Overweeg je om te gaan beleggen in futures? Dan moet je natuurlijk wel weten wat futures zijn. Een future ontleent zijn waarde aan een onderliggend product. Daarom wordt een future wel een derivaat genoemd. Een derivaat is een afgeleid product. Wat is een future nu eigenlijk? Een future is een langetermijncontract. Bij dit langetermijncontract hebben koper en verkoper vooraf een prijs vastgesteld waartegen het onderliggende product wordt geleverd.
Een future heeft dus betrekking op de onderliggende waarde. Middels een future gaan handelaren een verplichting met elkaar aan. Futures zijn niet alleen beschikbaar voor financiële producten als aandelenindices en staatsobligaties, maar ook voor tastbare producten als goud, zilver en olie.
Wat is nu dus een future? Een future of termijncontract is een overeenkomst tussen een verkoper en een koper. Afgesproken is dat een koper op de expiratiedatum, dat is een bepaalde datum in de toekomst, tegen een vooraf afgesproken prijs een onderliggende waarde overneemt. Dit kopen is geen recht, zoals bij een optie, maar een plicht.
De waarde van een future
Waarvan is de waarde van een future afhankelijk? Van de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan van alles zijn, zoals aandelen, indexen en obligaties. Beleggers in futures kunnen short of long gaan. Ze kunnen dus inspelen op koersstijgingen en koersdalingen.
het storten van een initial marge
De koper van een future heeft, zoals eerder opgemerkt, de verplichting om de future op een bepaald moment te verkopen. Uiteraard wil de verkoper van de future de zekerheid dat de koper zijn verplichtingen nakomt. Daarom is de koper verplicht om een bepaald bedrag, de initial margin, te storten. Doorgaans is dit bedrag 10% van de onderliggende waarde. Is de verkoper zijn verplichtingen nagekomen? Is de positie dus gesloten? Dan krijgt de belegger de initial marge weer teruggestort op zijn rekening.
Hoe futures werken
Omdat futures werken met een hefboom kan de nominale waarde van een door een belegging sterk worden vergroot. Stel je koopt een SPX future op de S&P 500 met bijvoorbeeld een hefboom van 250. Je besluit om 1 future contract te kopen voor een prijs van 1800 dollar. Op de markt krijg je dan een positie van 1800 X 250 is 450.000 dollar. Een beweging van de markt met 1% heeft dan al een effect van 4.500 dollar op die positie. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat dit soort futures uitsluitend geschikt zijn voor ervaren beleggers.
Beleggen met de E-mini future
Beleggers vinden een gewone future vaak te groot. Ze kunnen dan kiezen voor een E-mini future. Met deze E-mini future kunnen beleggers met een bescheiden kapitaal in futures op bekende en populaire aandelenindexen. De hefboom van deze future is geen 250 maar 50. Stel je koopt een E-mini future op de S&P 500 voor een prijs van 1800 dollar. De positie op de markt van deze future is dan 50 X 1800 is 90.000 dollar. Een beweging van de markt van 1% op de markt heeft een effect van 900 dollar op die positie. Voor beginnende beleggers is ook deze positie doorgaans nog te groot.
Beleggen met de Micro E-mini future
Ben je een beginnende belegger en wil je toch beleggen in futures? Beginnende beleggers met een klein kapitaal wordt aangeraden om te kiezen voor de micro E-mini future. Waarom? Omdat de Micro E-min een hefboom heeft van slechts 5. Een micro E- mini future van 1800 dollar heeft op de markt een positie van 5 X 1800 is 9.000 dollar. Bij een beweging van 1% op de markt is het effect op de positie 90 dollar. Dat maakt deze future ook geschikt voor beginnende beleggers.
Het kiezen van een future
Besluit je om te gaan beleggen in futures? Dan moet je een future kiezen. Dat is niet eenvoudig. Er bestaan namelijk ontzettend veel verschillende futures. Deze futures hebben een verschillende onderliggende waarde. Je moet in ieder geval bedenken in welke onderliggende waarde je gaar beleggen. Kies bij voorkeur een onderliggende waarde die bekend terrein is. Heb je bijvoorbeeld ervaring in het handelen met aandelen van Duitse bedrijven? Dan kun je overwegen om te kiezen voor een DAX future.
