Wat is de NIKKEI Index?

Er zijn wereldwijd heel wat beurzen die van groot belang zijn voor beleggers. Jij kunt als Nederlandse belegger natuurlijk beleggen in de Nederlandse beurs, de AEX Index, maar je kunt ook over de landsgrenzen gaan. Wist je dat het voor jou ook mogelijk is om te gaan beleggen in internationale indexen, zoals de NYSE (New York Stock Exchange) en de NIKKEI, de Japanse index. Hier vind je belangrijke informatie over de NIKKEI, zodat jij als (beginnende) belegger genoeg weet om te gaan beginnen met beleggen in deze Japanse index. En hoe jij kunt beleggen in de NIKKEI, dat lees je hier!

Meer over de NIKKEI

De NIKKEI is een index op de Japanse beurs in Tokio die officieel NIKKEI 225 heet. De naam is gebaseerd op het aantal bedrijven die aangesloten zijn bij deze index, en dat zijn er 225. Het gaat hierbij om de 225 grootste en ook de meest verhandelde bedrijven in Japan. Je kunt dus stellen dat de NIKKEI een belangrijkste index in Japan is. Nederland heeft bijvoorbeeld 25 grote bedrijven in de AEX in Amsterdam en dat is aanzienlijk minder. De NIKKEI is daarnaast de oudste index van Azië (de oprichting was in 1950) maar ook de derde grootste index ter wereld. De top 10 van de index vertegenwoordigt maar liefst 35% van de gehele index

bedrijven nikkei 225

De bedrijven in deze Japanse index

Welke bedrijven bevinden zich in de NIKKEI? Je kunt hierbij onder andere denken aan Honda, Sony, Canon, Nintendo, Panasonic, Toyota en meer grote Japanse bedrijven. Deze bedrijven hebben niet alleen nationale, maar ook internationale bekendheid en het is dan ook logisch dat al deze bedrijven terug te vinden zijn in de NIKKEI. Jij als (beginnende) belegger kunt heel goed gaan beleggen in een van deze bedrijven. Het is hierbij vooral belangrijk om te kijken naar je eigen doelen en te spreiden over meerdere bedrijven. Zo loop je de minste risico maar haal je ook sneller een goed rendement

Wat is de nikkei index

Beleggen in NIKKEI, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren waarop jij kunt beleggen in deze index. Je kunt onder andere kiezen voor beleggen via ETF’s. ETF staat voor Exchange-traded fund; het gaat hier om een indextracker. ETF’s zijn trackers waarmee een beursindex nauwkeurig wordt gevolgd. Het is een vorm van passief beleggen dat ervoor zorgt dat de portefeuilles een afspiegeling zijn van de benchmark. De benchmark is een objectief leidraad waarmee het rendement van een beleggingsfonds of vermogensbeheerder wordt bepaald. Er wordt niet gestreefd naar betere resultaten behalen dan de index, maar er wordt geprobeerd hier zo dicht mogelijk bij te blijven.

De andere optie is beleggen in NIKKEI via futures. Je belegt hiermee op de index in de Amerikaanse dollar of de Japanse Yen. Futures zijn overeenkomsten waarmee jij kunt beleggen in de waardeverandering van een product (bijvoorbeeld de Yen). Deze veranderingen worden gemeten in punten: in het contract staat opgesteld hoeveel winst of verlies jij maakt per punt. Je hebt zowel een future long als een future short. Een future kong koop je als jij denkt dat de waarde van de Yen gaat stijgen. Als de waarde stijgt, maak je winst. Als je een future short koopt, zet je in op daling van de waarde van de Yen. Je boekt dus winst als deze waarde daalt en verlies als de waarde stijgt.

investeren op nikkei index

Voordat je begint met beleggen

Het is altijd belangrijk om te weten wat je doelen zijn en wat je risicoprofiel is. Ook is het belangrijk om te bepalen of je zelf gaat beleggen of dat je gaat laten beleggen door een beleggingsfonds of vermogensbeheerder. Wanneer je zelf gaat beleggen heb je veel baat bij kennis over beleggen in het algemeen. Heb je interesse in het beleggen in de NIKKEI index? Dan kun je je verdiepen in de bedrijven die hier beursgenoteerd zijn. Het is daarnaast ook slim om je beleggingen altijd te verspreiden. Koop bijvoorbeeld aandelen in meerdere bedrijven. Ga je voor de futures? Kijk dan goed naar de koers van een valuta om te zien hoe deze verandert. Als je de nodige kennis hebt verzameld kun je behoorlijk wat winst behalen.

Als je hebt bepaald waar je in wilt beleggen en wat je doelen zijn, is de volgende stap het vinden van een broker. Er zijn in Nederland tal van online brokers te vinden waar je je aan kunt melden. Het maken van een account is makkelijk en biedt je de mogelijkheid om direct te gaan beginnen met beleggen. Je kunt vandaag nog iets gaan doen met je spaargeld!

Plaats een reactie