Execution only betekent dat je een product afsluit zonder dat je advies krijgt van een adviseur. Execution only is niet alleen van toepassing op beleggingstransacties maar kan bijvoorbeeld ook gelden voor het afsluiten van een hypotheek of een spaarproduct. Dit is alleen bedoeld voor mensen die veel kennis van zaken hebben. Sluit je namelijk een verkeerd product af dan kan dit grote financiële gevolgen hebben. Levert een hypotheek aan het einde van de looptijd te weinig geld op dan blijf je met een restschuld zitten. Sluit je een beleggingsproduct af waarvan je de consequenties niet goed overziet kan dit grote verliezen opleveren.
Doe alleen execution only als je voldoende kennis hebt
Execution only beleggen is natuurlijk goedkoper omdat je de kosten van een adviseur uitspaart. Het is echter alleen bedoeld voor mensen die ruime ervaring hebben met beleggingsproducten en die dus goed weten wat ze doen en ook de risico’s goed kunnen inschatten. Als je de risico’s van een product goed kent dan kun je gerust gebruik maken van execution only. Als je dan een fors verlies zou lijden dan heb je dat in ieder geval ingecalculeerd. Een product wat een groot verlies kan opleveren kan immers ook een forse winst betekenen als het wel goed gaat. Grote beleggers willen zo’n risico nog wel eens nemen, omdat ze een verlies wel kunnen opvangen.
Execution only is niet gratis
Als je een beleggingsproduct afsluit onder execution only voorwaarden betekent dit niet dat je geen kosten hoeft te betalen. Die zijn er namelijk altijd. Voor iedere transactie betaal je een vergoeding, ook al maak je geen gebruik van advies. De kosten voor execution only beleggen zijn echter wel lager dan wanneer je gebruik maakt van een adviseur. Dat is logisch omdat je immers minder dienstverlening afneemt en daardoor ook lagere kosten hebt. Als je zeker weet wat je doet is het dan ook een goede optie om hiervoor te kiezen omdat je in de meeste gevallen dus wel kunt besparen omdat je lagere kosten hebt.
De kennis- en ervaringstoets
In Nederland moet je verplicht een kennis- en ervaringstoets doen als je een financieel product wilt gaan afsluiten. In deze toets worden vragen gesteld om te onderzoeken of je voldoende kennis hebt om bijvoorbeeld execution only beleggen te gaan doen. De vragen zijn specifiek opgesteld voor het product dat je wilt afnemen. Een dergelijke toets is er ook voor onder andere hypotheken en verzekeringen of als je een product wilt afsluiten om later je pensioen aan te vullen. Als je slaagt voor de toets kun je zonder problemen execution only beleggen.
Wat gebeurt er als ik niet slaag voor de kennis- en ervaringstoets?
Wanneer je niet slaagt voor de kennis- en ervaringstoets voor execution only dan kun je in de meeste gevallen toch wel op deze manier gaan beleggen. Je krijgt dan wel een zeer nadrukkelijke waarschuwing dat je kennis onvoldoende is om dit veilig te kunnen doen. Je loopt daardoor een groter risico dat het niet goed gaat en dat je verkeerde keuzes maakt. Afhankelijk van het risico dat een bepaald product met zich meebrengt kan de aanbieder overigens als voorwaarde stellen dat slagen voor de toets verplicht is. Het zijn overigens meestal meerkeuzevragen. Je kunt natuurlijk jezelf voor de gek houden en de antwoorden opzoeken op internet. Maar het is de vraag of dat een verstandige zet is, want de financiële risico’s kunnen groot zijn.
Wat is het alternatief voor execution only beleggen?
Er zijn voldoende alternatieven voor execution only beleggen. Je kunt kiezen voor bepaalde fondsen die onder andere banken aanbieden. Deze hebben een hoger of lager risico, doordat ze bestaan uit aandelen of een combinatie van aandelen en obligaties. Obligaties hebben een lager rendement maar ook een lager risico. Door de spreiding is de kans op een groot verlies sowieso lager. Natuurlijk kun je je geld ook nog steeds gewoon op een spaarrekening zetten, maar de rente is al vele jaren historisch laag en de meeste grote banken werken inmiddels met een negatieve rente voor klanten met een groot vermogen. Wil je in ieder geval geen verlies hebben op je spaargeld dan kun je je vermogen spreiden over meerdere banken, of toch overwegen om te gaan beleggen. Als je onervaren bent is execution only beleggen echter niet aan te raden.
Hoe kan ik starten met execution only beleggen?
Wanneer je zeker weet waar je aan begint dan kun je online bij verschillende brokers online gaan beleggen. Je maakt een account aan en kunt vervolgens nadat je geld op je account hebt gestort zelfstandig transacties doen. Hoeveel risico je daarbij neemt bepaal je zelf aan de hand van het soort transacties waar je voor kiest.