Duurzaam beleggen is een prima manier om vermogen op te bouwen, nu sparen niets meer oplevert. Je kunt beleggen op verschillende manieren, het hangt er een beetje van af hoeveel kennis van zaken je hebt en hoeveel tijd je er aan wilt besteden voor welke vorm van duurzaam beleggen je kiest. Als je het leuk vindt om je in de aandelenbeurzen te verdiepen kun je zelf aan de slag. Als je dat te lastig vindt zijn er andere manieren om je vermogen te laten groeien.
Sparen loont niet meer de moeite
De rente op spaargeld is de afgelopen jaren systematisch gedaald. De tijd dat je 5% rente of meer op je spaargeld kreeg ligt al jaren achter ons. Dat de rente zo laag is komt omdat er voor investeerders en banken genoeg geld beschikbaar is om te lenen. Het voordeel is wel dat je zelf ook goedkoop kunt lenen. Maar een spaarrekening geeft nauwelijks nog rente, er zijn zelfs al banken die de spaarrente op 0% hebben vastgesteld en de kans is zelfs aanwezig dat ook kleine spaarders moeten gaan betalen voor hun spaargeld, iets wat voor vermogende klanten anno 2020 al aan de orde is.
Beleggen om je vermogen te laten groeien
Beleggen kan een lucratieve manier zijn om je vermogen te laten groeien. Steeds meer mensen besluiten dan ook om hun vermogen van de spaarrekening te halen en op een andere manier te proberen om het bedrag te laten toenemen. Wil je duurzaam beleggen dan zal je wat meer moeite moeten doen om een belegging te vinden die daarin past. Lang niet alle beleggingen zijn namelijk duurzaam en als dat tegen je principes is dan is het belangrijk dat je goed uitzoekt hoe en waar je je geld wilt investeren om te voorkomen dat je belegt in zaken waar je niet achter kunt staan.
Duurzaam beleggen uitbesteden
Als je het lastig vindt om zelf een belegging te vinden die duurzaam is dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het beleggen uit te besteden. Er zijn in Nederland verschillende beleggingsmaatschappijen die het vermogen van hun klanten beheren. Lees altijd de informatie op de website van zo’n beleggingsmaatschappij voordat je je vermogen aan hen toevertrouwt. Het kan ook helpen om te zoeken naar referenties van klanten, als die positief zijn dan is de kans groot dat je een goede maatschappij hebt gevonden waar je je vermogen met een gerust hart aan kunt toevertrouwen.
Beleggen is voor mensen met een lange adem
Als je besluit om duurzaam te gaan investeren dan moet je je realiseren dat het lang kan duren voordat je resultaat ziet. Het is ook belangrijk te bedenken dat je je geld niet zomaar weer kunt terugtrekken uit een investering. Als je via een beleggingsmaatschappij je vermogen belegt dan kun je dit wel tussentijds terug ontvangen, maar dan moet je er rekening mee houden dat je wellicht een fors verlies lijdt. Als de koersen dalen is het zeker niet verstandig om je vermogen van de markt te halen, omdat dit een fors verlies betekent. Je kunt er dan beter voor kiezen te wachten tot de beurs weer opveert. Zo kun je het verlies beperken of zelfs op langere termijn weer winst maken. Het is dus zeker niet verstandig om duurzaam te beleggen met geld dat je op korte termijn weer denkt nodig te hebben.
Spreiden is belangrijk als je duurzaam wilt beleggen
Je kunt ook gaan beleggen als je geen groot vermogen hebt. Bij sommige banken kun je al beleggen met een eenmalige inleg van slechts 100 euro. Maar je kunt bijvoorbeeld ook beleggen door maandelijks een bedrag te investeren. Dat kan bij banken al vanaf 25 euro per maand. Het geld dat je ‘beschikbaar’ stelt aan de bank wordt voor jou belegd, als je wilt in duurzame fondsen. Je kunt die voorkeur aangeven als je begint met beleggen. Het rendement wat je maakt op je geïnvesteerde vermogen wordt in de meeste gevallen periodiek aan je uitgekeerd.
