Zelf beleggen in aandelen

Waarschijnlijk vind je het aantrekkelijk om je vermogen te laten groeien. Wellicht wil je aanvullend inkomen creëren. Die doelen kunnen wellicht gerealiseerd worden door het kopen van aandelen. Door het kopen van een aandeel van een bedrijf word je een stukje eigenaar van dat bedrijf. Ten onrechte worden aandelen wel gezien als een eenvoudig beleggingsproduct. Het handelen in aandelen brengt echter ook zeker risico’s met zich mee. Begin dus niet zomaar met het handelen in aandelen. Laat je eerst goed informeren over de werking en over het gebruik van aandelen. Dit artikel helpt je ongetwijfeld op weg.

Wat is een aandeel?

Overweeg je om aandelen te kopen? Dan moet je natuurlijk wel weten wat een aandeel is. Een aandeel is een waardepapier. Ze worden uitgegeven door bedrijven. Een bedrijf geeft aandelen uit om geld op te halen. Besluit je om aandelen van een bedrijf te kopen? Dan word je aandeelhouder. Een aandeelhouder van een bedrijf bezit, zoals al eerder opgemerkt, een klein deel van dat bedrijf.

Het maken van winst of verlies

Bij uitgifte van aandelen stelt het bedrijf de prijs vast van een aandelen. Na de uitgifte verandert de waarde van een aandeel voortdurend. De koers van een aandeel kan stijgen of dalen. Beleggers kunnen de koers van hun aandeel dagelijks volgen. Verkopen ze hun aandeel als de koers hoger is dan de prijs waarvoor ze het aandeel hebben gekocht? Dan maken ze winst. Verkopen ze aandelen voor een prijs die lager is dan de aankoopprijs. Dan maken ze verlies. Bij het stijgen of dalen van de prijs van een aandeel spelen allerlei factoren een rol. Dat maakt dat het beleggen in aandelen niet zo eenvoudig is als het op het eerste gezicht wellicht lijkt.

Aandelen en de aandelenmarkt

Aandelen worden verhandeld op de aandelenmarkt. De waardepapieren worden doorgaans niet fysiek verhandeld. De aandelenhandel verloopt digitaal. Met je laptop kun je online handelen in aandelen. Dat handelen doe je via een online broker. Via deze online broker krijg je toegang tot de digitale aandelenmarkt. De broker is dus een tussenpersoon die het beleggers mogelijk maakt om te handelen in aandelen.

Kennis is belangrijk voor aandeelhouders

Natuurlijk wil je een succesvol belegger worden. Succesvolle beleggers kopen nooit zomaar aandelen. Ze verdiepen zich eerst in het bedrijf waar ze mogelijk aandelen van willen kopen. Ze willen de vraag kunnen beantwoorden of een aandeel hoogstwaarschijnlijk gaat stijgen of gaat dalen. Daarom volgt een succesvol belegger ook het beursnieuws. Bepaalde gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de overname van een ander bedrijf of de introductie van een nieuw product, kunnen immers gevolgen hebben voor de koers van een aandeel.

Van de kennis van een bedrijf kun je als aandeelhouder gebruikmaken. Soms moet je wel even vooruit denken. Zijn de koersen van een bedrijf behoorlijk gedaald? Dat kan voor een succesvol belegger toch goed nieuws zijn. Hij koopt op dat moment aandelen van dat bedrijf voor een lage prijs? Waarom? Omdat hij denkt dat de koers van dat aandeel op de langere termijn weer gaat stijgen. Een garantie voor die stijging is er echter niet. Winst kan bij het beleggen in aandelen nooit worden gegarandeerd.

De dividenduitkering

Koop je aandelen in een bedrijf en keert dat bedrijf dividend uit? Dan leveren je aandelen een bepaald bedrag op. Met name grote bedrijven keren aan hun aandeelhouders periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een dividend uit. Het dividend is een soort beloning voor de aandeelhouders. Beleg je in een aandeel dat dividend uitkeert? Dan ben je zeker van inkomsten, ook als de koers van de aandelen daalt. Waarom keren bedrijven dividend uit? Om de belegger tevreden te houden.

