar met een beurskrach ben je ook dan een groot deel van je geld kwijt.

Wat heb je nodig als beginner

Het eerste wat je nodig hebt bij investeren voor beginner, is geld dat je echt kan missen. Er zijn applicaties voor mobiele telefoons, die je voor beleggen kunt gebruiken. Er zijn ook websites en dan is een computer of tablet met browser een betere keuze. Een telefoon is dan eigenlijk te klein. Dus aan een mobiele telefoon heb je qua apparatuur voldoende om te beginnen. Je registreert je. Je moet dan wat gegevens invullen en aan een aantal voorwaarden voldoen. In het geval van een bank open je een online beleggingsrekening en je gaat aan de slag.

https://www.youtube.com/watch?v=ooiKlX5JHEI

Een broker / tussenpersoon

DEGIRO is een voorbeeld van een telefoonapplicatie. Je hebt dan de mogelijkheid om te beleggen zonder commissie. Een andere applicatie is Flatex of Binck. Dan kan je zelfs wisselgeld inleggen. De bedrijven achter de applicaties zijn tussenpersonen. Echter, de beleggingsmogelijkheden met die applicaties zijn beperkt, maar wellicht voldoende voor je om mee te beginnen. Banken treden natuurlijk ook op als tussenpersonen. Ze bieden via hun website uitgebreide beleggingsmogelijkheden, desgewenst met beleggingsadviezen. Zoals gezegd, aandelen voor beginners bestaan niet. Banken hebben ook hun eigen beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen. Maak een vergelijking en bepaal wat het beste bij je past.

Waarom beleggen

Voor beginners die beleggen, kan dit een interessante bezigheid zijn. Je wordt wat meer geprikkeld om te volgen wat er in het bedrijfsleven gaande is. Bedrijven kunnen dividend uitkeren. Het gaat dus niet alleen om de koers van een aandeel. Je kunt natuurlijk geld op een spaarrekening zetten, maar momenteel levert dat zeer weinig op. Een pensioenfonds belegt grote bedragen in aandelen van bedrijven en kunnen dan invloed uitoefenen op het bedrijf. We noemen dat voor de volledigheid, want voor de kleine belegger geldt dat niet echt. Het hangt van je persoonlijke situatie af of beleggen belastingtechnisch interessant voor je is. Als je in een erkend groenfonds belegt, geldt er sowieso een extra belastingvrijstelling.

Plaats een reactie