Beleggen via een bank met duurzaam beleid
Als je niet de kennis en ervaring hebt om zelf fondsen uit te kiezen om in te beleggen dan kun je je vermogen investeren via een bank met een duurzaam oogmerk. Vrijwel alle banken bieden de optie om duurzaam te beleggen, maar er zijn Nederlandse banken die zich hier specifiek mee willen profileren. Je vindt ze door online te zoeken. Bij deze banken kun je eigenlijk alleen maar beleggen in duurzame fondsen, want andere bieden ze simpelweg niet aan. Je kunt wel je voorkeur uitgeven welk thema je belangrijk vindt.
In welk duurzaam thema wil je beleggen?
Er zijn verschillende categorieën die je kunt kiezen als je duurzaam wilt beleggen. Het hangt er helemaal van af waar jouw persoonlijke voorkeur ligt waar je uiteindelijk voor kiest. Als je geen voorkeur hebt en het je simpelweg gaat om duurzaam te investeren dan kun je het ook aan de bank of beleggingsmaatschappij overlaten hoe jouw vermogen het beste kan worden geïnvesteerd. Duurzaam beleggen omvat een aantal hoofdthema’s.
Biologische landbouw
Je kunt duurzaam investeren in biologische landbouw. Dit is landbouw waarbij zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en waarbij de gewassen op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gekweekt. Ook wordt bij het bewerken van het land rekening gehouden met weidevogels en andere dieren. Het planten en oogsten wordt zo veel mogelijk zo gepland dat bijvoorbeeld broedende vogels niet worden verstoord. Ook is deze vorm van landbouw minder massaal dan niet biologische landbouw.
Natuur
Het behoud van natuurgebieden is belangrijk voor onze leefomgeving en biodiversiteit. Maar hier is wel geld voor nodig. Je kunt kiezen voor een duurzame belegging in een natuurgebied dat mede dankzij jouw geld wordt beheerd en onderhouden. De winst kan bijvoorbeeld worden gehaald uit het heffen van entree voor wandelaars die het natuurgebied willen bezoeken of door er gewassen te verbouwen die worden verkocht.
Microfinanciering
Door duurzaam te investeren in microfinanciering help je kleine ondernemers, vaak in ontwikkelingslanden, om in hun eigen bestaan te kunnen voorzien. Vaak is er maar een klein bedrag nodig om iemand op weg te helpen om een eigen bedrijfje op te zetten waardoor vaak een heel gezin van de armoede kan worden gered. Daarom is microfinanciering een gewilde vorm van duurzaam investeren.
Duurzame energie
We moeten allemaal over gaan schakelen naar duurzame energievormen zoals windenergie, zonnepanelen en hergebruik van warmte. Voor het realiseren van voldoende middelen om energie op te wekken is veel geld nodig. Daarom zoeken bedrijven die dit willen realiseren investeerders die er vertrouwen in hebben en die hun project met geld willen ondersteunen. Banken die duurzaam beleggen kiezen dit soort projecten uit om te investeren met geld van hun klanten.
Klimaat
Willen volgende generaties ook nog gezond kunnen leven op de aarde dan is het nodig om in het klimaat te investeren. De opwarming van de aarde moet worden tegengegaan om verhoging van de zeespiegel te voorkomen en het uitsterven van planten- en diersoorten te voorkomen. Wil je investeren in het klimaat dan kun je bijvoorbeeld je geld beleggen in projecten om de oceanen te ontdoen van de ‘plastic soep’, maar er zijn ook andere klimaatprojecten die duurzame investeringen nodig hebben.
Kies voor een thema of voor een combinatie
Als je gaat beleggen kun je een thema kiezen wat jou specifiek aanspreekt. Als je meerdere thema’s belangrijk vindt dan bieden veel banken en beleggers de optie om je vermogen gespreid in te zetten. Dit heeft als groot voordeel dat je ook minder risico op verliezen loopt als een project of investering onverhoopt minder goed gaat dan gedacht.
Hoe groot is het risico voor duurzaam beleggen?
