beginnen met beleggen

Heb je veel spaargeld en wil je dit niet zomaar op de bank laten staan? Er zijn veel dingen die je met je spaargeld kunt doen, waaronder beleggen. Maar hoe moet je beginnen met beleggen, waarom zou je dit doen en waar moet je op letten? Voordat je gaat beginnen met investeren is het belangrijk om genoeg informatie te lezen over beleggen en alles wat hierbij komt kijken. Wat is bijvoorbeeld het beste moment om te gaan beleggen en wanneer kun je beter wachten met het investeren van je spaargeld? Hier vind je alles wat je moet weten voordat je gaat beginnen met beleggen.

Meer over beleggen

Wat is beleggen precies? Dit is een vorm van investering waarbij jouw geld wordt vastgelegd met als doel om er in de toekomst financieel op vooruit te gaan. Beleggen betekent dat je (een gedeelte van) jouw spaargeld belegt in een bedrijf; in ruil daarvoor krijg je een aandeel binnen dit bedrijf en ben je op economische gebied mede-eigenaar. Het bedrijf gebruikt jouw geld om bepaalde doelen te behalen. Het komt regelmatig voor dat je als belegger dividend krijgt; een gedeelte van de winst die behaald is met hulp van jouw investering. Er zijn verschillende beleggingsvormen waar je als beginnende belegger voor kunt kiezen.

Waarom beginnen met investeren een aantrekkelijke optie is

Misschien vraag je je af wat het nut is van beleggen als je jouw geld veilig op je spaarrekening hebt staan. Maar dat is precies de reden waarom beleggen zo aantrekkelijk is. Door iets met je geld te doen heb je de kans om meer geld te verdienen. Wanneer je niets doet met het geld op je spaarrekening, gebeurt hier niets mee en betaal je hier alleen maar rente over. Er zijn diverse redenen om te gaan beleggen, bijvoorbeeld om je vermogen te vergroten, om de hypotheek af te lossen of om verzekerd te zijn van een ruime oudedagsvoorziening. Er valt dus heel veel winst te behalen wanneer je gaat beginnen met beleggen.

Beleggen is voor iedereen

Je hoeft niet alleen te beginnen met investeren wanneer je een bepaalde leeftijd hebt. Iedereen die maandelijks een extra bedrag voor een langere periode (zo’n 10 jaar) kan missen is geschikt om te beginnen met beleggen. Vanaf 18 jaar is het mogelijk om in effecten te handelen. Het geld dat je in beleggingen investeert kun je alleen terughalen door aandelen te verkopen. Dit wordt niet aangeraden omdat je op deze manier extra geld betaalt voor transacties en omdat eerder geld terughalen je kans op hoog rendement aanzienlijk verlaagt. Heb je een flinke buffer opgespaard? Dan kun je beginnen met investeren.

Aandachtspunten bij beginnen met investeren

Wat moet je weten over beleggen? Voordat je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het kopen of verkopen van aandelen, maar ook bij het kiezen van een beleggingsvorm. Zo is het belangrijk om te weten waar je je geld in belegt:

  • Je kunt kiezen uit tal van merken of producten die ogenschijnlijk goed lopen. Verdiep je goed in een bepaalde markt zodat je weet waar je je geld insteekt. Met beperkte kennis loop je sneller het risico om je geld te verliezen. Beleggen doe je daarom bij voorkeur altijd in bedrijven of merken waar je iets van weet.
  • Een ander punt dat je niet uit het oog moet verliezen is dat er altijd extra kosten bij komen kijken. De broker, ook wel bekend als de beurshandelaar, brengt kosten in rekening voor het kopen en verkopen van aandelen. Bekijk en vergelijk verschillende brokers zodat je kunt zien hoeveel deze transacties kosten.
  • Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat het verleden niets zegt over de toekomst. Wanneer een bedrijf in het verleden veel geld heeft opgebracht is het natuurlijk aantrekkelijk om hierin te investeren. Toch geldt altijd dat deze rendementen niets zeggen over de rendementen in de toekomst.