Van belang is ook om te kijken naar de reguliere handelstijden van de onderliggende waarden. Stel je besluit om te gaan handelen in een Nikkei 225 future. De Japanse beurs is geopend van 02.00 tot 08.00. Je moet dan dus midden in de nacht gaan handelen. Overdag handelen is overigens wel mogelijk. Tijdens sluitingstijd zijn de volumes echter lager.
Uiteraard moet een belegger bij het kiezen van een future ook letten op het verschil in contractgrootte. Waarom? Omdat de contractgrootte bepaalt hoe groot je je winsten of verliezen kunnen zijn.
het kiezen van een strategie
Besluit je om te gaan beleggen in futures? Dan moet je een strategie kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor daytrading. Je zit dan bijvoorbeeld enkele seconden of enkele minuten in een positie. Vervolgens verzilver je de kleine winst. Dit kun je natuurlijk meerdere keren op een dag doen. Overweeg je om winst te gaan maken door te kiezen voor de strategie daytrading. Bedenk dat voor het succes hebben met deze strategie opperste concentratie en een perfecte timing noodzakelijk zijn.
Je kunt ook besluiten om te kiezen voor swing trading. Beleggers die kiezen voor swing trading houden hun positie enkele dagen tot enkele weken aan.
Maak gebruik van technische analyse
Wil je als daghandelaar succesvol handelen in futures? Maak dan gebruik van technische analyse. Er zijn diverse indicatoren die je kunt gebruiken bij je handelsstrategie, zoals de RSI-indicator, MACD en Simple Moving Average. Aangeraden wordt om je niet te laten leiden door één indicator. Gebruik altijd meerdere indicatoren bij het bepalen van je handelsstrategie.
Micro futures hebben voor- en nadelen
Besluit je om als beginnende belegger te kiezen voor Micro futures? Dan moet je natuurlijk wel weten wat de voor- en nadelen van dit beleggingsproduct zijn.
De voordelen zijn:
- Dankzij het hefboomeffect kan er belegd woerden met kleine bedragen.
- Zowel bij een dalende als bij een stijgende beurs kan er winst worden behaald.
- De winstmogelijkheden zijn groter dan bij rechtstreekse beleggingen.
- Beginnende beleggers kunnen eenvoudig gaan handelen in indices, obligaties of grondstoffen.
- De handel gaat vrijwel continu door, vijf dagen in de week. Beleggers hebben daarom vrijwel altijd de mogelijkheid om een ingenomen positie te beschermen door een stop loss in te stellen.
- Beleggers kunnen met futures hun beleggingsportefeuille hedgen. Heb je bijvoorbeeld aandelen gekocht? Door ook te beleggen in futures kun je financiële risico van die aandelen deels afdekken. Hoe? Door shortposities in te nemen. Door shortposities in te nemen tegenover de door jou gekochte aandelen wordt het marktrisico deels afgedekt.
- Door de hefboom van de future kan er optimaal worden geprofiteerd als er veranderingen zijn in de koers van de onderliggende waarde.
De nadelen zijn:
- Het gebruiken van de hefboom leidt niet alleen tot winst. Bij het gebruiken van de hefboom kan natuurlijk ook verlies worden geleden. Dit verlies kan snel oplopen. Deze vorm van beleggen is risicovoller dan het rechtstreeks beleggen in bijvoorbeeld aandelen.
- Bedenk dat je bij futures meer kunt verliezen dan je inleg.
- Succesvol handelen in futures? Je moet dan, gelet op de ruime openingstijden en de hefboomwerking, je posities goed in de gaten houden. Om de dagelijkse ontwikkelingen te kunnen volgen heb je dus veel tijd nodig.
Goede toevoeging, Jurr! Groet, Gerard van Beursgenoten