Wat zijn opkomende markten?

Als je interesse hebt in beleggen en je graag wilt weten waar je het beste in kunt beleggen, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de huidige markten. Er zijn ook markten die momenteel nog klein zijn, maar naar verwachting in de toekomst enorm zullen gaan uitbreiden. Wat zijn deze opkomende markten en waar kun jij je als belegger op gaan richten? Hier vind je meer informatie over interessante ontwikkelingen en markten die jij zeker in de gaten moet gaan houden zodat je niets mist en kunt gaan profiteren van een hoog rendement.

Bij een opkomende markt gaat het om landen, industrieën of sectoren die vooruitgang boeken en hierdoor aantrekkelijk worden om in te beleggen. Het gaat hierbij dus om opkomende sectoren die in de toekomst nog veel potentie hebben om te groeien. In het verleden is vaak gebleken dat beleggen in een opkomende markt tot veel successen heeft geleid. Anderzijds gaat beleggen in een opkomende markt ook gepaard met de nodige risico’s.

Het nut van de opkomende markt

Waarom is het belangrijk om je als belegger te gaan verdiepen in opkomende markten? Wanneer jij je spaargeld inzet om een hoger rendement te behalen, wil natuurlijk wel dat er winst uit voortkomt zonder al te veel risico. Dit doe je niet alleen door gespreid te beleggen, maar ook door dit te doen in groeiende bedrijven. Een bedrijf dat een duidelijke toekomstvisie heeft en daarnaast ook in cijfers een duidelijke groei doormaakt en waarbij de verwachtingen ook hoog liggen, is aantrekkelijk om in te beleggen. Veel aantrekkelijker dan een bedrijf waarbij je telkens het idee hebt dat je de aandelen moet verkopen om vervolgens verlies te maken.

Financiële markten zijn zelden constant en zullen altijd veranderen. Het is aan jou als belegger om hier goed mee om te gaan. Door te vertrouwen op de groei van het bedrijf (of de bedrijven) waarin jij investeert maak je de goede keuzes. 

Opkomende markt

Voorbeelden van groeiende sectoren

Er zijn tal van sectoren die al jaren flink aan het groeien zijn en de verwachting is dan ook dat deze groei alleen maar zal toenemen. Er zijn een aantal voorbeelden van sectoren die groeien, zoals lithium, e-commerce, videogames, online streamingdiensten zoals Netflix maar ook de (bio)technologie. Dat zie je aan een beurs als de NASDAQ, waar alleen maar bedrijven genoteerd staan die iets te maken hebben met technologie. Deze index is een van de grootste in de Verenigde Staten en hier kun je beleggen in bedrijven als Apple, Netflix, Amazon en Google. Het kan slim zijn om hier je beleggingen te spreiden.

Opkomende markten 2020

Waar kun jij je als belegger gaan in verdiepen en wat zijn de opkomende markten in 2020 en de daaropvolgende jaren? Hier vind je een drietal voorbeelden van opkomende markten waar je in 2020 nog veel van zult horen:

  • Automatisering, Robotica en Kunstmatige Intelligentie. Deze sector is enorm aan het groeien en dat merk je overal om je heen. Je kunt dan ook beleggen in deze technologieën, omdat je dit veel winst zal opleveren.
  • Zorgsector. Een voordeel van de vergrijzing die vooral in Westerse landen gaande is, is de mogelijkheid om te beleggen in de zorgsector, en met name vastgoed van verzorgingstehuizen. Oudere mensen bezitten een groot deel van het vermogen en investeren in vastgoedfondsen met verzorgingstehuizen is dan ook de komende jaren een slimme zet.
  • Online verkoop. Online e-commerce websites als Amazon, Bol.com maar ook Aliexpress veroveren de wereld in raptempo. Je kunt aandelen kopen bij een van deze bedrijven, onder andere bij FLATEX of Binck.

In opkomende markten beleggen?

Tegen welke onzekerheid kun jij als belegger aanlopen bij het investeren in opkomende markten? De toekomst ligt nooit helemaal vast en dat betekent dat jij als belegger altijd te maken hebt met onzekerheid. Groeibeleggingen hoeven niet altijd uit te komen wanneer deze zijn voorspeld, omdat een rendement uit het verleden nooit een garantie is voor de toekomst. Toch kun je aan de hand van ontwikkelingen die zich nu voordoen wel zien of bepaalde sectoren het waard zijn om in te beleggen.

Er is een makkelijke manier om te gaan investeren in opkomende markten aandelen, door je aan te sluiten bij een fonds of index. Het is daarnaast ook aan te raden om niet alleen te kijken binnen de EU en de Verenigde Staten, maar ook naar opkomende landen die de komende jaren steeds meer zullen groeien, zoals Brazilië, Rusland, India en China, ook wel bekend als de BRIC-landen. Opkomende markten zorgen voor 80% van de groei van de wereldeconomie. Het is dus voor jou als belegger enorm aantrekkelijk om hierin te beleggen.