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Of je nu kiest voor gewoon beleggen of voor een duurzame investering van je vermogen. Het is vooraf lastig te voorspellen hoe zaken zich gaan ontwikkelen op de langere termijn. Soms zijn de voorspellingen prima, maar gebeurt er iets waardoor dit ineens omslaat. De Coronacrisis die vanaf maart 2020 de wereld in zijn greep kreeg is daar een goed voorbeeld van. Dit is niet te voorspellen, vandaar dat altijd wordt gewaarschuwd dat beleggen risicovol kan zijn en dat garanties voor een goed rendement nooit kunnen worden gegeven
Beleggen in aandelen of obligaties
Als je duurzaam gaat beleggen dan kun je kiezen uit beleggen in aandelen of obligaties. Aandelen geven een groter risico. Als de beurs keldert omdat de regering in China een besluit neemt waar beleggers zenuwachtig van worden dan kan het ineens mis gaan. Als je geduld hebt komt het vaak wel weer goed, maar dat kan afhankelijk van de situatie wel even gaan duren. Daarnaast kun je beleggen in obligaties, die geven een veel lager risico maar leveren standaard minder op dan aandelen. Een mix van aandelen en obligaties kan het risico spreiden en dus de kans op een hoger rendement vergroten.
Beleggen in pioniers, groot risico maar soms een hoog rendement
Je kunt er voor kiezen om duurzaam te beleggen in pioniersbedrijven. Dit zijn bedrijven die innovaties doen die hun succes nog niet hebben bewezen. Het kan simpelweg twee kanten op gaan: De innovatie wordt een succes of het wordt een groot fiasco. Als je het geluk hebt dat een innovatie een succes wordt dan kun je als pionier belegger rekenen op een mooi rendement. Maar als het mis gaat en de uitvinding vindt geen grond voor bestaansrecht, dan ben je je investering soms gewoon kwijt en heb je dus geen winst en ook niet de mogelijkheid om je geld opnieuw te investeren.
Kies je voor veel of weinig risico?
Als je duurzaam wilt investeren en je wilt hoe dan ook rendement behalen dan is het verstandig om beleggingen te kiezen met een lager risico. Je winst is dan bescheiden, maar je hebt in ieder geval de meeste zekerheid dat je geen grote verliezen lijdt en dat je vermogen hoe dan ook groeit. Als je het leuk vindt om een risico te nemen dan kun je gokken op aandelen in bedrijven of startups die zich nog niet hebben bewezen. Veel beleggers spreiden hun risico. Ze beleggen ‘op safe’ bij grote bedrijven die zich al hebben bewezen, en bij kleine of nieuwe ondernemers die alleen met hulp van investeerders die een gok durven wagen hun droom waar kunnen maken. Het hangt er vanaf hoeveel risico je wilt en kunt nemen hoe je je investeringen spreidt.
Lees altijd de informatie voordat je gaat beleggen
Als je besluit om duurzaam te gaan beleggen is het belangrijk om goed de informatie te lezen die de bank of beleggingsmaatschappij je aanbiedt. Hierin wordt uitgelegd hoe er wordt belegd, in wat voor bedrijven en wat de risico’s zijn. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Houd altijd voor ogen dat beleggen, ook als je dit duurzaam doet, altijd het risico heeft dat je je inleg kunt verliezen. In een prospectus van een beleggingsfonds wordt dan ook altijd aangegeven hoe groot dit risico is. Hiervoor wordt een schaalverdeling van 7 punten gebruikt waar 1 staat voor een laag risico en 7 voor het hoogste risico.
Houd rekening met transactiekosten als je gaat beleggen
Voor het aankopen van aandelen en obligaties moeten kosten worden gemaakt. Deze kosten worden doorberekend aan de klanten. Houd er dus rekening mee dat je met deze kosten te maken krijgt. De beleggingsmaatschappij of de bank moet in de informatie over beleggen vermelden hoeveel deze kosten bedragen. Er zijn overigens ook banken die geen transactiekosten berekenen. Bekijk altijd of zij daarentegen een lager rendement uitkeren, want dan heft zich dat uiteraard weer op.
Beleggen voor later in duurzame fondsen
Omdat sparen nauwelijks nog rendement oplevert kijken steeds meer mensen naar de mogelijkheden om te beleggen. Zeker als je een flink eigen vermogen hebt is het natuurlijk zonde om dit op de bank te laten staan waar het niets meer oplevert en waar je zelfs het risico loopt dat je uiteindelijk te maken krijgt met negatieve rente. Nu zal het te betalen bedrag vaak nog wel meevallen, tenzij je miljonair bent, maar betalen om te sparen is natuurlijk nooit leuk. De verwachting anno 2020 is niet dat de rente heel snel significant zal stijgen.