Als beginnende belegger is het goed om te weten met welke risico’s je te maken krijgt als je gaat beleggen. Zo kun jij kiezen voor stabiliteit en veiligheid, maar ook voor rendement op de lange termijn. Je kunt op korte en lange termijn handelen in aandelen; het is hierbij belangrijk om te bepalen hoeveel aandelen of obligaties je wilt hebben en wat voor jou het meest aantrekkelijk is. Het is goed om te weten dat je spaargeld ook risico loopt wanneer het op de bank staat. Beginnen met beleggen is dus een ideale stap om je vermogen te beschermen en vergroten.

Hoe begin je? Een beleggingsvorm kiezen

Een van de eerste stappen die je maakt is het kiezen van een beleggingsvorm. Er zijn verschillende manieren van beleggen en het is aan jou om te bepalen wat het meest aantrekkelijk is. Wanneer je wilt beginnen met beleggen kun je heel veel verschillende soorten beleggingsvormen kiezen. Maar hoe bepaal je wat goed bij jou past? Hiervoor kijk je naar een aantal zaken:

  • Het bestedingsdoel: waarvoor wil je jouw vermogen inzetten? Is het een vorm van vrijetijdsbesteding of wil je beleggen voor het creëren van pensioen?
  • Beleggingsruimte: hoeveel risico je kunt nemen is afhankelijk van hoeveel tijd er zit tussen het moment dat je begint met beleggen en het moment waarop je dit geld weer nodig hebt.
  • Hoogte inleg: hoe meer geld je te besteden hebt, hoe beter je een eventuele tegenslag kunt opvangen.
  • Risico: hoe ga je om met tegenslagen in je beleggingen? Hoe meer je eventuele risico’s accepteert, hoe meer risico je ook kunt nemen.

Verschillende soorten beleggingsvormen

Je kunt onder andere kiezen voor het beleggen in aandelen, obligaties, cryptomunten opties en vastgoed; daarnaast kun je ook kiezen voor future en turbo als beleggingsvorm. Aandelen zijn de bekendste vorm van beleggen: hierbij betaal jij aandelen binnen een bedrijf in ruil voor zeggenschap of dividend. Je kunt ook kiezen voor obligaties. Hierbij leen je geld aan een overheidsinstelling of onderneming; als ruil voor de investering ontvang je rente over het bedrag dat je leent. Ga je beginnen met beleggen? Veel andere beginnende beleggers kiezen voor aandelen als beleggingsvorm.

Een andere optie is het beleggingsfonds. Dit is een verzamelpunt van beleggers waar al het geld samenkomt en een fondsvermogen vormt. Je doet hierbij een kleine investering in duizenden bedrijven: wanneer je wilt beginnen met investeren is dit een goede start. Je kunt kiezen uit aandelenfondsen, obligatiefondsen en een mix van deze twee. Een andere nieuwe en goede start voor beginnende beleggers is het beleggen in cryptomunten zoals Bitcoin, Ripple of Ethereum.

Hoe begin je? Kies een broker

Bij beginnen met beleggen heb je als eerste geld nodig dat je kunt investeren. Maar je hebt daarnaast ook een broker nodig. Je kunt een broker zien als een beurshandelaar, een online bank die je helpt met investeren van je geld. Hoe weet je bij welke broker je het beste terecht kunt? Om dit te bepalen kun je brokers het beste met elkaar vergelijken. Je betaalt verschillende transactiekosten per broker en daarnaast hebben niet alle brokers dezelfde mogelijkheden. Het is als beginnende belegger goed om te starten met een broker waarbij je lage inschrijf- en transactiekosten betaalt. Er zijn ook brokers waarbij je eerst kunt oefenen voordat je met het echte werk begint.

Maak een account en bepaal het bedrag

De volgende stap is het aanmaken van een account bij de broker die je hebt gekozen. Voordat je kunt beginnen met investeren heb je een account nodig. Er zijn brokers waar je je kosteloos kunt aanmelden. Geef vervolgens aan of je persoonlijk of zakelijk wilt beleggen en vul al je gegevens in. Daarnaast dien je jezelf te kunnen identificeren en dus is het belangrijk dat je altijd je echte naam opgeeft.

Daarna ga je bepalen hoeveel geld je gaat storten op je account. Soms is het minimum €100 en in sommige gevallen ligt dit hoger of is er geen minimumbedrag. Zorg altijd dat je een bedrag kiest dat je langere tijd kunt missen. Het geld dat je investeert kun je niet zomaar weer terughalen; het is belangrijk om goed na te denken over het bedrag dat je wilt beleggen.

