Vastgoed

Waarom besluiten mensen om te gaan beleggen? Omdat ze hun vermogen voor zich willen laten werken. Beleggen op de beurs is dan een voor de hand liggende optie. Er is echter nog een belegging die het overwegen waard is. Voor mensen met vermogen is beleggen in vastgoed interessant. Wellicht wil je weten waarom dat zo is.

Minder inflatie

Waarom is beleggen in vastgoed interessant? Omdat bij deze belegging de inflatie lager is dan bij een belegging in aandelen. Immers, vastgoed is minder gevoelig voor inflatie dan aandelen. Bij stijgende prijzen stijgen doorgaans de huurprijzen en de verkoopprijs van het vastgoed. Een vastgoedinvestering behoudt dus zijn waarde.

Spreiden van risico’s

Aangeraden wordt om bij het beleggen de risico’s te spreiden. Beleggers in aandelen kunnen overwegen om ook te gaan beleggen in vastgoed. Waarom? Omdat een investering in vastgoed je vermogen kan beschermen tegen een daling van de aandelenkoersen. Bedenk dar huurinkomsten doorgaans veel financiële zekerheid bieden. Die financiële zekerheid kunnen aandelen niet bieden.

Een goed rendement

Natuurlijk moet je belegging voldoende rendement opleveren. Beleggen in vastgoed levert doorgaans een goed rendement op. De maandelijkse huurinkomsten zijn een zekere vorm van rendement. Een andere vorm van rendement is de mogelijke waardestijging van het vastgoed. Vastgoed stijgt over het algemeen in waarde. Die waardestijging kan gezien worden als rendement op de lange termijn.

Vastgoed stijgt overigens niet altijd in waarde. Zo zorgde de crisis van 2008 voor een waardedaling van het vastgoed van circa 20%. Voor beleggers die hun vastgoed niet hoeven te verkopen is die waardedaling overigens geen probleem. In die tijd zagen ook de aandeelhouders de waarde van hun aandelen fors dalen. Die daling was vaak veel meer dan 20%. Beleggen in vastgoed heeft dan ook een voordeel vergeleken met het beleggen in aandelen. Het grootste deel van de waarde van vastgoed blijft doorgaans behouden.

eleggen in vastgoed is wellicht ook voor jou mogelijk

Ten onrechte wordt wel gedacht dat je erg rijk moet zijn om te kunnen beleggen in vastgoed. Voor een vastgoed belegging hoef je echter geen miljonair te zijn. Waarom niet? Omdat er verschillende financieringsmogelijkheden zijn. Voor het beleggen in vastgoed hoef je dus niet te beschikken over enkele honderdduizenden euro’s. Je kunt het grootse deel van je belegging in vastgoed waarschijnlijk financieren met een hypotheek tegen lage rente.

Beleggen in vastgoed heeft ook nadelen

Bedenk dat iedere belegging, dus ook het beleggen in vastgoed, ook nadelen heeft. Sta je op het punt om te beleggen in vastgoed? Dan moet je ook weten wat de nadelen zijn.

Onvoorziene kosten

Bedenk dat er bij het beleggen in het vastgoed vaak onvoorziene kosten komen kijken. Bedenk wat je allemaal kwijt bent aan je eigen huis en aan onvoorziene kosten. Het hebben van vastgoed kan veel geld kosten. Je bent als huisbaas verantwoordelijk voor groot onderhoud. Een huis moet bijvoorbeeld regelmatig worden geschilderd. Ook kun je worden geconfronteerd met incidentele kosten, zoals een lekkend dek of een cv-installatie die moet worden onderhouden of vervangen. Ben je goed bewust van de mogelijke extra kosten. Heb je het al moeilijk en druk zat met je eigen huis? Dan is het onverstandig om te investeren in een tweede huis.

Het vastgoed moet in de gaten worden gehouden

Een belegging in aandelen kan middels diverse internetpagina’s eenvoudig dagelijks in de gaten worden gehouden. Het controleren van het pand of de panden waar je in belegd hebt is niet zo eenvoudig. Het is niet mogelijk om de panden dagelijks te inspecteren. Bedenk dat je wel verantwoordelijk bent als er iets misgaat. Dat misgaan kan ook financiële gevolgen hebben.

Geen snel rendement

Ben je als belegger op zoek naar een hoog rendement op korte termijn? Dan is het beleggen in vastgoed niet de juiste keuze. Onroerend goed is doorgaans geen snelgroeiende investering. Beleggen in vastgoed is geschikt voor de geduldige beleggers.

Onzekere huurinkomsten

Het is niet zeker dat de huur tijdig wordt betaald. Huurders kunnen lastig zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld weigeren om hun huur te betalen. Bedenk dat een huurconflict vaak een langdurige en kostbare zaak is. En dan is er ook nog het risico dat een pand tijdelijk leegstaat en er dus geen huurinkomsten zijn.

Een belegging in onroerend goed is niet liquide

Bedenk dat een belegging in vastgoed niet liquide is. Beleg je in aandelen en heb je onverwacht een bepaald bedrag nodig? Aandelen kunnen eenvoudig en snel worden verkocht. Aandelen zijn liquide. Een door jou gekocht huis is niet liquide, want je kunt niet even een stukje van dat huis verkopen.

Beleggen in vastgoed via een vastgoedfonds

Wil je beleggen in vastgoed? De voor- en nadelen van vastgoed zijn zojuist de revue gepasseerd. Een pand aanschaffen en vervolgens verhuren is vrij kostbaar. Bovendien valt er bij deze belegging weinig te spreiden. Heb je een bescheiden budget en wil je toch beleggen in vastgoed? Dan kun je indirect beleggen in vastgoed via een beleggingsfonds. Bij het indirect beleggen via een beleggingsfonds wordt je inleg wel gespreid over meerdere projecten.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een vastgoedfonds

Er zijn vastgoedfondsen die bijvoorbeeld investeren in winkelpanden, kantoorpanden, supermarkten, kantoren en bedrijfsruimtes. Je moet op zoek gaan naar een vastgoedfonds dat bij je past. Kijk bij de keuze van en vastgoedfonds zowel naar de panden als naar de regio waarin wordt belegd. Belegt het fonds voornamelijk in eigen land of belegt het fonds voornamelijk in het buitenland? Bedenk dat je bij het beleggen in een vastgoedfonds dat zich richt op de internationale markt ook rekening moet houden met mogelijke schommelingen in de wisselkoers.

Let op met fondsen die op een bepaalde plaats in het buitenland beleggen. Die zijn niet altijd te vertrouwen. Palmvest is wat dat betreft een goed voorbeeld. Dit vastgoedfonds investeerde in projecten in Dubai. Wat bleek toen dit project failliet ging? Men had slechts de helft van het door beleggers geïnvesteerde geld belegd in onroerend goed. De andere helft had men gebruikt voor privé-uitgaven.

Let ook op met aanbieders van vastgoedfondsen die een hoog rendement beloven tegen een laag risico. Die vastgoedfondsen zijn te mooi om waar te zijn. Aangeraden wordt om deze aanbieders te mijden.