Buitenlandse aandelen kopen, waar rekening mee houden?

Eén van de belangrijkste redenen waarom aandelen kopen vandaag de dag zo populair is heeft te maken met het feit dat dit beleggingsproduct eigenlijk geen grenzen kent. In principe is het voor beleggers dan ook zo dat ze de mogelijkheid hebben om aandelen uit alle verschillende delen van de wereld te kopen. Wel is het zo dat deze aandelen kunnen verhandeld worden op verschillende beurzen. Voor Amerikaanse aandelen geldt bijvoorbeeld dat ze genoteerd kunnen staan aan de New York Stock Exchange. Voor Nederlandse bedrijven geldt dan weer dat ze hun aandelen kunnen noteren aan de beurs van Amsterdam, etc. Buitenlandse aandelen kopen brengt menig aantal extra interessante voordelen met zich mee, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Zou jij graag te weten willen komen wat de voor- en nadelen zijn van investeren in buitenlandse aandelen? Je ontdekt er alles over hier op deze pagina!

Inhoudsopgave

Beleggen op de beurs als overkoepelend geheel

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er vaak wordt gesproken over de beurs als zijnde een nationaal orgaan. Zoals eerder in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het dan ook zo dat bijvoorbeeld Nederland met de beurs van Amsterdam een eigen beurs lijkt te hebben en hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor België met de beurs van Brussel. Dit lijkt echter maar zo, want al deze verschillende beurzen vallen onder de NYSE Euronext. Dit geldt overigens niet alleen voor de beurzen in Europa, maar ook voor de Amerikaanse New York Stock Exchange. Dit maakt meteen duidelijk dat aandelen kopen eigenlijk gebeurt op één beurs die zich uitstrekt over verschillende landen en regio’s in de wereld.

Aandelen kopen bij online broker

Buitenlandse aandelen kopen bij online brokers

In vroegere jaren was het in de praktijk alles behalve eenvoudig om te investeren in buitenlandse aandelen. De komst van het internet en in het bijzonder de introductie van zogenaamde online brokers heeft daar verandering in gebracht. Tegenwoordig is het dan ook voor beleggers van over de hele wereld mogelijk om niet alleen aandelen te kopen op de “eigen” beurs, maar ook op verschillende internationale markten. Het gaat hierbij om:

De New York Stock Exchange;
De Shanghai Stock Exchange;
De Tokyo Stock Exchange;
De London Stock Exchange;
De Nasdaq;

Uiteraard zijn bovenstaande slechts enkele voorbeelden, maar het maakt meteen duidelijk dat je ook als Nederlandse belegger tegenwoordig zonder probleem kan investeren in bijvoorbeeld aandelen in Japan, China en de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat dit heel wat meer mogelijkheden heeft gecreëerd en je op deze manier je portefeuille met aandelen uiteraard alleen maar nog meer kan diversifiëren is het wel zo dat er hier ook enkele extra belangrijke aandachtspunten aan verbonden zijn.

Wat maakt buitenlandse aandelen kopen interessant?

Buitenlandse aandelen kopen is tegenwoordig dus zonder al teveel problemen mogelijk. Betekent dit echter ook dat je dit als belegger meteen moet gaan doen of niet? De belangrijkste reden waarom mensen buitenlandse aandelen kopen is terug te vinden in het feit dat ze op die manier een extra meerwaarde hopen te creëren voor hun beleggingsportefeuille. Die meerwaarde vloeit niet alleen voort uit de potentiële winst die voor een bepaald aandeel in het vooruitzicht kan worden gesteld. Daarnaast is het immers ook zo dat er hierdoor een bepaalde bescherming kan worden gerealiseerd tegen vervelende koersschommelingen. Doet de dollar het even minder goed waardoor je in dollar genoteerde aandelen aan waarde afnemen? Dan is het wellicht mogelijk dat de euro het net beter doet. Zo kan het ene onderdeel van je beleggingsportefeuille het andere compenseren.

Waarin schuilt het gevaar van buitenlandse aandelen kopen?

Buitenlandse aandelen kopen zorgt er dus in de praktijk voor dat je kan rekenen op een niet onbelangrijk voordeel. Uiteindelijk is het voor elke belegger dan ook van groot belang om er zeker van te kunnen zijn dat zijn of haar beleggingsportefeuille op elk moment over een bepaald evenwicht beschikt. Wanneer alle aandelen die je koopt in euro staan genoteerd is dat uiteraard niet mogelijk. Kijken in de richting van aandelen die in andere sterke valuta’s worden genoteerd is dan ook in de praktijk zeker en vast geen overbodige luxe, in tegendeel.

Toch is het zo dat je, je bij buitenlandse aandelen kopen ook bewust moet zijn van een bepaald extra risico dat daaraan verbonden is. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat je, je minder goed bewust bent van de mogelijkheden en gevaren van de internationale markt in kwestie. Daarnaast kan ook de valuta waarin je de internationale aandelen hebt gekocht op een bepaald moment onderuit gaan waardoor de globale waarde van je portefeuille afneemt.

Hou er tot slot ook rekening mee dat de kosten die door brokers aangerekend worden onderling kunnen verschillen. Brokers die er voor kiezen om internationale aandelen aan te bieden op bijvoorbeeld de New York Stock Exchange kunnen daarvoor extra of hogere kosten aanrekenen. Vooraleer bepaalde aandelen aan te kopen is het dan ook altijd belangrijk om je even grondig te verdiepen in de kosten die daaraan verbonden zullen zijn.

Plaats een reactie