Wat is vermogensbeheer?

Als je besluit om te gaan beleggen kun je te maken krijgen met vermogensbeheer. Dit is een van de opties die je hebt wanneer je gaat beleggen. Je kunt in dit geval een beroep doen op een vermogensbeheerder. Maar wat is vermogensbeheer, wat is een vermogensbeheerder en komen hier kosten bij kijken? Op al deze vragen krijg je hier een antwoord. Zo kun jij je als beginnende belegger gaan oriënteren op al je mogelijkheden omtrent het investeren in verschillende belegging categorieën.

Wat is een vermogensbeheerder?

Wat is vermogensbeheer en wat is een vermogensbeheerder?

Wanneer je gaat beleggen kun je er voor kiezen om dit zelf te doen. Je gaat dan zelf beleggen en je hebt dan ook alle spreekwoordelijke touwtjes in handen. Je kunt ook je geld laten beleggen. Dit doe je bij een vermogensbeheerder. Je krijgt hierbij persoonlijke begeleiding en je bepaalt zelf waar de beheerder in gaat beleggen. Anders dan wanneer je zelf belegt is bij beleggen met een vermogensbeheerder de beheerder verantwoordelijk voor de beleggingen. De transacties worden in jouw naam uitgevoerd maar de beheerder doet acties op basis van het risico dat jij wilt nemen.

Bij vermogensbeheer is iemand anders verantwoordelijk voor het beleggen van jouw geld en het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. Als een onderneming zich gespecialiseerd heeft in vermogensbeheer wordt dat een vermogensbeheerder genoemd. Een vermogensbeheerder heeft meer taken:

  • Markt analyseren en kansen signaleren
  • Risicoprofiel opstellen voor een klant
  • Beleggingsstrategie bespreken en bepalen
  • Adviseren over financiële planning
vermogensbeheer

Wat is de beste vermogensbeheerder?

Welke vermogensbeheerders zijn er in Nederland en waar kun jij je bij aansluiten? Een paar voorbeelden van vermogensbeheerders zijn: Evi van Lanschot, Robeco, Nationale Nederlanden en BINCK. Er zijn ook een aantal banken die je kunt inschakelen voor vermogensbeheer. Denk hierbij aan ING, Rabobank, Knab en ABN AMRO. Het is voor jou als belegger goed mogelijk om je aan te sluiten bij een van deze vermogensbeheerders. Maar wat is de beste vermogensbeheerder en hoe kun je deze het beste kiezen?

  • Bepaal eerst je plan: wat zijn je doelen, ga je beleggen op de korte of lange termijn en hoeveel risico ben je bereid te nemen?
  • Ga vermogensbeheerders vergelijken: zo kom je erachter wat het beste bij jouw wensen aansluit

Wat is discretionair vermogensbeheer?

Je hebt verschillende soorten vermogensbeheer: discretionair en fiduciair. Wat is discretionair vermogensbeheer? Als je begint met vermogensbeheer betekent dit dus dat je iemand anders in jouw naam laat beleggen. Wanneer er bepaalde beslissingen moeten worden genomen zal er dan ook toestemming aan je worden gevraagd.

Heb je hier geen tijd voor of vind je dit niet noodzakelijk? Dan kun je kiezen voor discretionair vermogensbeheer. De vermogensbeheerder krijgt de volmacht om jouw vermogen zelfstandig te beheren. Van te voren worden hierbij wel de nodige afspraken gemaakt over het beheer van de beleggingsportefeuille. Je vermogen ligt dus volledig in de handen van de vermogensbeheer, experts op het gebied van beleggen.

voordelen van een vermogensbeheerder

Vermogensbeheerder inzetten: de voordelen

Wat zijn de voordelen van vermogensbeheer? In de eerste plaats kan het enorm veel voordeel bieden, vooral als je wel wilt beleggen, maar zelf niet de tijd of de kennis hebt. Je laat het over aan een vermogensbeheerder met de nodige expertise. Van tevoren wordt je risicoprofiel gemaakt en wordt de strategie bepaalt. Als je ervoor kiest om een vermogensbeheerder volledige volmacht te geven, kost beleggen je dus helemaal geen tijd.

Een ander voordeel is daarnaast dat je op een veilige manier kunt beleggen. Op basis van je risicoprofiel wordt afgesproken op welke manier er wordt belegd. De experts binnen vermogensbeheer weten precies hoe ze jouw inleg moeten verspreiden om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Verspreiden zorgt er ook voor dat je veel minder risico loopt.

Wat kost vermogensbeheer?

Omdat je gebruik maakt van de diensten en expertise van de vermogensbeheerder, zal dit natuurlijk kosten met zich meebrengen. De kosten zijn vele malen hoger dan wanneer je ervoor kiest voor zelf beleggen. Hoeveel vermogensbeheer precies kost is van een aantal zaken afhankelijk. In de eerste plaats verschillen de kosten per partij, maar ook per inlegbedrag en risicoprofiel. Hoe meer risico je neemt, hoe meer je betaalt voor de diensten van de vermogensbeheerder. Hoe hoger je inleg, hoe minder je betaalt voor vermogensbeheer.

Plaats een reactie