5 redenen om te kiezen voor periodiek beleggen

Moet je rijk zijn om te kunnen beleggen? Het is een vraag die veel mensen zich reeds menig aantal jaren stellen. Het antwoord op deze vraag is een volmondige “neen”. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een deel van je spaargeld wil gaan investeren zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen twee verschillende opties. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld in één keer een groot bedrag gaan beleggen, maar daarnaast kan je ook kiezen voor gespreid beleggen. In het laatste geval is er geen éénmalige inleg vereist, maar zal je zoals de naam reeds laat vermoeden bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag investeren. Op deze manier wordt je investering gespreid in de tijd en kan je rekenen op heel wat interessante voordelen. Wij hebben alvast 5 uitstekende redenen voor jou uitgezocht waarom de keuze voor periodiek beleggen ook voor jou de moeite waard kan zijn!

Inhoudsopgave

1.) Periodiek beleggen is financieel erg toegankelijk

De eerste reden om periodiek te beleggen heeft betrekking tot de financiële toegankelijkheid die hiermee gepaard gaat. Voor heel wat verschillende vormen van beleggen geldt dat er een beginkapitaal is vereist. Dat is niet het geval bij periodiek beleggen. In dit geval kan reeds een beperkt bedrag van bijvoorbeeld 20 à 25 euro per maand reeds voldoende zijn. Door maandelijks bijvoorbeeld 25 euro te beleggen in een periodiek beleggingsplan wordt er voor gezorgd dat je amper een jaar later reeds beschikt over een totaal belegd bedrag van 300 euro. Heb je de mogelijkheid om maandelijks een stuk meer te beleggen? Dan spreekt het voor zich dat dit uiteraard eenvoudig een veelvoud kan worden. Dit uiteraard wel afhankelijk van de evolutie die de beurzen meemaken.

2.) Je houdt altijd uitzicht op een potentieel interessant rendement

Gespreid instappen in een belegging voor de lange(re) termijn zorgt er voor dat je altijd uitzicht blijft houden op een potentieel interessant rendement. Neem nu bijvoorbeeld eens dat je elke maand een bedrag van 100 euro kan beleggen. Het beleggen van dit bedrag gebeurt tegen een rendement van 6 procent. Na een periode van tien jaar betekent dit dat je reeds ongeveer 17.000 euro kan hebben verdiend. Na een periode van twintig jaar is dat bedrag zelfs reeds opgelopen tot zo’n 47.000 euro. Heel wat mensen zijn nu ongetwijfeld van mening dat 6 procent een stevig rendement is. Dat is het ook, maar het is in de praktijk over de lange termijn perfect realiseerbaar.

3.) Voorkom het risico van ‘perfect market timing’

In één keer je spaargeld beleggen wanneer er zich een interessante opportuniteit aanbiedt kan uiteraard interessant zijn. Dit gezegd hebbende zorgt gebruikmaken van een periodieke belegging er in de praktijk echter voor dat er wordt voorkomen dat je bent aangewezen op de zogenaamde ‘perfect marketing timing’. Op het juiste moment instappen en terug uitstappen wil natuurlijk iedereen. In de praktijk is dat echter zo goed als onmogelijk te realiseren. De enige zekerheid waar je als belegger over beschikt is dat de koersen fluctuaties zullen vertonen en ze dus met andere woorden zullen stijgen en dalen. Door periodiek beleggen wordt het probleem van de perfect market timing als het ware uitgeschakeld. Hoezo? Omdat je in principe nooit het juiste instapmoment kan missen. Bovendien zijn de bedragen die worden geïnvesteerd (per keer) ook nog eens heel wat minder.

market timing

4.) Periodiek beleggen staat gelijk aan rationeel beleggen

Beleggen is emotie. Het is iets wat elke ervaren belegger kan beamen, maar iets wat tegelijkertijd in de praktijk ook ongelofelijk gevaarlijk is. Het maken van emotionele beslissingen is in het leven zelden een goed idee en dat geldt zeker ook voor het moment waarop er een belegging moet worden gedaan. Gevoelens zoals opwinding, optimisme, angst en wanhoop kunnen er al snel voor zorgen dat je als belegger foute beslissingen gaat maken. Door te kiezen voor een vastgestelde, periodieke belegging worden dergelijke emotionele beslissingen uitgeschakeld en wordt er gekozen voor een rationele aanpak. Je zal kunnen vaststellen dat dit je in de praktijk als belegger echt veel verder zal brengen.


periodiek beleggen voorbeeld
Voorbeeld periodiek beleggen van ASNBANK

5.) Beleggen met een beleggingsplan is zeer flexibel

Last but not least kan er in de praktijk worden vastgesteld dat periodiek beleggen door middel van een beleggingsplan ook bijzonder flexibel is. Het bedrag kan bijvoorbeeld doorgaans naar eigen inzicht worden verhoogd of verlaagd. Daarnaast is het ook veelal mogelijk om je periodieke beleggingen tijdelijk stop te zetten en ze op een latere datum terug te heractiveren. Zou je dus met andere woorden niet alleen graag gespreid willen investeren, maar wil je bovendien ook graag kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke flexibiliteit? In al deze gevallen zal je kunnen vaststellen dat periodiek beleggen voor jou absoluut een zeer interessante keuze kan zijn!

https://youtu.be/PKQMvviE3EA

Plaats een reactie