Wat is Wall Street?

The Big ShortThe Wolf of Wall StreetMoneyball, het zijn stuk voor stuk films die zich afspelen rondom het financiële centrum van de Verenigde Staten: Wall Street. Wall Street is niet alleen belangrijk voor de economie, maar ook voor jou als belegger. Wat is Wall Street precies, hoe is het ontstaan en wat heb jij hier als belegger aan? Het is altijd belangrijk om je te verdiepen in de financiële wereld voordat jij gaat beginnen met beleggen. Daarom kun je hier meer lezen over een van de belangrijkste financiële plekken ter wereld.

Wat gebeurt er op Wall Street

Wat is Wall Street en wat gebeurt er op deze plek? Wall Street is een straat in New York, maar wordt ook gezien als het financiële hart van de Verenigde Staten. In dit zakelijke district bevinden zich de hoofdkantoren van grote Amerikaanse zakenbanken en brokers. Vanuit hier wordt dus gehandeld in aandelen, obligaties en tal van andere beleggingscategorieen. Ook jij hebt als Nederlandse belegger de mogelijkheid om de Amerikaanse financiële markt op te gaan om hier te beleggen. Je hebt dan te maken met verschillende beurzen, zoals de bekende NYSE (New York Stock Exchange).

Wat is Wall Street?

Geschiedenis met een Nederlands tintje

De geschiedenis van Wall Street gaat ver terug. Wist je dat de naam Wall Street van oorsprong is bedacht door Nederlanders? In het jaar 1653 hadden Nederlanders de leiding over New York, dat toen Nieuw Amsterdam heette. Ze bouwden een wal tegen de Engelsen en daardoor kreeg deze straat de naam Waal Straat. De verdedigingswal werd een aantal jaren later afgebroken, maar de naam bleef bestaan. Door de jaren heen is de naam veranderd in de Engelse variant: Wall Street. In 1817 werd Wall Street 40 het hoofdkantoor van de bekende beurs New York Stock Exchange. Sindsdien is deze straat uitgegroeid tot het hart van de Amerikaanse financiële wereld.

Wall Street heeft door de jaren heen heel wat te verduren gehad. Een voorbeeld hiervan is de crash van de aandelenkoersen op Wall Street in oktober 1929. Deze beurskrach had grote gevolgen en werd dan ook gezien als de oorzaak van de crisis die wereldwijd heerste in de jaren 30. Daarnaast wordt Wall Street ook gezien als de oorzaak van de kredietcrisis in 2008. De winsten van de banken werden nog groter door klanten allerlei producten aan te praten met heel veel risico. Zo kregen veel mensen een hypotheek op een woning die ze eigenlijk niet konden betalen. Dit zorgde uiteindelijk voor een crisis die wereldwijd effect had, ook in Nederland.

Wat is NYSE?

Grote beurzen op Wall Street

Er bevinden zich een aantal grote bekende beurzen op Wall Street, waaronder de NYSE (New York Stock Exchange. Deze index is een van de grootste ter wereld en hier zijn dan ook tal van grote bedrijven genoteerd, zoals Apple, General Electric, Google, Amazon, Oracle, Microsoft en Coca Cola. Jij als belegger hebt via een online broker de mogelijkheid om bijvoorbeeld aandelen te kopen en verkopen binnen een van deze bedrijven. Je kunt ook kiezen om je geld door een beleggingsfonds te laten spreiden op meerdere bedrijven om zo het risico te minderen.

NASDAQ

Een andere bekende beurs op Wall Street is NASDAQ, de afkorting van National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Deze beurs verhandelt aandelen van grote en opkomende technologiebedrijven. Denk hierbij aan Netflix en Facebook, maar ook Ebay en Booking Holdings (moederbedrijf van Booking.com). De NASDAQ is een zogenaamde schermenbeurs, omdat de handel volledig elektronisch en automatisch verloopt.

Beleggen op wall street

Beleggen op Wall Street? Het kan!

Je hoeft je als Nederlandse belegger niet alleen op de Nederlandse markt te richten, zoals de AEX Index. Het is ook goed mogelijk om verder te kijken naar de internationale markten, waaronder die van de Verenigde Staten. Op Wall Street vind je de New York Stock Exchange en hier vind je tal van bedrijven waar jij in kunt investeren. Door een goede broker te kiezen heb jij de mogelijkheid om te gaan beleggen in veelbelovende aandelen van grote Amerikaanse bedrijven, die beursgenoteerd staan op Wall Street.

Beginnen met beleggen

Het kan enorm aantrekkelijk zijn om als Nederlandse belegger te gaan investeren in Amerikaanse aandelen die verhandelt worden op Wall Street. Je begint met het kiezen van een goede broker waarmee je goed wegwijs wordt in de wereld van beleggen. Gebruik jouw spaargeld goed en ga het beleggen in aandelen. Het is wel altijd belangrijk om te weten dat beleggen niet zonder risico’s is en dat er dus een mogelijkheid is dat je jouw inzet verliest. Daarom is het belangrijk om altijd geld apart te houden en om je beleggingen te spreiden. Je kunt ook kiezen om je geld te laten beleggen door een beleggingsfonds of vermogensbeheerder.