Wat zijn bedrijfsobligaties

Stel, je wilt gaan beginnen met beleggen. Dan heb je niet alleen de mogelijkheid om te bepalen wat je gaat beleggen, maar ook waarin je gaat beleggen. Hierin heb je heel wat keuzes. Je kunt beleggen in aandelen, maar ook in obligaties. Een van je mogelijkheden hierin is het beleggen in bedrijfsobligaties. Maar wat zijn bedrijfsobligaties en hoe slim is het om hierin te gaan beleggen? Hier vind je alles wat je moet weten over deze vorm van beleggen en wat je hier als beginnende belegger aan hebt.

Alles over bedrijfsobligaties

Obligaties zijn een vorm van beleggen, net als aandelen, vastgoed en cryptomunten als de Bitcoin. Bij bedrijfsobligaties leen je geld aan een bedrijf. In ruil hiervoor krijg je rente over het bedrag dat jij uitleent. Een obligatie is dus een soort schuldbewijs dat jij krijgt van een bedrijf. Wat is het verschil tussen bedrijfsobligaties en aandelen? Bij aandelen koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Bij bedrijfsobligaties leen jij geld aan een bedrijf in ruil voor een (vooraf besproken) rentepercentage.

Met de bedrijfsobligaties wordt een bepaald doel behaald: geld ophalen voor het realiseren van bepaalde doelen. Bedrijfsobligaties worden in kleinere delen verdeeld: coupures. Coupures worden weer op de beurs verkocht. Dit betekent dat je naast gewone rente ook nog couponrente krijgt over een obligatie. Wat is de rente van bedrijfsobligaties? Dit staat meestal van tevoren vast maar kan ook per bedrijf verschillen.

Kun je beleggen in bedrijfsobligaties?

Beleggen in bedrijfsobligaties: is dat slim om te doen? Het geld wel dat de rente van bedrijfsobligaties over het algemeen hoger is dan bij bijvoorbeeld staatsobligaties. Dit komt omdat het risico bij bedrijfsobligaties een stuk hoger is dan geld lenen aan een overheid. Toch zijn er ook uitzonderingen van overheden waarbij het risico hoog ligt. Denk hierbij aan landen die kampen met schulden (Griekenland) of een schommelende economie. Je kunt als beginnende belegger het beste beginnen met investeren in obligaties met een minder hoog risico.

Bedrijfsobligaties

Houdt altijd rekening met risico’s

Het is bij het beleggen in bedrijfsobligaties altijd goed om rekening te houden met de nodige risico’s. Je kunt zeker beleggen in bedrijven en het is aan te raden om te kiezen voor grotere bedrijven. Deze bedrijven hebben een hoge rating; dit wil zeggen dat de risicopremie lager ligt en er weinig twijfel bestaat over het aflossen van schulden. Denk hierbij aan Shell of Rabobank. Deze bedrijven zijn groot en hebben een uitstekende kredietkwaliteit. Er zijn ook tal van bedrijven waarvan de kans een stuk groter is dat ze in gebreke blijven bij het uitbetalen van de rente.

Beleggen in bedrijfsobligaties met een beleggingsfonds

Je kunt er ook voor kiezen om je geld te laten beleggen door een beleggingsfonds. Dit betekent dat je jouw geld in een beleggingsfonds steekt dat zich gespecialiseerd heeft in obligaties. Een groot voordeel hiervan is dat je wel de gevolgen merkt van je investering (rente), maar je hoeft er zelf geen moeite voor te doen. Je kunt ook kiezen voor een mixfonds waarbij je zowel in aandelen als obligaties belegt. Dit brengt minder risico met zich mee omdat je jouw risico’s verspreid.

Zitten er ook nadelen aan het inschakelen van een beleggingsfonds? Het kan een enorme hulp zijn, maar er moet ook gezegd worden dat zelf beleggen in obligaties vaak goedkoper is. Bij beleggingsfondsen betaal je beheerkosten en fondskosten. Als je zelf gaat beleggen kun je in ieder geval op deze kosten besparen. Voorwaarde is wel dat je weet wat je doet en genoeg kennis hebt van beleggen in bedrijfsobligaties.

rendement beleggen in bedrijfsobligaties

Het rendement van bedrijfsobligaties

Wat is het rendement van bedrijfsobligaties? Dit ligt aan het risico dat je neemt. Soms beleg je in bedrijven waarbij de kans op verlies van je inzet aanwezig is. Dit verhoogt het risico maar zorgt wel voor een hoger rendement. Je wordt dus beloond voor het risico dat je neemt. Je krijgt niet alleen aflossingsrendement maar ook couponrente. Het rendement kan oplopen tot 5% of meer per jaar. Er kan dus zeker een stabiel rendement worden gemaakt op bedrijfsobligaties.

Je dient rekening te houden met het feit dat het rendement op bedrijfsobligaties vooral hoog is wanneer je gaat beleggen op de langere termijn. Hiermee vergroot je ook het risico, omdat je de obligaties langer vasthoudt. Wanneer je lang wacht kan het rendement hoog oplopen en kun je dus veel winst maken. Houd wel altijd rekening met het kredietrisico. Dit is het risico dat een onderneming niet aan de betalingsverplichting kan voldoen. Wat houdt dit in? Dit kan als gevolgen hebben dat je jouw inleg niet terugbetaald krijgt of dat beleggingen niets meer waard zijn. Het is dus altijd belangrijk om rekening te houden met deze risico’s bij het beleggen in bedrijfsobligaties.

Plaats een reactie