Wat is een recessie?

Je kent vast wel de momenten in de geschiedenis waarin het met de economie niet goed ging. Natuurlijk ken je de verhalen over de depressie in 1939, die tot op heden nog wordt gezien als de grootste crisis die Nederland ooit gekend heeft. Redelijk recent, in 2008, kregen we in Nederland nog te maken met een recessie. Maar wat is een recessie precies en hoe ontstaat deze? En: wat moet je als belegger doen in tijden van een recessie? Hier vind je de nodige informatie over een recessie, het verschil tussen een recessie en een crash en tips om voor te bereiden op een recessie als belegger.

Recessie: negatieve groei bruto nationaal product

Een recessie, wat is dit precies? Dit woord betekent letterlijk terugval. Bij een recessie is er sprake van een terugval in de economie. Wanneer de groei van het bruto nationaal product (de totale toegevoegde waarde van goederen en diensten die door een bepaald land wordt geproduceerd in een jaar tijd) twee of meer kwartalen negatief is, wordt er gesproken van een recessie. Met een depressie gaat het nog een stap verder: in dit geval daalt de productie van de economie niet alleen stevig, maar ook langdurig, zoals in de periode 1929-1939. Een recessie kan vaak indringende gevolgen hebben voor de welvaart binnen een land.

Je kunt als land te maken krijgen met een recessie, maar ook met een crash. Deze twee begrippen zijn niet hetzelfde. Wat is hierbij het verschil? Wanneer er sprake is van een crash is er een korte, diepe koersval op de beurs. Dit hoeft niet altijd uit te groeien tot een recessie. Tijdens de kerst van 2018 was er nog sprake van een crash: markten zakten snel weg, maar herstelden ook weer snel. Een crash is dus een betrekkelijk korte beweging met weinig effect op de economie. In het geval van een recessie zal de markt sneller wegzakken en ook veel minder snel herstellen. De crisis is dan economisch van aard.

Niet veel later kwam de coronacrisis op gang, de markten storten volledig in. Het lijkt er zelfs op dat we in 2020 in een negatieve markt terecht komen!

hoe ontstaat een recessie

Zo ontstaat een recessie

Zoals je weet is een recessie economisch van aard. Wanneer er een crisis is binnen de economie, dan kan dit zorgen voor een recessie. Een redelijk recent voorbeeld is de kredietcrisis van 2008, welke ontstond in de Verenigde Staten. Veel banken namen hier teveel risico’s bij het verstrekken van een hypotheek (krediet verstrekken). Dit zorgde ervoor dat huiseigenaren hun hypotheek niet konden betalen. Banken raakten in problemen en dit zorgde ervoor dat wereldwijd het betalingsverkeer stil dreigde te gaan staan. De kredietcrisis begon zich daarna over de hele wereld te verspreiden.

Grote gevolgen voor de economie

De gevolgen van een recessie kunnen enorm ingrijpend zijn. Doordat het betalingsverkeer vermindert, hebben overheden en huishoudens veel minder te besteden en maken bedrijven veel minder omzet. Dit betekent dat bedrijven moeten gaan reorganiseren en het komt regelmatig voor dat werknemers worden ontslagen. Dit heeft als gevolg dat de werkloosheid toeneemt. Dit is ook weer slecht voor de economische groei en zo kom je als land in een vicieuze cirkel waar het lastig is om uit te komen. Dit kan dan ook enkele jaren duren voordat een land hier weer helemaal bovenop is. Het is belangrijk om te weten wat je opties zijn als belegger en hoe je hier mee om kunt gaan.

Lege winkelstraten
Lege winkelstraten

Voor passieve en actieve beleggers

Het komt regelmatig voor dat er geruchten rondgaan over een nieuwe recessie. Hoe kun je hier als belegger mee omgaan? Het is in ieder geval belangrijk om altijd rekening te houden met dalende koersen, recessie of niet. Iedere koers heeft schommelingen en het hoort er dus ook bij als er sprake is van een daling. Dat risico neem je altijd met je mee als je gaat beleggen. Het gebeurt vaak dat de koersen uiteindelijk weer gaan stijgen en dan heb je het tijdelijke verlies binnen korte tijd weer ingehaald. Wat moet je als belegger doen?

Ben je een passieve belegger? In dit geval volg je de koersen nauwkeurig, bijvoorbeeld door middel van trackers. Als passieve belegger kun je verschillende acties ondernemen, zoals:

  • Genoeg spreiding aanhouden zodat je het risico verlaagt;
  • Ga ook beleggen in verschillende beleggingsvormen die het tijdens recessies goed doen. Verderop lees je welke dat zijn;
  • Neem je geld niet op, maar houd vol en blijf doorgaan met beleggen. Doorgaans stijgen de koersen altijd weer.

Ben je een actieve belegger? Hierbij neem je wat meer risico en zet je altijd hoger in om een hoger rendement te halen. Als actieve belegger kun je verschillende acties ondernemen, zoals:

  • Maak een plan over het verkopen van aandelen en wanneer je weer ingaat stappen. Hoewel een beurskrach niet goed te timen is, kun je het zekere voor het onzekere nemen en wat aandelen verkopen.
  • Je kunt geld verdienen aan dalende koersen door te shorten. Je verkoopt dan aandelen die je niet bezit om deze later terug te kopen wanneer de prijs daalt.
  • Ga beleggen in verschillende beleggingsvormen die het tijdens recessies goed doen. Welke dat zijn lees je hieronder.

Veilige havens tijdens een recessie

Er zijn een aantal beleggingsvormen die populair zijn bij beleggers op het moment dat er sprake is van een recessie, of dat de geruchten gaan dat er een recessie op de loer ligt. Het is dus als belegger altijd aan te raden om hiernaar te kijken en deze op te nemen in je beleggingsportefeuille. Wat zijn deze veilige havens tijdens een recessie?

  • Grondstoffen zoals goud: de goudprijs schommelt regelmatig op de korte termijn, maar wordt toch gezien als een bescherming bij deflatie en inflatie. In tijden van spanning neemt de vraag naar goud toe, en dus kun jij hier als belegger op inspelen.
  • Defensieve aandelen: dit zijn aandelen van bedrijven in belangrijke sectoren die het tijdens recessies vaak beter doen dan normaal. Denk hierbij aan levensmiddelen, vastgoed, persoonlijke verzorging en meer. Je bent hier als belegger verzekerd van dividend.
  • Vastgoed: net als levensmiddelen zijn huizen noodzakelijk. Dus is het slim om te speculeren op een toenemende vraag naar huizen. Let hierbij wel op de goede timing: de huizenprijs piekt voor de recessie en daalt tijdens een recessie.