Wat zijn liquiditeiten?

Liquiditeiten of liquide beleggingen zijn beleggingen die je relatief goedkoop kunt kopen en verkopen. Ze worden dan ook zeer actief verhandeld en wisselen doorgaans regelmatig van eigenaar. Koop je een liquiditeit dan ontvang je hierover een rentevergoeding tot het moment dat je het product weer verkoopt. Doorgaans hebben liquiditeiten geen grote invloed op de marktwaarde van een bedrijf. Ze worden uitgegeven om tijdelijk meer financiële armslag voor de onderneming te creëren. Het vinden van een koper of verkoper voor liquiditeiten is doorgaans eenvoudig. Wil je je liquiditeiten van de hand doen dan is dat dus vrijwel altijd snel te regelen. Ideaal als je het geld nodig hebt of anders wilt investeren.

Hoe wordt de liquiditeit van een bedrijf bepaald?

De liquiditeit van een bedrijf is belangrijk om gezond te kunnen ondernemen. Er moet immers geïnvesteerd worden om producten te maken en te verkopen of diensten uit te voeren. Bij de bepaling van de liquiditeit van een bedrijf wordt onderscheid gemaakt tussen de statische en de dynamische liquiditeit van een bedrijf. De statische liquiditeit geeft aan of een bedrijf, door middel van de vlottende activa, kan voldoen aan zijn verplichtingen op korte termijn. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van de huur van een bedrijfspand of het betalen van salaris aan medewerkers. De dynamische liquiditeit toont aan wat de balans is tussen inkomende en uitgaande geldstromen. Deze moeten op zijn minst in balans zijn, maar het is uiteraard beter om winst te maken doordat er meer geld binnenkomt dan er moet worden uitgegeven.

Liquiditeiten

Chartaal geld en giraal geld bij bedrijven

Je kunt beleggen in liquiditeiten van bedrijven door te investeren in bijvoorbeeld termijndeposito’s. Je investeert een bepaald bedrag en ontvangt dit bedrag na een vaste looptijd terug met een vooraf vastgestelde rente. Omdat de rente op tegoeden anno 2020 zeer laag is, leveren deze deposito’s een stuk minder op dan pakweg tien jaar eerder. Maar in sommige gevallen kun je er nog wel meer mee verdienen dan wanneer je je geld zelf op de bank zet. Daarbij komt dat je je risico kunt spreiden door deposito’s van verschillende aanbieders te kopen. Er wordt in de geldmarkt onderscheid gemaakt in chartaal en giraal geld. Giraal geld is het geld dat op de bank staat en dat door middel van het gebruik van een pinpas, een creditcard of een overschrijving kan worden uitgegeven. Chartaal geld is cash geld, bankbiljetten en munten en geld dat op chipkaarten staat. Het giraal geld kan vervolgens weer worden onderverdeeld in primaire liquiditeiten en secundaire liquiditeiten. Tot deze laatste categorie behoren de eerder genoemde deposito’s.

Is beleggen in liquiditeiten veilig?

Omdat je door het beleggen in liquiditeiten een vaste vergoeding afspreekt aan het einde van de looptijd is deze manier van beleggen vrij veilig. Alleen als het bedrijf waarvan je deposito’s koopt failliet zou gaan dan loop je risico’s. Maar je kunt deposito’s ook bij bijvoorbeeld banken kopen, en de kans dat deze ‘omvallen’ is niet meer zo groot na de bankencrisis van 2008. Toen zijn de regels waaraan banken moeten voldoen veel strenger geworden en hierop is ook goed toezicht door de AFM. Je mag er dus vanuit gaan dat je je investering na afloop van de looptijd gewoon terugkrijgt inclusief de afgesproken rente.

Hoe lang loopt een deposito?

Een deposito loopt doorgaans een half jaar tot 2 jaar. Langer of korter kan ook, maar een termijn van een half jaar, een jaar of 2 jaar is het meest gangbaar. Vooraf wordt aangegeven wat het rendement is dus je weet precies hoeveel je investering oplevert. Deze zekerheid van liquiditeiten zorgt ervoor dat deze manier van beleggen vooral populair is bij mensen die weinig risico willen lopen en die bovendien zeker willen weten wanneer ze weer over hun kapitaal kunnen beschikken. Om een deposito aan te kopen hoef je doorgaans niet te beschikken over uitgebreide kennis over beleggen en in het bijzonder liquiditeiten. Je kunt een deposito bij veel banken simpel afsluiten door geld van bijvoorbeeld een spaarrekening over te boeken naar een depositorekening.

Vergelijk voordat je je geld in liquiditeiten steekt

Overweeg je om te beleggen in liquiditeiten? Vergelijk dan online de mogelijkheden. Op die manier kun je het hoogste rendement behalen op je investering. Let daarbij goed op hoe lang bijvoorbeeld een deposito loopt, het zou vervelend zijn als je investeert en het blijkt dat je geld langer vast staat dan je zou willen. Investeer alleen in liquiditeiten met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt, ook niet als er iets onverwachts gebeurt. Zo niet loop je het risico in de problemen te komen omdat een liquiditeitsbelegging niet tussentijds kan worden beëindigd in de meeste gevallen. Lees altijd alle informatie goed door die over een liquiditeiten belegging wordt gegeven zodat je weet waar je aan toe bent en wat het rendement is. Ook als je belegt in liquiditeiten is het verstandig om je geld te spreiden over meerdere fondsen om het risico te verkleinen en hopelijk een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren.

Plaats een reactie