Wat is NYSE?

Over de hele wereld vind je beurzen, en een van de grootste is de NYSE, ook wel bekend als de New York Stock Exchange. Wat wordt er op deze beurs verhandelt en hoe gaat dit in zijn werk? En hoe is de New York Stock Exchange uitgegroeid tot een van de grootste van de wereld? Hier vind je niet alleen de antwoorden op al deze vragen, maar ook informatie over wat jij als belegger hebt aan de NYSE en of je hier als Nederlander ook kunt beleggen.

Meer over NYSE

NYSE staat zoals je weet voor New York Stock Exchange en dit is een van de grootste aandelenbeurzen ter wereld die zich bevindt in New York, in de Verenigde Staten. Jij als belegger kunt zeker te maken krijgen met deze aandelenbeurs. Want hoewel de NYSE een Amerikaanse beurs is, wil dit niet zeggen dat je als Nederlandse belegger geen toegang hebt. Als je online belegt heb je ook de mogelijkheid om aan de New York Stock Exchange te handelen in aandelen of andere beleggingsvormen. Het is dan ook belangrijk om wat meer te weten over de NYSE, zodat je wat meer achtergrondinformatie hebt voor als je hier in de toekomst zou willen handelen.

De New York Stock Exchange heeft een interessante geschiedenis. De aandelenbeurs werd opgericht in 1792, maar in 1817 werden de eerste statuten pas uitgeschreven. NYSE heeft niet altijd zo geheten, vanaf 1817 was de naam New York Stock & Exchange Board totdat deze in 1863 veranderde naar de huidige naam. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission erkende de NYSE als nationale beurs op 1 oktober 1934. Vanaf dit moment begon de NYSE met uitbreiden en groeide het uit tot de een van de grootste beurzen ter wereld waar onder andere aandelen van Apple en Google worden verhandeld.

New york stock exchange

NYSE MT, NYSE GE en meer bedrijven op de beurs

Welke aandelen worden er verhandeld op de NYSE? Er zijn heel veel bedrijven die hier hun aandelen verhandelen, waaronder dus Apple en Google. Maar ook AmazonCoca Cola, Oracle, Microsoft en General Electric zijn op deze beurs terug te vinden. Wanneer je op zoek bent naar de NYSE GE (General Electric) koers kun je deze hier vinden, net als de NYSE Uber koers of de NYSE MUX koers. Er zijn zowel Amerikaanse als internationale bedrijven beursgenoteerd bij de New York Stock Exchange, waaronder ook de Nederlandse bank ING. Bij NYSE kun je precies zien hoe het gaat met de aandelen van deze bedrijven. 

NYSE real-time volgen

Is er een manier om de aandelen van deze bedrijven te volgen? Er zijn bij NYSE tal van manieren waarop je kunt zien hoe het ervoor staat met de koersen. Vooral wanneer je hier enige kennis van hebt is het interessant om te zien. Je kunt op verschillende websites invoeren van welk bedrijf je de meest actuele koersinformatie wilt zien. Op deze manier houd je goed in de gaten hoe alles ervoor staat. Ook als je bij een online broker gaat beleggen in de New York Stock Exchange kun je genoeg informatie inwinnen over de koersen op deze beurs.

Beleggen op de New York Stock Exchange?

Stel, je wilt gaan beleggen op de NYSE, waar moet je dan op letten? In principe gelden dezelfde regels als wanneer je wilt gaan beleggen op de Nederlandse aandelenbeurs, zoals de AEX Index. Via een online broker is het mogelijk om te gaan beleggen op de grootste aandelenbeurs ter wereld. Het is wel belangrijk om als beginnende belegger te kijken bij welke broker je een account aanmaakt. Sommige brokers hebben een demo-versie waar je eerst kunt oefenen met beleggen. Je krijgt op deze manier niet alleen meer kennis over beleggen, maar je weet ook hoe het beleggen met een bepaalde broker werkt. 

Beleggen op de NYSE

Kies altijd voor gespreid beleggen, ook op de NYSE

Als je jouw spaargeld niet op de bank wilt laten staan kun je ervoor kiezen om te gaan beleggen. Dit kan ook op de NYSE. In welk bedrijf moet je gaan beleggen op de NYSE? Dat is helemaal aan jou om te bepalen. Net als bij de Nederlandse beurs is het ook bij de NYSE aan te raden om je beleggingen te spreiden. Hoewel je waarschijnlijk zal beleggen in grote bedrijven die bijvoorbeeld regelmatig dividend uitkeren of altijd winstgevend zijn (Google, Apple), verminder je het risico door te spreiden. Vooral als je net begint met beleggen is het handig om te investeren in aandelen van verschillende bedrijven. Kies ook altijd voor beleggen op de lange termijn, zodat je een hoger rendement kunt halen.