Wil jij ook graag je spaargeld beleggen? Ben je dan ook van plan om je eerste stappen in de beleggerswereld te zetten? In dat geval is het vooral van belang dat je goed bent voorbereid. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om je te wapenen tegen de mogelijke hindernissen en obstakels waarmee je kan worden geconfronteerd. Op deze pagina hebben we in ieder geval 5 uitermate belangrijke tips verzameld voor beginnende beleggers!
Inhoudsopgave
1.) Beleg uitsluitend in wat je kent en begrijpt
Een belangrijke fout die veel beginnende beleggers maken is dat ze zich blind staren op hoge rendementen die worden “gegarandeerd”. Allereerst is het zo dat het eigenlijk onmogelijk is om met beleggen een bepaald rendement met honderd procent zekerheid gegarandeerd te krijgen. Daarnaast betekenen hoge rendementen doorgaans ook hoge risico’s. Er zijn mensen die bereid zijn om die risico’s te nemen, maar voor het merendeel van de (beginnende) beleggers geldt toch echt dat, dat niet het geval is, in tegendeel. Zij zijn voornamelijk op zoek naar een mogelijkheid om hun spaargeld op een veilige en vrij risicoloze manier te beleggen.
In lijn met bovenstaande ligt dan ook het feit dat het in de praktijk nooit interessant is om je blind te staren op mogelijke rendementen. Veel mensen investeren hun spaargeld net omwille van deze reden in zaken waar ze zelf geen verstand van hebben. Op zich kan dat best goed uitpakken, maar de kans dat het fout loopt is jammer genoeg veel groter. Loop dit risico dus niet met je zuurverdiende centen en beleg uitsluitend in zaken die je ook echt begrijpt.
2.) Bepaal voor jezelf hoeveel risico je wil nemen
Het aanbod met beleggingsproducten is door de jaren heen aanzienlijk gestegen. Bovendien is het zo dat er vastgesteld kan worden dat er ook menig aantal complexe beleggingsmogelijkheden op de markt zijn verschenen die zeker niet geschikt zijn voor beginnende beleggers, in tegendeel. Om er zeker van te zijn dat je niet meer risico’s loopt dan je wil is het altijd belangrijk om op voorhand je risicoprofiel te bepalen. Hierbij moeten er eigenlijk drie verschillende vragen worden beantwoord, namelijk:
- Op welke termijn wil je, je spaargeld beleggen?
- Hoeveel risico op verlies van het geïnvesteerde kapitaal wil je lopen?
- Door welk potentieel rendement wil je dat mogelijke verlies ingedekt zien worden?
Door een antwoord te geven op de drie bovenstaande vragen zal je op een relatief eenvoudige manier voor jezelf je risicoprofiel kunnen bepalen. Ben je vervolgens van plan om een stukje van je spaargeld te gaan beleggen? Dan is het belangrijk om elke potentiële belegging af te toetsen tegenover dit risicoprofiel. Voldoet ze daar niet aan? Dan is het een kwestie van verder te zoeken naar interessantere opportuniteiten om in te investeren.
3.) Beleg alleen met geld dat je kan missen
Er zijn vast en zeker heel wat mensen die over een aanzienlijke ervaring beschikken met beleggen. Dit gezegd hebbende is het zo dat niemand een glazen bol heeft. Dit zorgt er voor dat het onmogelijk is om elke belegging tot in de puntjes te voorspellen. Wanneer je, je spaargeld gaat beleggen moet je er dan ook rekening mee houden dat er zich twee situaties kunnen voordoen die je mogelijks op voorhand niet had verwacht, namelijk:
- Het is mogelijk dat je, je geïnvesteerde spaargeld langer moet laten staan;
- De waarde van je investering kan behoorlijk zijn afgenomen;
In beide bovenstaande situaties zal je dus geconfronteerd worden met een bepaald financieel verlies. Dat is niet te voorkomen en dat is het risico van beleggen. De potentiële winsten die je kan realiseren liggen hoger in vergelijking met een spaarrekening, maar daar staat tegenover dat je ook het risico loopt om met een bepaald verlies geconfronteerd te worden. In het bijzonder wordt het omwille van deze reden aangeraden om uitsluitend dat spaargeld te beleggen welke je voor een lange periode zonder financiële kopzorgen kan missen.
4.) Het spreiden van je beleggingen is essentieel
Het verhaal van de boer en zijn eieren is bij iedereen wel bekend. Wanneer een boer diens eieren allemaal in dezelfde mand stopt en die mand vervolgens laat vallen zijn alle eieren stuk. Het gevolg? De boer heeft geen inkomsten en / of geen eten meer. Hetzelfde geldt ook voor jouw beleggingen. Je gaat nooit, maar dan ook nooit al je geld investeren in dezelfde belegging, hoe interessant die op het eerste zicht ook mag zijn. Gaat het met de belegging in kwestie onverhoopt fout? Dan verlies je in één klap al je spaargeld. Door te zorgen voor een gezonde spreiding over verschillende sectoren en bovendien ook in verschillende beleggingsproducten bouw je vanzelf een cruciale vorm van veiligheid in.
5.) Ook periodiek beleggen is een optie
Beschik je nog niet over een groot bedrag om te gaan beleggen? Zou je toch graag willen sparen voor later en dan wel op een manier dat je mogelijks nog een aantrekkelijk rendement kan boeken? In dat geval kan je overwegen om periodiek te gaan beleggen. Door elke maand een bepaald bedrag te beleggen is het mogelijk dat je na een bepaald aantal jaren een zeer mooi bedrag bij elkaar zal hebben gespaard. Controleer bij periodiek beleggen bovendien ook altijd of je op die manier mogelijks geen fiscaal voordeel kan ontvangen. Is dat het geval? Dan betekent dit alleen maar extra rendement en dat reeds tijdens de looptijd van je belegging!
https://www.youtube.com/watch?v=covxjhXsCi8