Een verantwoord beleggingsfonds test je kennis
Om te voorkomen dat je duurzaam gaat beleggen zonder voldoende kennis, testen banken of je genoeg kennis hebt om min of meer zelfstandig te gaan beleggen. Ze doen dit door je een aantal vragen te stellen om te peilen of je kennis en ervaring hebt met beleggen. Aan de hand van je antwoorden krijg je een advies. Als dit negatief is, kun je alsnog besluiten om te gaan beleggen, maar je wordt dan wel nadrukkelijk gewaarschuwd dat je risico loopt omdat je niet genoeg kennis hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook besluiten om eerst een cursus beleggen te gaan volgen, dit kan onder andere online. Het is sterk aan te raden om dit te doen, om te voorkomen dat je beslissingen neemt over je vermogen waarvan je de consequenties niet of niet voldoende kunt overzien.
Waarom kiezen steeds meer mensen voor duurzaam beleggen?
De interesse voor duurzaam beleggen is de afgelopen jaren gegroeid. Dat is niet zo vreemd, er vindt steeds meer discussie plaats over het behoud van de Aarde en wat daarvoor nodig is. Fossiele brandstoffen moeten worden afgebouwd, alternatieven moeten worden gevonden. Woningen moeten duurzaam worden gebouwd, het liefst zodanig dat als de huizen onverhoopt op een later moment worden afgebroken zo veel mogelijk materiaal kan worden hergebruikt. Ook ons dagelijks leven moet worden verduurzaamd. We scheiden ons afval, doen zuinig met energie en doen aan recycling door producten in te leveren zoals spaarlampen en batterijen. Hier past duurzaam beleggen natuurlijk prima bij.
Waar moet ik beginnen als ik duurzaam wil gaan beleggen?
Als je wilt gaan beleggen en je wilt kiezen voor duurzame investeringen dan is het zaak om een bank of beleggingsmaatschappij te kiezen die hier ook helemaal achter staat. Er is een aantal banken die zich expliciet toeleggen op duurzaam beleggen, zij investeren per definitie niet in bedrijven die niet achter het duurzaamheidsprincipe staan. Als je voor zo’n bank kiest dan weet je dus al zeker dat je geld hoe dan ook duurzaam wordt geïnvesteerd. Bedenk als je begint met beleggen met welk doel je dit gaat doen. Wil je sparen om je pensioen aan te vullen of wil je sparen om later samen met je partner een huis te kunnen kopen? Een doel voor ogen hebben maakt het beleggen extra leuk. Maar houd altijd in je achterhoofd dat je nooit helemaal zeker bent van de opbrengst van je beleggingen. Je kunt op safe spelen door voor obligaties te gaan in plaats van aandelen of door voor een mixfonds te kiezen, maar de kans blijft altijd aanwezig dat je niet het rendement haalt wat je gehoopt had.
Online beleggen, is dat veilig?
Je kunt bij alle bekende banken duurzaam gaan beleggen door online een beleggingsrekening te openen. Als je al klant bent bij die bank doe je dat door in te loggen, je bevindt je dan automatisch in een beveiligde omgeving. Als je duurzaam wilt beleggen bij een andere bank wordt er een nieuw account voor je aangemaakt, ook dan werk je vanuit een beveiligde omgeving. Online een beleggingsrekening openen is dan ook altijd veilig, zolang je zeker weet dat je je op de website van de bank bevindt. Controleer het webadres, controleer of je een beveiligde verbinding hebt. Dit laatste zie je doordat het webadres begint met https:// en een slotje in de balk waar de URL van de website is ingevuld.
Duurzaam beleggen in het buitenland, is dat veilig?
Je kunt uiteraard ook duurzaam beleggen in het buitenland. Houd er wel rekening mee dat het dan lastiger is om te controleren of je veilig belegt en tegen het door jou geaccepteerde risico. Doe dit dus alleen als je zeker van je zaak bent en als je de nodige ervaring hebt opgedaan met duurzaam beleggen. Probeer voordat je investeert zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het fonds waarin je gaat investeren en laat je niet lekker maken met al te rooskleurige beloftes over mooie rendementen.
Goede toevoeging, Jurr! Groet, Gerard van Beursgenoten