Welke mogelijkheden heb je als belegger met aandelen

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat aandelen kunnen zorgen voor vermogensgroei. Hoe wordt die vermogensgroei gerealiseerd? Door veranderingen in de koers van het aandeel en door inkomsten in de vorm van door bedrijven aan hun beleggers uitgekeerd dividend. Het dividend wordt overigens niet altijd uitgekeerd in cash. Het kan ook uitgekeerd worden in de vorm van aandelen.

Een voordeel van aandelen is dat ze liquide zijn. Heb je onverwacht geld nodig? Je aandelen kunnen doorgaans eenvoudig en snel worden omgewisseld naar cash. Dat kan als de aandelen nog verhandeld worden op de beurs en als de beurshandel niet is stilgelegd.

Wie belegt in aandelen kan besluiten om aandelen te kopen in diverse soorten bedrijven. Zo wordt het risico gespreid. Je kun het risico nog beter spreiden door niet alleen aandelen te kopen. Je koopt dan bijvoorbeeld ook obligaties.

De risico’s van in aandelen beleggen?

Het beleggen in aandelen is niet zonder risico’s. je kunt natuurlijk winst maken. Verlies maken is echter ook heel goed mogelijk. Iedere belegger, dus ook beginnende beleggers, moeten weten wat de voornaamste risico’s zijn.

  • De gehele markt in aandelen kan dalen. Dit wordt het marktrisico genoemd. De aandelenmarkt kan bijvoorbeeld in zijn geheel dalen als er bijvoorbeeld een sterke daling is van de economische groei.
  • Individuele aandelen, aandelen in en bepaalde sector en zelfs de hele aandelenmarkt kunnen heel beweeglijkheid. Dit risico wordt het volatiliteit risico genoemd.
  • Er is bij aandelen ook de mogelijkheid van een specifiek risico. De aandelen van bepaalde bedrijven dalen plotseling. Door een plotseling sterk dalende olieprijs kunnen de aandelenkoersen van bijvoorbeeld oliemaatschappijen plotseling fors dalen. Komt een bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht plotseling negatief in het nieuws door bijvoorbeeld gerommel met de boekhouding? Ook dan kan de aandelenkoers fors dalen. Ook dat is dus een voorbeeld van en specifiek risico.
  • Je loopt het risico dat je aandelen op het verkeerde moment koopt. Kort na aankoop van het aandeel gaat de koers van het aandeel bijvoorbeeld plotseling scherp dalen. Dat timing-risico kan iedere belegger overkomen.
  • Aandelen kunnen genoteerd zijn in andere valuta. Bij deze aandelen loopt de belegger een valutarisico.

Wat een beginnend belegger in aandelen zeker moet doen

Je bent en beginnend belegger, die besloten heeft om te gaan beleggen in aandelen. Het beleggen in aandelen kan leuk en winstgevend zijn. Aangeraden wordt om bij het beleggen in aandelen gebruik te maken van de volgende tips:

