Je spaargeld beleggen in cryptomunten of niet?

Cryptomunten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Namen zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en Ripple zijn de voorbije maanden en jaren dan ook maar moeilijk weg te branden uit ons nieuws. In eerste instantie werden cryptomunten gelanceerd met als doel om ons monetair systeem onder de schop te nemen. Ondanks het feit dat het tegenwoordig wel degelijk mogelijk is om transacties uit te voeren met cryptocurrencies moet het gezegd dat ze toch veel meer een middel vormen om bijvoorbeeld in te beleggen. Het volatiele karakter waar de meeste cryptomunten over beschikken maakt ze dan ook tot een potentieel zeer interessante investering voor de toekomst. Moet jij nu ook jouw spaargeld beleggen in cryptomunten of niet? Je ontdekt het in dit blogartikel!

Inhoudsopgave

Wat maakt cryptocurrencies een potentieel interessante belegging?

Ga je, je spaargeld beleggen? Dan is het altijd belangrijk om even voor jezelf uit te maken hoeveel risico je daarbij precies wil lopen. Vergis je namelijk niet, beleggen betekent altijd dat je risico’s neemt met je zuurverdiende euro’s. Wil je dit liever niet? Dan kan je er eigenlijk alleen maar voor kiezen om je geld op een gereglementeerde spaarrekening te laten staan… al brengt dat natuurlijk helemaal niets meer op. Eén van de mogelijkheden waarover je beschikt om een stukje van je kapitaal in te gaan beleggen zijn dus cryptomunten. De eerste kopers van de virtuele munt Bitcoin zijn ondertussen na verschillende zogenaamde bull-runs werkelijk stinkend rijk geworden. Dat zou jou ook zomaar kunnen overkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=zSzOFG356c0

Misschien wel het belangrijkste punt wat er voor zorgt dat cryptocurrencies door menig aantal mensen beschouwd worden als een interessante investering voor de toekomst schuilt in de ongelofelijke volatiliteit waarover ze beschikken. Met name Bitcoin heeft in het verleden reeds ruimschoots bewezen dat het binnen afzienbare tijd een ongelofelijke groei kan realiseren. Niet voor niets voorspellen verschillende, financiële experts dat Bitcoin ooit wel eens meer dan 100.000 dollar waard kan worden. Of ze die waarde ooit ook echt zal halen blijft uiteraard koffiedik kijken, maar die mogelijkheid bestaat.

Enorme, potentiële waardestijgingen

Deze enorme, potentiële waardestijgingen die gerealiseerd kunnen worden zorgen er voor dat erg veel mensen er door worden aangetrokken… en terecht. De technologie die schuil gaat achter menig aantal cryptomunten is ronduit indrukwekkend. Bovendien is er natuurlijk ook het idee dat we met een cryptomunt zoals bijvoorbeeld Bitcoin een alternatief hebben voor ons falend monetair systeem. De enorme inflatie die veel landen kennen maken dat steeds meer mensen een zeer belangrijke meerwaarde zien in het gebruik van virtuele munten.

Spaargeld beleggen in cryptocurrency

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille. Je spaargeld beleggen in cryptocurrencies zou in de praktijk inderdaad een zeer mooie return-on-investment kunnen opleveren, maar het kan ook de andere kant uitgaan. Het enorm volatiele karakter waar bijvoorbeeld de koers van Bitcoin, maar ook deze van Ethereum en tal van andere cryptocurrencies over beschikt zorgt er voor dat je ook rekening dient te houden met een potentieel waardeverlies. Het is dan ook altijd belangrijk om goed in te schatten of je wel wil investeren in zo’n volatiele belegging.

Beleggen buiten AFM toezicht

Menig aantal mensen zijn in het verleden door te investeren in bijvoorbeeld Bitcoin erg rijk geworden. Het is echter niet omdat dit in het verleden het geval is geweest dat dit ook een garantie biedt voor de toekomst. De perspectieven waar bijvoorbeeld Bitcoin over beschikt mogen dan wel gunstig zijn, er zit nog één belangrijk addertje onder het gras. Op moment van schrijven is het namelijk zo dat investeren in cryptocurrencies gelijk staat aan investeren buiten AFM toezicht. Dit betekent dat er geen concreet vangnet bestaat wanneer het fout gaat. Daar tegenover staat echter ook dat je met een belegging in cryptocurrencies winsten kan genereren op een relatief korte termijn waar je met klassieke investeringen zoals bijvoorbeeld aandelen veelal alleen maar van kan dromen.

beleggen in cryptovaluta of niet

Beleggen in cryptomunten, welke munten kies je?

Veel mensen die hun spaargeld willen beleggen in cryptomunten stellen zich de vraag in welke van de vele mogelijkheden ze nu precies moeten gaan investeren. In principe is dit iets wat iedereen voor zichzelf dient te bepalen door in eerste instantie een grondig onderzoek uit te voeren. Wanneer dit onderzoek is gebeurd zal je kunnen vaststellen dat er ook heel wat projecten deel uitmaken van de cryptomarkt die eigenlijk over geen toekomstperspectief beschikken. Hierin investeren is dan ook niet aan te raden. Wil je kunnen rekenen op een relatieve zekerheid? Dan doe je er wellicht het best aan om te kijken in de richting van de grootste cryptocurrencies die daadwerkelijk over een solide project beschikken. Het gaat hierbij dan (op moment van schrijven) om Bitcoin, Ethereum en Ripple (XRP). Let wel, zorg er voor dat je niet al je eieren in dezelfde mand legt. Ook voor beleggen in cryptocurrencies geldt namelijk dat een degelijke spreiding van groot belang kan zijn voor het toekomstperspectief van je beleggingsportefeuille.

Plaats een reactie