3 redenen om jong te starten met beleggen

De spaarrente is tot een zeldzaam laag niveau gedaald. Als je behoorlijk wat centjes op de bank hebt staan, moet je zelfs al rente aan de bank gaan betalen. Dat is de omgekeerde wereld en is eigenlijk niet zoals het hoort. Heeft het dan nog zin om grote hoeveelheden geld op de bank te laten staan? Of is het beter om iets anders met je geld te gaan doen?

Als je een behoorlijke hoeveelheid spaargeld hebt, is het uitermate interessant om je bezig te gaan houden met beleggen. Beleggen is echter niet alleen interessant voor mensen met veel spaargeld. Nee, ook jongeren kunnen al met beleggen beginnen.

Inhoudsopgave

Beleggingsopties voor jongeren

Jongeren kunnen dit bijvoorbeeld doen door elke maand een bepaald bedrag te storten op de beleggingsrekening. Stort bijvoorbeeld maandelijks 100 of 200 euro en laat het beleggen verder over aan de specialisten. Door je bijvoorbeeld bij de Binck Bank aan te melden, kan je gebruik maken van de expertise van deze professionals. Het enige wat jij moet doen, is maandelijks het geld overmaken. Je geniet op den duur van een flink oplopende beleggingsrekening. Hoe dat komt? Dat heeft eigenlijk drie redenen:

  • Doordat je maandelijks geld op de rekening stort, neemt het saldo toe
  • Door de juiste beleggingen, neemt het saldo ook toe
  • Na afloop van een jaar ga je ook nog dividend ontvangen

Na verloop van tijd kan het saldo op jouw beleggingsrekening tot duizelingwekkende hoogten oplopen. Maar, wat moet je daarvoor doen? Eén van de voorwaarden daarvoor is dat je het lange tijd volhoudt om maandelijks een bepaald bedrag te storten. Dit moet je niet één jaar volhouden, maar bij voorkeur ongeveer dertig jaar. Als je op jonge leeftijd begonnen met beleggen bent, kan je daar over bijvoorbeeld dertig jaar dus de vruchten van plukken.

Graag vertellen we jou in dit artikel iets meer over het starten met beleggen op een jonge leeftijd. Wij hebben namelijk drie redenen geselecteerd waarom óók jij op jonge leeftijd zou moeten starten. Ben je benieuwd geworden? Lees op je gemakje de rest van het artikel door en laat je inspireren om ook direct met het beleggen te starten.

Als je met beleggen wilt gaan starten, moet je op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s. Beleggen brengt altijd de nodige risico’s met zich mee, waardoor je mogelijk je inleg kunt verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb je op dit moment een bijbaan? Reserveer dan een klein bedrag van je loon voor het beleggen. Het overige bedrag kan je vervolgens gebruiken voor dagelijkse zaken, zoals boodschappen, nieuwe kleding en mogelijk een studie.

Jong starten met beleggen

Reden 1: als je jong bent, kan je veel leren

De wereld van het beleggen is een behoorlijk gecompliceerde wereld. Allerlei producten worden aangeboden, allerlei ingewikkelde statistieken/grafieken worden gevolgen en allerlei lastige (Engelse) termen worden gehanteerd. Om dit allemaal onder de knie te krijgen, is het aan te raden om al op jonge leeftijd hiermee te starten.

Als je jong bent, werken je hersenen namelijk als een spons. Ze zuigen alle informatie op en slaan deze informatie vervolgens op de juiste plek op. Het leren gaat jongeren dus vele malen gemakkelijker af dan oudere mensen. Door op jonge leeftijd al veel omtrent beleggen te leren, kan je dus op een zeer efficiënte manier de kennis op gaan doen.

Doordat je deze kennis op een jonge leeftijd al opgedaan hebt, kan je hier ook langer van genieten. Zoals we hierboven al aangaven; de tijdspanne van beleggen moet je over tientallen jaren. Alles wat je nú leert, biedt dus in de komende tientallen jaren onwijs veel mogelijkheden. Aangezien je op jonge leeftijd veel beter en makkelijker leert, is de optelsom niet al te lastig te maken.

Start op jonge leeftijd met beleggen en leer op die manier onwijs veel en onwijs snel. Daar pluk je uiteindelijk op de lange termijn (en op latere leeftijd) de vruchten van.

