Cryptomunten zijn een uitvloeisel van de wens om buiten de banken om met een universele munt te kunnen betalen. Maar inmiddels krijgen de cryptomunten veel belangstelling van investeerders. Als de vraag naar iets sneller toeneemt dan het aanbod, dan stijgt de prijs. Dat is het resultaat van een vrije markt zonder regulering.
Inhoudsopgave
De Bitcon BTC
De meest bekende cryptomunt is de Bitcoin. Daarover gaat de rest van dit artikel. De Bitcoin is uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Maar niemand schijnt te weten wie er achter die naam schuilgaat.
In 2009 werd de open source software gepubliceerd en konden mensen Bitcoins minen. De computers die voor de mining zorgen, hebben de software geïnstalleerd en vormen een gedistribueerd netwerk zonder een centraal systeem. Bitcoin transacties worden geverifieerd door netwerk nodes en opgenomen in een wat je zou kunnen noemen openbaar gedistribueerd register, aangeduid met blockchain. Zo kunnen er geen twee identieke Bitcoins bestaan. De technologie die daarbij wordt gebruikt, is de cryptologie.
De eigenaar van een zogenoemde Bitcoin wallet (portemonnee) heeft een unieke sleutel, waarmee een gegenereerde Bitcoin als het ware een authentiteitsstempel meekrijgt en elke transactie die ermee wordt uitgevoerd niet te veranderen is. Je kan de mining vergelijken met het vinden van priemgetallen. In het begin zijn die makkelijk te vinden, maar met de tijd wordt dat steeds moeilijker. Daarom is voor mining inmiddels heel veel computerkracht nodig. Er komen daarom minder snel nieuwe Bitcoins bij.
De Bitcoin koers
Zoals al is aangegeven, is de markt van Bitcoin zonder regulering en helemaal vrij. Desondanks proberen steeds meer overheden de handel in cryptomunten te reguleren. Hierbij wordt vooral gefocust op het bestrijden van witwassen en terrorisme. Zo zie je ook dat in Nederlands de regelgeving flink wordt aangescherpt, wat ten koste gaat van de kleinere crypto bedrijfjes.
Het spel van vraag en aanbod bepaalt volledig de Bitcoin koers. In een geval als dit, zegt men vaak dat de prijs is wat een gek er voor geeft. Omdat het aanvankelijk relatief eenvoudig was om nieuwe Bitcoin te genereren, kan men zien in een grafiek die de historische waarde van de Bitcoin weergeeft, dat die in de beginjaren laag en redelijk stabiel was. Sinds 2017 is de waarde echter flink gestegen, hoewel er hier en daar ook een flinke terugval is te zien. Het hoogtepunt was op 18 december 2017 met een waarde van iets meer dan $20.000.
Op dit moment was de hoogste waarde volgens de website cryptotips.eu ruim $11.000. Maar zoals al is gemeld, schommelt de waarde nogal. Omdat de groei in het aanbod van nieuwe Bitcoins afneemt en deze cryptomunt met argusogen wordt gevolgd, zou je verwachten dat op een vrije markt de waarde gaat stijgen. Maar verder blijft het koffiedik kijken.
De betalingsmogelijkheden van Bitcoins zijn zeer beperkt. De waarde is onder meer een probleem. Hoe betaal je met een Bitcoin van $11.000 een koffie op een terras? Bij aandelen zie je dat ze worden gesplitst als de koers te hoog wordt. Maar hoe doe je dat met Bitcoins? Bitcoin is op te delen in 100,000,000 satoshis, waardoor je het makkelijk kan uitgeven.
Maar het is te verwachten dat de Bitcoin voorlopig een investeringsproduct blijft. Je moet daarbij wel bedenken dat er geen enkele bescherming is, als je gaat investeren in Bitcoin.
Interessante crypto ontwikkelingen?
Facebook had plannen om met een eigen cryptomunt te komen, de Libra. Dat bedrijf is wereldwijd actief en wil liever niet te maken hebben met tal van verschillende valuta en wisselkoersen. Maar vanwege de mogelijke vermenging van interesses ondervindt Facebook veel weerstand van overheden en instanties. Zowel Visa als PayPal waren oorspronkelijk betrokken bij de The Libra Association, het consortium van bedrijven dat de Libra zou gaan uitgeven, maar trokken zich terug nadat het project te maken kreeg met de eerder genoemde weerstand.
Google werkt met uitgevers van cryptomunten samen, opdat Google Pay kan worden gebruikt voor de aanschaf van die munten. Google Pay heeft 67 miljoen gebruikers en die kunnen via de applicatie op hun smartphone cryptomunten kopen en gebruiken. En Google is niet de enige. PayPal en Visa zijn ook met soortgelijke projecten bezig.
https://youtu.be/vbQGe4X6h6U
Square, het bedrijf van Jack Dorsey, ook CEO van Twitter, kocht voor maar liefst $50 miljoen aan bitcoins. Dit meldde het bedrijf in een tweet op 8 oktober j.l. Het kan natuurlijk zijn dat Square zo de koers van Bitcoin zou willen opdrijven om ze vervolgens weer van de hand te doen. Maar volgens het bedrijf is het een strategische investering. Een feit is in ieder geval dat na dit nieuws de koers van Bitcoin omhoog sprong. Ook staat Jack Dorsey bekend als een groot crypto liefhebber. In zijn Twitter profiel staat enkel #bitcoin.
Het bedrijf MicroStrategy heeft in augustus voor $250 miljoen aan Bitcoin gekocht. Wat de bedoeling is van deze forse aankoop is niet duidelijk. Het is echter een technisch bedrijf en geen investeringsmaatschappij.