Wat is de NASDAQ?

De NASDAQ is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de beleggingswereld en daarnaast luidde de komst van deze beurs het begin van een nieuw tijdperk in. Het is als (beginnende) belegger handig om te weten wat de NASDAQ precies is, omdat je hier wellicht mee te maken krijgt. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in de NASDAQ en hierbij heb je verschillende opties. Het is wel zo handig om te weten wat deze beurs inhoudt en welke bedrijven hierbij zijn aangesloten. Hier vind je niet alleen meer informatie over de NASDAQ, maar ook wat jouw mogelijkheden hiermee zijn als belegger.

Meer over de NASDAQ

NASDAQ is een afkorting van National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Op deze beurs worden vooral aandelen verhandeld van technologiebedrijven. Deze beurs werd opgericht in 1971 en was hiermee de eerste elektronische beurs ter wereld. Meerdere handelaren konden tegelijk gebruik maken van deze nieuwe communicatie-infrastructuur, mede vanwege het systeem van NASDAQ. De NASDAQ wordt ook wel de schermenbeurs genoemd, omdat de handel 100% automatisch en elektronisch verloopt. Door de jaren heen is de aandelenbeurs uitgegroeid tot de grootste in de Verenigde Staten.

Deze bedrijven zijn beursgenoteerd bij de NASDAQ

Verschillende bedrijven vallen onder de NASDAQ, waaronder uit de ICT en de biotechnologie. Er zijn door de jaren steeds meer grote en bekende bedrijven in deze beurs genoteerd, waaronder Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Yahoo. En daar komen ook andere grote namen bij, zoals Netflix en Alphabet (Google). Al deze bedrijven hebben iets te maken met technologie en bevinden zich daarom op deze beurs. Het is voor jou als belegger interessant om te kijken naar de opties die je hebt omdat het stuk voor stuk gaat om grote en succesvolle bedrijven met een duidelijke toekomstvisie.

NASDAQ

Beleggen in de beurs

De eerste optie is het beleggen in de beurs. In dit geval koop je aandelen bij een bedrijf, zoals Netflix of Apple. Je hebt er dus baat bij wanneer dit bedrijf winst maakt. Als aandeelhouder krijg je dividend op je aandelen wanneer je deze lang vasthoudt. Stijgt de waarde van het aandeel na een aantal maanden of jaren? Je hebt dan ook de optie om deze aandelen te verkopen met winst. Hoe langer je aandelen vasthoudt, hoe meer geld ze waard worden en hoe aantrekkelijker het wordt om ze te verkopen. Toch is er altijd sprake van risico, omdat een aandeel ook minder waard kan worden als het minder goed gaat met een bedrijf. Vaak is het slim om te investeren in aandelen van grote bedrijven zoals Netflix, omdat deze bedrijven niet alleen nu razend populair zijn, maar dat waarschijnlijk ook zullen blijven.

Beleggen in de index

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in de index. Dit houdt in dat je jouw geld in steekt in een specifiek bedrijf, maar in de gehele index. Je volgt dan dus de hele beurs met een belegging. Er zijn zo’n 3000 aandelen genoteerd aan de NASDAQ; als deze aandelen stijgen in waarde, maak jij winst. En omdat de bedrijven op de NASDAQ beurs eigenlijk altijd winstcijfers hebben is het enorm aantrekkelijk om hierin te investeren.

NASDAQ betekenis

Het is aan jou om te bepalen wat je prettig vind om te doen. Je kunt dus je geld steken in een specifiek bedrijf, maar ook indirect geld in de hele beurs, de index. Door te kiezen voor de NASDAQ index spreid je jouw kansen maar ook de risico’s. Dit is dus een veiligere vorm van beleggen. Beleggen in een bedrijf kan wel weer zorgen voor een hoger rendement.

Beleggen in de index

Als je wilt gaan beleggen in aandelen van NASDAQ kun je daar gelijk mee beginnen. Beginnen met beleggen betekent niet alleen dat je weet waar je in wilt beleggen, maar ook wat je doel is. Zodra je dit op een rijtje hebt kun je een broker gaan zoeken waarmee jij kunt gaan beleggen. Kies een bedrijf in NASDAQ of index naar keuze en begin vandaag nog met beleggen en winst maken.