Wat is deflatie?

Wanneer je je bezig gaat houden met beleggen, is het ook belangrijk om meer te weten over de economie in het algemeen. Een goede en welvarende economie heeft baat voor jou als belegger. Hoe beter het gaat, hoe meer rendement je haalt. Er kunnen zich verschillende zaken voordoen die in zekere zin gevolgen hebben voor jouw beleggingsstrategie of je doelen. De economie kan te maken krijgen met deflatie en dat heeft invloed op jou als belegger. Hier lees je niet alleen over de deflatie betekenis, maar ook wat de gevolgen hier van zijn en wat beter is: inflatie of deflatie.

De deflatie betekenis

Wat is deflatie precies? Deflatie is de term voor het stijgen van de koopkracht. Dit klinkt op zich positief, maar dat is het niet. Hierbij daalt de gemiddelde prijs en is er een waardestijging van geld. Het geldvolume neemt dus af; terwijl de beschikbare goederen hetzelfde blijven. Als consument kun je voor hetzelfde geld meer goederen en diensten aanschaffen. Er zitten niet alleen maar negatieve punten aan deflatie. Door de lagere prijzen kan een land er op vooruit gaan op basis van de concurrentiepositie ten opzichte van andere landen. Deflatie komt niet vaak voor; de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat de prijspeil rond de 2% blijft.

Wat is het tegenovergestelde van deflatie?

Deflatie is het dalen van de prijspeil. Maar wat is het tegenovergestelde van deflatie? Dat is inflatie. Hierbij is er sprake van een stijging van de prijspeil; waardoor de koopkracht juist daalt. Inflatie zorgt voor een goede prijsstabiliteit en het is dan ook gunstig voor de economie. In een gezonde economie is er dan ook vrijwel altijd sprake van inflatie. Op de vraag: wat is beter, inflatie of deflatie? is dan ook het antwoord dat een economie beter vaart bij inflatie.

Inflatie is het tegenovergestelde van deflatie

Als consument heb je veel baat bij een stabiel prijsniveau dat door de Europese Centrale Bank op peil wordt gehouden. Zo kunnen verantwoordelijke economische beslissingen worden genomen. Het vergelijken van prijzen wordt niet alleen makkelijker, maar consumenten en investeerders krijgen hierdoor ook de nodige zekerheid en dus vertrouwen. Inflatie draagt bij aan een aanhoudende economische groei.

De oorzaken van deflatie

Wat zijn de oorzaken van deflatie? Er zijn verschillende situaties waardoor deflatie kan ontstaan. Zo kan het voorkomen dat het aanbod groter wordt, maar dat de vraag hetzelfde blijft. Op deze manier ontstaat bestedingsinflatie. Als het aanbod van een product langere tijd blijft stijgen, dan zal de prijs dalen.

wat is de betekenis van Deflatie?

Ook kredietschaarste is een mogelijke oorzaak van deflatie. De banken stellen minder krediet ter beschikking, met als gevolg dat bedrijven, maar ook gezinnen, moeilijker kunnen lenen. Een verminderde kredietverstrekking zorgt ervoor dat er minder geld is en dus dalen de prijzen en de algemene prijspeil.

Tot slot is het ook mogelijk dat de overheid de hoeveelheid geld vermindert. Dit kan voorkomen wanneer er sprake is van renteverhoging bij de centrale bank. Hierdoor kan ook deflatie ontstaan. Dit komt eigenlijk bijna nooit voor.

De gevolgen van deflatie

Er zijn verschillende manieren waarop deflatie kan ontstaan, maar wat zijn de gevolgen hiervan en hoe is dat merkbaar? Bij deflatie daalt de prijspeil en dat betekent dat consumenten het kopen van een product gaan uitstellen, omdat verwacht wordt dat dit product goedkoper zal worden in de maanden die volgen. Dit zorgt ervoor dat bedrijven minder verkopen, minder personeel gaan houden en minder gaan consumeren. Zo ontstaat er dus een negatieve spiraal. Een ander gevolg van deflatie is het stijgen van de reële rente, waardoor de waarde van schulden stijgt. Het is voor mensen en overheden met schulden is dit enorm nadelig.

Zie vooral bovenstaande video van RTLZ wat de gevolgen van deflatie is.

Deflatie

Wat kun jij als belegger doen?

Wat heb jij als belegger aan deze informatie over deflatie? Deflatie heeft in ieder geval een slechte invloed op de aandelenkoersen. Toch hoef je als beginnende belegger aandelen niet te vermijden, omdat er genoeg bedrijven zijn die het alsnog relatief goed doen bij deflatie. Ook bij terugkeer van inflatie kun jij als belegger weer profiteren van beter rendement. Kies bedrijven die stabiel dividend uitkeren, geen schulden hebben, veel cash hebben en producten verkopen die ook in mindere tijden nodig zijn. Ga dus op zoek naar de marktleiders om hierin te beleggen.

Veel experts hameren er altijd op en ook in het geval van deflatie doe je er goed aan om gespreid te gaan beleggen. Ook als je gespreid hebt belegd en er is sprake van deflatie zul je veel minder risico lopen. Investeren in verschillende beleggingsvormen is dus altijd van groot belang en zal je veel voordeel opleveren. Je kunt onder andere beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed, beleggingsfondsen en meer.