Besluit je om te gaan beleggen? Dan is indexbeleggen een goed idee. Waarom? Omdat beleggen in bijvoorbeeld een hele aandelenindex een goede manier is om het risico van beleggen te beperken. Niet voor niets wint index beleggen in Nederland aan populariteit.
Volgen van de index
Besluit je om te gaan indexbeleggen? Dan koop je geen aandelen. Je belegt dus niet in afzonderlijke aandelen maar in een hele beursindex. Natuurlijk kun je dan beleggen in bekende beursindexen als de AEX-index of de Dow Jones. Het is echter ook mogelijk om te beleggen in een index op bijvoorbeeld grondstoffen, obligaties of vastgoed.
Het kopen van EFT’s
Hoe beleg je in de hele index zonder aandelen van de alle bedrijven vit die index te kopen? Door zogenaamde EFT’s, ook wel indextrackers of trackers genoemd, te kopen. Door het kopen van een EFT koop je dus alle aandelen uit en bepaalde index. De letters EFT staan voor Exchange Traded Fund. Een EFT is een beleggingsproduct dat zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index volgt.
Hoe een tracker werkt
De meeste trackers of EFT’s volgen een beursindex of een andere onderliggende waarde. Hoe werkt een tracker? Stel je koopt een tracker op de AEX-index. Vervolgens stijgt de AEX index bijvoorbeeld 1% in waarde. De door jou gekochte tracker stijgt dan ook 1% in waarde. Je doet het als belegger dus nooit slechter dan de index.
Beleggen met een brede spreiding
Kies je voor indexbeleggen? Dan kies je voor beleggen met een brede spreiding. Succesvolle beleggers op de lange termijn hebben doorgaans belegd met een brede spreiding. Ze hebben namelijk niet op één paard gewed. Daarom lopen ze niet het risico dat ze een groot deel van hun investering verliezen als een bedrijf in de problemen komt. Door index beleggen heb je het bedrijfsrisico dus gereduceerd.
Beleggen en het marktrisico
Ook het index beleggen is niet zonder risico. Je loopt namelijk marktrisico. Je hebt te maken met het sentiment op de beurzen. Is het sentiment negatief, bijvoorbeeld vanwege een olieboycot? Dan dalen de koersen. Helaas biedt beleggen met een brede spreiding geen bescherming tegen het marktrisico.
Wel of niet beleggen in de onderliggende waarde
Bij het beleggen in een index wordt er doorgaans belegd in de onderliggende waarde. Het daadwerkelijk beleggen in de aandelen of obligaties van een bepaalde index wordt fysieke replicatie genoemd. Het is ook mogelijk om te kiezen voor synthetische replicatie. Je belegt dan niet in de onderliggende waarde, maar in een swap. Je gaat dan met een tegenpartij een overeenkomst aan. Bedenk dat dit een meer risicovolle optie is.
Op zoek naar een goede index
Je weet inmiddels dat een indexfonds of tracker (volger) een bepaalde index zo goed mogelijk volgt. Wie gaat indexbeleggen moet dus op zoek naar een goede index. Wat is een goede index? Een index is een mandje met aandelen. Er zijn beursanalisten die van mening zijn dat een zo breed mogelijk gespreid mandje aandelen het beste is. Er zijn voor een evenwichtig gespreid mandje minimaal 50 tot 60 aandelen nodig. Het beste is om te kiezen voor een zo breed mogelijke spreiding. Wat zijn dan de beste beursindexen?
- In de AEX zitten slechts 25 fondsen. Bovendien wordt de helft van het gewicht van de index bepaald door de aandelen Shell, Unilever, ASML en ING. Volgens sommige beursanalisten is de Amsterdamse AEX daarom geen goede beursgraadmeter.
- Er is in de eurozone wel een populair alternatief. De Euriostoxx-50 een index van grote beursgenoteerde bedrijven. Deze index telt 50 verschillende aandelen. Helaas zijn er ook in deze index zwaargewichten. Banken en verzekeraars wegen in deze index voor circa 40% mee.
- Ook de bekende Dow Jones index is geen goede index. Deze index telt slechts dertig fondsen. Bovendien is de berekening van deze index merkwaardig. Het gewicht van een bedrijf in de Dow Jones wordt namelijk niet bepaald door de beurswaarde van dat bedrijf, maar door het absolute koersniveau. Een aandeel met een koers van 30 dollar heeft dus meer gewicht dan een aandeel met een koers van 10 dollar.
- Een goed alternatief voor de Verenigde Staten is de S&P 500 index. Bij de samenstelling van deze beursindex is wel gekeken naar de beurswaarde van bedrijven.
- Beleggers die willen beleggen in grote industriële landen kunnen ook kiezen voor de Nikkei-Index. Dit is een brede Japanse index.
- Op zoek naar een brede index? In de brede MSC-wereldindex zitten meer dan 170 aandelen uit 23 landen.
Indexbeleggen heeft zeker voordelen
Index beleggen wordt steeds populairder. Steeds minder beleggers besluiten om door het kopen van aandelen te proberen om de beurs te verslaan. Steeds meer beleggers kiezen voor het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een bepaalde index. Dat komt ongetwijfeld omdat deze vorm van beleggen veel voordelen heeft.
- Indexbeleggen is een relatief eenvoudige en laagdrempelige manier van beleggen. Je hoeft namelijk niet constant de koersen van allerlei bedrijven te volgen. Niet de tijd of de zin hebben om zelf actief bezig te zijn met je beleggingen kan een reden zijn om te kiezen voor indexbeleggen.
- Koop je aandelen van verschillende bedrijven? Dan moet je transactiekosten betalen. Je betaalt dan bij iedere aankoop van een aandeel transactiekosten. Bij indexbeleggen zijn de transactiekosten doorgaans lager. Ook zijn er bij een indexfonds geen dure fondsmanagers. Bovendien worden er niet onnodig veel transacties gedaan. Bedenk dat de kosten van transacties een negatieve invloed hebben op je rendement. Bij indexbeleggen zijn de kosten doorgaans lager dan bij zelf beleggen. Dat heeft uiteraard een positieve invloed op het te behalen rendement.
- Door te kiezen voor indexbeleggen loop je, zoals al eerder opgemerkt, minder risico. Doordat je belegging gespreid is over alle aandelen in een bepaalde index hebben tegenvallende resultaten van één of enkele bedrijven niet veel invloed op het door jou te behalen rendement.
Wil je zo min mogelijk risico lopen? Dan kun je overwegen om te beleggen in verschillende indexfondsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een indexfonds dat belegt in aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een zo breed mogelijke aandelenindex. Je kiest bijvoorbeeld voor de MSCI World index. Door te kiezen voor het volgen van deze index beleg je wereldwijd.
Heeft Index beleggen heeft ook nadelen?
Als nadeel van indexbeleggen wordt wel genoemd dat je met deze vorm van beleggen nooit de index kunt verslaan. Een fondsbeheerder van een bepaald aandelenfonds heeft wel de mogelijkheid om met zijn fonds beter te presteren dan de index. Je kunt je echter afvragen of het niet kunnen verslaan van de index een echt nadeel is. Het is, zelf voor ervaren fondsmanagers, niet eenvoudig om de beursindex te verslaan. Bovendien is bewezen dat het kiezen voor beleggen met weinig transacties, zoals bij index beleggen, op de langere termijn doorgaans een goed rendement oplevert.
Goede toevoeging, Jurr! Groet, Gerard van Beursgenoten