Wat is de betekenis van benchmark?

Een belangrijk en veelgebruikt begrip binnen de wereld van beleggingen is de benchmark. Maar wat is de benchmark betekenis, wat heb jij hier als belegger aan en hoe laat de benchmark zich zien in de praktijk? Hier vind je niet alleen de belangrijkste informatie over de benchmarking, maar ook hoe belangrijk dit voor jou is als belegger en welke opties je hiermee hebt. Met deze informatie heb je als beginnende belegger de nodige kennis van de benchmark om te weten wat je mogelijkheden hiermee zijn.

benchmark betekenis

De benchmark betekenis

Wat is de benchmark betekenis? Je kunt een benchmark zien als een maatstaf of leidraad waarmee het rendement van een beleggingsfonds of vermogensbeheerders bepaalt wordt, dus de netto opbrengst van een investering in effecten. Een benchmark laat zien of een vermogensbeheerder goed heeft gepresteerd of niet. De benchmark is objectief en wordt op diverse manieren gebruikt, zoals bij de aandelenindex. De benchmark index betekenis is dus een objectieve maatstaf waarmee de ontwikkelingen van bedrijven wordt bijgehouden. In Nederland wordt de benchmark vastgesteld op basis van de Amsterdam Exchange Index (AEX).

Het belang van marktvergelijking

Resultaten van het beleggingsfonds of de vermogensbeheerder worden aan de resultaten van de marktvergelijking gerelateerd. Zit een beleggingsfonds of vermogensbeheerder boven de marktvergelijking? Dan is er sprake van een outperformance en een goed resultaat. Zit een vermogensbeheerder onder de marktvergelijking? Dan is er sprake van een underperformance en een slecht resultaat. De marktvergelijking moet niet alleen relevant zijn, maar ook betrouwbaar en op correcte en transparante wijze worden berekend. De vermogensbeheerder heeft dan ook geen invloed op de uitkomst van de markt vergelijking. Als belegger kun je dus vertrouwen op de vergelijking en op basis daarvan je keuzes maken in het beleggen.

Wat heb jij als belegger de benchmarking?

Moet jij je als belegger blind staren op de benchmarking of is dit voor jou niet heel belangrijk? Wanneer je jouw vermogen gaat laten beleggen is het belangrijk om te kijken naar de benchmark. Het speelt zeker een rol in het bepalen van een beleggingsfonds of vermogensbeheerder. Voordat je een vermogensbeheerder kiest is het belangrijk om te kijken naar de benchmarking, maar dat is niet het enige waar het om gaat. Ook het verschil tussen de samenstellingen van de marktvergelijking en de beleggingsportefeuille spelen een rol, net als het beleggingsrisico.

Er zijn twee manieren waarop de benchmarking in de praktijk gebruikt wordt door vermogensbeheerders: door actief beleggen en passief beleggen. Hier lees je hoe vermogensbeheerders inspelen op de benchmark en hoe dit gebruikt wordt bij het beleggen van jouw vermogen.

markt vergelijking

Performance benchmark betekenis bij actief beleggen

Een vermogensbeheerder kan in jouw naam actief beleggen. Hiervoor worden van tevoren altijd afspraken gemaakt tussen jou als belegger en de beheerder. Wat is actief beleggen? In dit geval gaan beleggingsfondsen en vermogensbeheerders inzetten op bepaalde keuzes ene en selectie van aandelen om zo aan beter rendement te behalen dan de markt. Actieve beleggers geloven dat beurskoersen zodanig voorspelbaar zijn om na de aftrek van kosten de index te verslaan. Vermogensbeheerders proberen zo een outperformance (een goed resultaat) te behalen door het hanteren van de afwijkingen tussen de benchmark en de beleggingsportefeuille.

Passief beleggen met oog op de benchmark

Je kunt er ook voor kiezen om de vermogensbeheerder passief te laten beleggen. Wat is passief beleggen? Hierbij ben je verzekerd van het marktrendement, omdat sommige vermogensbeheerders niet geloven dat het mogelijk is om de markt structureel te verslaan. Deze passieve fondsen worden ook wel Exchange-traded funds (ETF’s) genoemd. Ze zorgen ervoor dat de portefeuilles een afspiegeling van de markt zijn. Het kan aantrekkelijk zijn om te kiezen voor passief beleggen, omdat de kosten hier relatief laag liggen en het rendement aantrekkelijk is. Ook het risico ligt lager. Het is niet zo dat passief beleggen een vermogensbeheerder minder tijd kost. Hierbij is er ook werk nodig om afwijkingen te herstellen of voorkomen.

Wat is benchmark?

De juiste keuze maken als beginnende belegger

Je kunt als beginnende belegger dus zeker rekening houden met de marktvergelijking bij het maken van de keuze voor een vermogensbeheerder of beleggingsfonds. Je krijgt zo een duidelijk beeld van het rendement dat je bij een bepaalde beheerder of een fonds kunt verwachten. De marktvergelijking is een belangrijke leidraad die je kunt gebruiken, maar het is wel van belang dat je ook verder kijkt. Kijk ook naar jouw doelen als belegger, je beleggingshorizon en op welke manier jij wilt beleggen, oftewel het risicoprofiel. Zo maak je als beginnende belegger de juiste keuzes.