Spaargeld beleggen in studentenkamers

Heel wat mensen kiezen ervoor om een deel van hun spaargeld te beleggen in vastgoed via track.be en gelijkaardige platformen. Vastgoed biedt nu eenmaal een paar interessante voordelen. Het is een relatief risicoloze investering omdat vastgoedprijzen doorgaans stijgen en je bovenop deze meerwaarde elke maand een huuropbrengst ontvangt.

Toch is vastgoed breder dan je denkt. Naast de traditionele panden als huizen en appartementen, zijn tegenwoordig de studentenkamers aan een opmars bezig.

Inhoudsopgave

Waarom investeren in studentenkamers?

Waarom beleggen in studentenkamers?

Een studentenkamer kopen als investering lijkt op het eerste zicht als een raar idee. Desondanks heeft deze belegging enkele unieke pluspunten. Wij maakten een overzicht.

Ideaal voor ouders met kinderen

Elke ouder hoopt dat zijn kind later gaat studeren aan een hogeschool of universiteit. Meestal liggen deze onderwijsinstellingen ver weg van het drop waar men momenteel in woont. Elke dag pendelen tussen huis en universiteit is ook geen oplossing. Daarom kiezen veel studenten ervoor om te verblijven op een studentenkamer.

Een geschikte studentenwoning vinden is een helse opdracht. Want de wachtrijen zijn lang, en het aanbod is beperkt. Net daarom doe je er als ouder goed aan om enkele jaren op voorhand al een studentenkamer te kopen als belegging. De eerste jaren verhuur je het pand aan andere studenten, en als jouw zoon of dochter klaar is om zelf te gaan studeren, heb je al een studentenwoning achter de hand. Handig, toch?

Beleggen in studentenwoning

Grote vraag

Zoals eerder al gezegd, is er in studentensteden als Rotterdam, Groningen, Amsterdam, Tilburg en Utrecht enorm veel vraag naar studentenwoningen. Dat is goed nieuws voor investeerders. De kans is dus erg groot dat je snel en eenvoudig een huurder vindt. Op deze manier blijft de studentenkamer niet onnodig leeg staan, waardoor je inkomsten misloopt.

Investeren in studentenkamers ook mogelijk met beperkt budget

De aankoopprijs van een studentenkamer ligt doorgaans wat lager dan de prijs die je betaalt voor een compleet appartement met één, twee of drie slaapkamers. De meeste panden starten rond de 100.000 euro. Ook voor investeerders met weinig geld zijn studentenkamers dus een interessante belegging.

Het is trouwens een goed idee om een lening aan te gaan voor de aankoop. Omdat de rente bijzonder laag is op dit moment, wordt deze kost gedragen door de maandelijkse huuropbrengst. Dankzij de externe financieren stijgt het rendement van je eigen inbreng. Dat noemt met het financieel hefboomeffect.

Waar moet je op letten bij het kopen van een studentenhuis?

Waarop letten bij de aankoop van een studentenwoning?

De aankoopprijs van een Je denkt eraan om je spaargeld te beleggen in studentenkamers? Goed idee. Houd dan wel rekening met deze aandachtspunten:ligt doorgaans wat lager dan de prijs die je betaalt voor een compleet appartement met één, twee of drie slaapkamers. De meeste panden starten rond de 100.000 euro. Ook voor investeerders met weinig geld zijn studentenkamers dus een interessante belegging.

  • Net zoals bij alle vastgoed speelt de locatie een doorslaggevende rol. Zoek een kamer in een populaire studentenstad die goed bereikbaar is met de fiets of het openbaar vervoer.
  • Vergeet niet om de staat van gemeenschappelijke ruimtes te controleren. Die bepalen mee hoe snel de kamer verhuurd wordt.
  • In sommige gevallen kan je een mooie korting bekomen als je meerdere studentenkamers samen aankoopt.
  • Praat voor de aankoop met andere huurders in hetzelfde gebouw of eigenaars van studentenwoningen in de straat. Misschien hebben zij nog nuttige informatie.
  • Het voordeel van een kale huur is dat je jaarlijks de huursom mag verhogen op basis van de inflatie. Bij een all-in huurprijs (inclusief servicekosten) is dat niet mogelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=NG5j8qJS_mU