Spaargeld investeren in de toekomst van je (klein)kind

Er zijn veel ouders en grootouders die graag financieel willen bijdragen aan de toekomst van hun kind of kleinkind. Het geld kan later worden gebruikt voor een dure studie, rijlessen of wellicht de dag dat het kind zijn 18e verjaardag viert. Er zijn dan vanzelfsprekend enkele punten waar je op moet letten, maar ook verschillende manieren om te sparen. In dit artikel nemen wij de mogelijkheden met jullie door.

Inhoudsopgave

Spaarbedrag en doel bepalen

Het eerste punt waar naar gekeken moet worden is het bedrag dat wekelijks, maandelijks of jaarlijks opzij kan worden gezet. Het is handig om eerst een doel te bepalen en vervolgens de financiële situatie aandachtig onder de loep te nemen. Het komt vaak voor dat het doel niet snel bereikt kan worden en het enkele jaren zal duren. De inkomsten kunnen dan zomaar veranderen, zowel positief als negatief. In dat geval is flexibel sparen wellicht de beste optie. Er zijn ook veel ouders die besluiten om de kinderbijslag structureel op een spaarrekening te zetten voor kind.

spaargeld beleggen voor studie

Sparen voor een studie

Als een ouder of grootouder graag wilt investeren in de toekomst, dan zal de studie een goed doel zijn. De studiekosten verschillen vanzelfsprekend per studie en niveau. Studeren zal rond de 1000 euro per maand kosten en sommige studenten doen vele jaren over een studie. Echter is het MBO weer een stuk voordeliger. Een student kan ook extra kosten maken door niet langer meer thuis te wonen en een eigen plekje te gaan zoeken. Een student kan zelf ook inkomsten vergaren met een bijbaantje tijdens de studie, maar ook door de welbekende studiefinanciering aan te vragen.

Sparen voor rijlessen

Rijlessen zijn ook een flinke kostenpost en een ideaal spaardoel voor ouders en grootouders. De meeste leerlingen hebben minimaal 25 uur rijles nodig, maar er zijn ook uitschieters van rond de 60 uur. Een rijles kost al snel 40 euro of meer, waardoor het gemiddelde uitkomt op 1638 euro voor de rijlessen. Daarnaast dient er nog een bedrag neergelegd te worden voor het afrijden.

Spaarrekening openen

Geld sparen kan natuurlijk het allerbeste op een spaarrekening. Het fijne daarvan is dat de spaarrekening op de naam van het kind of kleinkind kan worden gezet. Zodra het kind zijn 18e verjaardag viert zal het bedrag vrijkomen en verliest de ouder of grootouder de zeggenschap over de rekening. Het is één van de meest gebruikte methodes voor het sparen voor kinderen en kleinkinderen. Het is ook perfect voor ouders die de kinderbijslag opzij willen zetten voor het kind. Kinderen van 18 jaar en ouder moeten zelf een spaarrekening openen.

Geld schenken

Een ouder of grootouder kan ook een geldbedrag schenken aan een kind of kleinkind. Echter dient er dan wel rekening gehouden te worden met enkele regels over de schenkbelasting. Er zijn bepaalde limieten opgesteld. Blijf jij onder dat limiet, dan hoeft de ouder of grootouder geen belasting te betalen. Schenkingen hebben effect op het vermogen van de schenker, maar ook zeker op het vermogen van de ontvanger.

Het kan financieel ook interessant zijn om een hoger bedrag te schenken. De vrijstelling voor schenkingen is momenteel een stuk hoger dan bij de erfbelasting. Nalaten is duurder, daarvan gaat een groter deel naar de schatkist van de overheid. Een geldbedrag schenken aan kinderen die op het huidige moment in de bijstand zitten kan wel duurder zijn, vraag in dat geval eerst om advies.

Schenkingen die worden gedaan binnen een termijn van zes maanden voor het overlijden, die kan de belastingdienst ongedaan maken. Het is daarom raadzaam om niet te lang te wachten met een schenking.

Schenken aan kleinkind

Grootouders die een bedrag willen schenken kunnen terecht bij diverse bedrijven. Via Evi schenken aan kleinkind is altijd een goede optie. Grootouders mogen jaarlijks tot maximaal 3.244 euro belastingvrij schenken aan een kleinkind tot maximaal 17 jaar oud. Er zal dan geen erfbelasting of schenkbelasting om de hoek komen kijken.

Dat is anders zodra het gaat om een kleinkind van tussen de 18 jaar en 40 jaar oud. In dat geval kan er éénmalig een bedrag van maximaal 105.302 euro worden geschonken. Het bedrag dient vervolgens wel gebruikt te worden voor de aankoop van een eigen woning.

Beleggen voor het kleinkind

Evi van Lanschot is ook gespecialiseerd in beleggen en heeft voor grootouders een beleggingsoplossing gevonden. Evi4Kids biedt de kans om een beleggingsrekening te openen voor een kind of kleinkind. Simpelweg door af en toe een bedrag in te leggen is het mogelijk om een mooi bedrag op te bouwen. Het uiteindelijke bedrag zal op het 18e levensjaar van het kind vrijkomen. Het is ook mogelijk om een beleggingsrekening te openen voor kinderen van 18 jaar of ouder, echter dient het kind dan zelf de rekening te openen bij Evi. Beleggen neemt vanzelfsprekend wel een risico met zich mee. Er worden momenteel een viertal beleggingsprofielen aangeboden.

Plaats een reactie