Reden 2: je kunt een flink kapitaal opbouwen

Stel nou dat je op een dag met een kapitaal van 1.000 euro gaat beleggen. Je behaalt elk jaar 5% rendement, waardoor je kapitaal stijgt en stijgt. Als je dit dertig jaar lang vol weet te houden, heb je uiteindelijk na dertig jaar grofweg 4.300 euro. Als je dit slechts tien jaar vol weet te houden, heb je na deze tien jaar ongeveer 1.630 euro. Met deze simpele rekensom willen we laten zien dat het absoluut lonend is om over een langere tijdspanne te beleggen.

jong beginnen met beleggen

De bovenstaande rekensom heeft eigenlijk geen nadere verduidelijking nodig. Uit de rekensom blijkt direct dat je veel meer geld kunt verdienen naarmate je langer aan het beleggen bent. Hoe dit komt? Dit heeft onder meer met rendement op rendement te maken. Als je in één jaar 5% rendement hebt behaald, komt dit rendement in principe bovenop je startkapitaal terecht. Het jaar daarop ontvang je dus 5% rendement over een hoger bedrag van je originele startkapitaal. Als dit dertig jaar achtereen gesloten het verhaal is, stijgt het rendement op het rendement simpelweg.

Door op jonge leeftijd met beleggen te starten, kan je dus al relatief makkelijk een flink kapitaal opbouwen. Daarbij moet je dus wel rekening houden met het feit dat je met een tijdspanne van zo’n 30 jaar te maken hebt. Ondertussen moet je ook rekening houden met de nodige risico’s. Het is bij beleggen namelijk ook mogelijk dat je al je inleg kwijt raakt, waardoor je uiteindelijk 0,00% rendement behaald. Het is goed mogelijk dat je binnen deze 30 jaar goede en minder goede jaren met elkaar afwisselt. Als je het beleggen aan een professional over laat, weet je in ieder geval dat je geld in goede handen is. Je kunt er dan ook enigszins van uitgaan dat je jaarlijks een bepaald rendement behaald. Hoe hoog dit rendement uiteindelijk is, is van meerdere factoren afhankelijk. Onder aan de streep is het in ieder geval absoluut lonend om op jonge leeftijd met beleggen te starten. Zoals je in bovenstaande rekensom hebt kunnen zien, kan je daarmee een flink kapitaal opbouwen.

Reden 3: je kunt lange tijd maandelijks geld inleggen

In bovenstaande rekensom hebben wij alleen rekening gehouden met het startkapitaal. Als je maandelijks nog een vast bedrag bijstort, loopt je kapitaal verder en verder op. Ook daarbij geldt weer dat het kapitaal verder oploopt in een periode van 30 jaar dan in een periode van 10 jaar.

Als je nou 30 jaar lang elke maand een bepaald bedrag weet te storen, bouw je simpelweg een flink kapitaal op. Je voorkomt dat je dit geld aan nutteloze zaken gaat besteden en je bouwt met dit kapitaal meer en meer rendement op. Door op jonge leeftijd met beleggen te starten, kan je dus al met al een flink kapitaal opbouwen. Dat is een combinatie van het rendement over het startkapitaal en het rendement over het kapitaal dat je maandelijks bijstort. Het mag geen verrassing heten dat je veel meer geld gaat verdienen binnen 30 jaar dan binnen 10 jaar. Laat daarom al het belegginsgeld ongemoeid en pluk daar na een lange periode de vruchten van.

Op jonge leeftijd beginnen met starten brengt dus de meerdere mogelijkheden met zich mee. Als je jong bent, leer je onwijs snel. Je kunt daardoor de kennis sneller opdoen en kan daardoor op een succesvolle manier starten met beleggen. Daarna heb je een onwijs lange beleggingshorizon voor je. Een horizon van bijvoorbeeld 30 jaar levert je simpelweg veel meer geld op dan een horizon van 10 jaar. Voldoende reden om op jonge leeftijd te starten, niet waar? Veel succes!

Calculator, hoeveel ben jij waard over 30 jaar?

Dit vind ik zelf super tof, je kunt natuurlijk met Microsoft Excel gaan berekenen waar je over 30 jaar uitkomt qua compound investering? Maar je kunt ook de tool van moneychimp.com gebruiken. Je kunt gemakkelijk uitrekenen wat jij waard bent over 30 jaar en welk rendement voor jou haalbaar is 🙂

Plaats een reactie