De termijn bepalen

Tot slot ga je de termijn van je belegging bepalen. Hoe korter de termijn, hoe groter de kans dat je eventuele tegenvallers niet goed kunt maken. Aan de andere kant zorgt een langere termijn ervoor dat je jouw geld lang moet missen. Wanneer je het geld lang kunt missen is een lange termijn zeker aan te raden. Wanneer je het geïnvesteerde geld binnen een aantal jaar weer nodig hebt, is het niet slim om te gaan beleggen. Beginnen met beleggen is vooral aantrekkelijk wanneer je jouw geld lange tijd kunt missen. Het grote voordeel hiervan is dat het rendement na langere tijd vaak veel hoger is.

Het juiste moment om te beginnen met beleggen

Je vraagt je waarschijnlijk af: wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen? Wanneer je kiest voor aandelen als beleggingsvorm is de moment van beginnen van groot belang. Je wilt natuurlijk de aandelen goedkoop aanschaffen en weer met zoveel mogelijk winst verkopen. In dit geval kun je het beste wachten met kopen tot de prijs van het aandeel is gedaald. Wanneer je prijs op een hoogtepunt is kun je daar beter mee wachten. Er zijn ook beleggingsvormen waarbij je vandaag nog kunt gaan beginnen. Dit omdat de beurs niet te voorspellen is en je dus nooit weet wat er gaat komen. Wanneer je gaat beginnen met investeren hangt dus af van de beleggingsvorm die je kiest.

Wat ga je verdienen met beleggen?

Het is van tevoren lastig om te zeggen wat het beleggen je precies gaat opleveren. Vaak geldt: hoe risicovoller de belegging, hoe hoger het rendement. Je moet dus meer inzetten om meer rente te behalen. Maar dit betekent automatisch ook dat je meer kunt verliezen. Je maakt daarnaast vaak wel meer winst wanneer je op lange termijn gaat beleggen. Je kunt dan tot 8% winst behalen op het geld dat je hebt belegd. Het is dus zeker aan te raden om te kiezen voor beleggen op de lange termijn omdat je dan betere resultaten behaalt. Het is in ieder geval waardevoller dan je geld laten staan op je bankrekening zonder dat je hier iets mee doet. Met het beleggen van je spaargeld heb je een doel voor ogen en kun je een hoog rendement behalen!

Wat je niet moet doen met beleggen

Wil je beginnen met investeren in aandelen, obligaties, vastgoed of een ander financieel product? Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo wordt altijd afgeraden om te gaan beleggen met geleend geld. Hiermee verhoog je de risico’s en kun je uiteindelijk verder in de schulden terecht komen op het moment dat de beurskoersen dalen. Daarnaast is het ook niet slim om te beleggen in iets wat je niet kent. Een merk of bedrijf dat het heel goed doet lijkt aantrekkelijk om in te beleggen. Maar wanneer je niets weet over deze markt heb je er niet veel aan en kun je alsnog met verliezen te maken krijgen.

Het is dan ook belangrijk om altijd te beleggen in iets dat je kent of waar je genoeg onderzoek naar hebt gedaan. Tot slot wordt het afgeraden om te gaan beleggen wanneer je geen extra geld te besteden hebt. Beginnen met beleggen is vooral interessant wanneer je genoeg geld hebt (bijvoorbeeld op je spaarrekening) en je iets daarvan langere tijd kunt missen.

Beleggen met je spaargeld

Wanneer je op zoek bent naar een manier om een hoger rendement te behalen dan op je spaarrekening is beleggen een ideale oplossing. Het rendement op een spaarrekening valt in het niet vergeleken met het rendement dat je kunt behalen op bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Wanneer je bovendien geld gaat beleggen dat je kunt missen is het ook minder erg als je te maken krijgt met tegenslagen. Op deze manier blijf je verantwoord beleggen. Natuurlijk is je geld wegzetten op een spaarrekening een goede manier, maar onder andere op de aandelenmarkt krijg je dividend. Dit kan een mooi extra inkomen zijn wanneer dit bedrag een aantal keer per jaar wordt uitgekeerd.