  • Waarschijnlijk start je met beleggen omdat je meer rendement wilt behalen dan de spaarrente. Ga niet zonder doel en zonder lange termijn beleggen. Aangeraden wordt om een beleggingsplan te maken. In dit beleggingsplan wordt de concrete beleggingsdoelstelling en de termijn van beleggen vermeld. Ook kun je in dit beleggingsplan vermelden voor welk bedrag je aandelen koopt. In het beleggingsplan leg je ook vast welk bedrag je niet besteedt aan het kopen van aandelen. Je moet immers een financiële buffer hebben. Beleggers moeten ook hebben nagedacht over de vraag wanneer ze hun aandelen verkopen. Ook dat kun je vermelden in het beleggingsplan.
  • Overweeg je om aandelen te kopen? Vergaar dan eerst kennis over het kopen van aandelen. Lees diverse boeken en artikelen. Informatie over aandelen vind je ook op de websites van online brokers. Online brokers geven vaak een technische analyse van aandelen. Die analyse kun je gebruiken om de waarde van een aandeel te bepalen. Met behulp van de technische analyse kun je ook grafieken van een aandeel interpreteren. Zo kun je het juiste koop- of verkoopmoment voor je aandelen bepalen.
  • Je staat op het punt om aandelen van een bepaald bedrijf te kopen. Koop de aandelen alleen als je het bedrijf voldoende begrijpt. Welke producten worden er gemaakt? Wie zijn de klanten? Aangeraden wordt om eerst op pair te zetten waarom je aandelen van een bepaald bedrijf wilt kopen. Lukt dat niet? Koop de aandelen dan niet.
  • Natuurlijk wil je als beginnend belegger in aandelen niet te veel risico lopen. Hoe kun je bij het beleggen in aandelen het risico beperken? Aangeraden wordt om het risico te spreiden. Dat kun je doen door te beleggen in aandelen van diverse bedrijven. Er is nog een manier om het risico te beperken. Hoe? Door ook een ander beleggingsproduct te kopen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om je geld deels te beleggen in opties.

Tips voor het laag kopen en hoog verkopen van aandelen

Wanneer maak je winst door het verkopen van aandelen? Als je de aandelen laag hebt gekocht en de aandelen duur verkoopt. Dat doen lang niet alle beleggers. Veel beleggers kopen aandelen van succesvolle bedrijven. Voor die aandelen moeten ze een behoorlijk bedrag betalen. Ze hopen dan dat die aandelen nog verder in prijs zullen stijgen. Dat is natuurlijk mogelijk. Wil je je aandelen laag kopen en hoog verkopen? Dan moet je tegendraads beleggen. Hoe je dat doet? Enkele tips:

  • Je kunt aandelen kopen in een sector die uit de gratie ligt bij beleggers. Door de sterk gedaalde aandelenkoers zijn die aandelen goedkoop. Bij laag gewaardeerde aandelen kunnen plotseling kopers opduiken. De koers gaat dan weer stijgen. De bankensector is een voorbeeld van een ondergewaardeerd aandeel. In 2009 wilde bijna niemand die aandelen meer hebben. De Amerikaanse belegger Warren Buffet besloot om veel bankaandelen te kopen, met als gevolg dat de koers van die aandelen plotseling sterk steeg.
  • Stel je hebt een aandeel gekocht dat erg populair wordt. Iedereen wil dat aandeel hebben, dus de koers van het aandeel stijgt. Dat is het moment om winst te nemen. Winst nemen hoef je niet in een keer te doen. Je kunt ook en deel van je aandelen verkopen. Stijgen de koersen nog verder? Dan verkoop je nog een deel van je aandelen.
  • Let op met de aankoop- en verkoopadviezen van beursanalisten. Die zijn niet altijd onafhankelijk. Ze geven doorgans geen koopadvies als andere analisten dat ook niet doen. Hun verkoopadvies betreft vaak vooral onpopulaire aandelen. Doorgaans volgen ze met hun verkoopadviezen gewoon de trend van een aandeel.
  • Beginnende beleggers moeten weten dat emoties de grote vijand zijn van beleggers. Bereikt de aandelenkoers van een bedrijf een hoogtepunt? Beleggers zijn dan enthousiast. Bedenk echter dat na het bereiken van nieuwe All Time High de kans op toekomstig behalen van een behoorlijk rendement met dit aandeel minder wordt. Bij scherp dalende aandelenkoersen raken veel beleggers in paniek. Bedenk dat bij een scherp dalende beurskoers van een aandeel het toekomstig rendement van dat aandeel zeker toeneemt.
  • Is een aandeel duur of goedkoop? Beleggers baseren zich bij het beantwoorden van die vraag vaak op de beursgrafiek en op data uit het verleden. Wil je een goede belegger worden? Kijk dan naar de toekomst. Probeer op basis van huidige en toekomstige data de waarde van een aandelen van een bedrijf te bepalen.