Heb je spaargeld op de bank? Wie niet tegenwoordig. Dan is beleggen in goud wellicht interessant voor jou! Toch is het vandaag de dag minder interessant. De rente is immers lager dan ooit en levert vrijwel niets op. Daarbij is de inflatie onvoorstelbaar hoog. Zodoende heeft beleggen een aanzienlijke opkomst gemaakt de laatste jaren. Zo is de digitale munt Bitcoin niet meer weg te denken van de beleggingsmarkt. En voor wie het aandurft, blijven ook aandelen populair.
Vind je beleggen in Bitcoin té veel risico? En zijn aandelen wat jou betreft prijzig? Dan kun je overwegen om je spaargeld te beleggen in goud. Wil je meer weten over goud kopen? In dit korte artikel vertellen we je wat je moet weten hierover. Lees vooral verder.
Waarom beleggen in goud?
Heb je nog nooit belegd? En is dit de eerste keer dat je gaat beleggen in goud? Als je je onderzoekt hebt gestart, dan is het goed om de voordelen te kennen.
- Blijft in waarde stijgen: Goud blijft altijd haar waarde houden. Sterker nog, deze waarde kan alleen maar stijgen. Dit noemen we de goudprijs. In tegenstelling tot digitale beleggingen, waarbij de waarde sterk schommelt en zelfs kan omvallen in de toekomst. Dat betekent dat je je investering kwijtraakt.
- Je hoeft je goud niet onder te brengen: In afwachting tot een stijging van de goudprijs, blijf jij de eigenaar van je ingekochte goud.
- Het blijft een betalingsvorm: Wist je dat goud een betalingsvorm is? Gouden munten en goudstaven worden geaccepteerd als betaalmiddel. Dit is echter wel afhankelijk van het product en van de winkel. Zo wordt een goudstaaf in de supermarkt natuurlijk niet aangenomen.
In welke vormen van goud kan ik beleggen?
Goud kent natuurlijk verschillende vormen. Zodoende kun je dus vrij breed investeren. Dit zijn wat voorbeelden:
- Gouden sieraden: Dit kan van alles zijn. Denk aan een horloge of aan een ketting. Veel gouden sieraden zijn afkomstig uit een erfenis.
- Gouden munten: Gouden munten worden nog steeds gezien als een betaalmiddel en zijn vaak eeuwenoud. Omdat gouden munten een wettig betaalmiddel zijn geweest, zijn ze ook vandaag de dag nog veel waard. Een goed voorbeeld is het gouden tientje. Goud munten kopen kan niet meer bij de bank, maar wel op internet of bij fysieke aanbieders.
- Goudstaven: Een goudstaaf bestaat uit een hoog percentage aan goud. Iedere staaf beschikt over een ander gewicht, waardoor niet iedere staaf hetzelfde waard is.
Zitten er risico’s aan goud kopen?
Iedere beleggingsvorm kent risico’s. Het gaat immers om geld. Zeker als je besluit om je spaargeld te beleggen in goud, is het belangrijk om hiervan op de hoogte zijn.
Bij de inkoop van goud is het verstandig om voldoende kennis van zaken te hebben. Hier gaat het namelijk vaak mis. Zo komt het vaak voor dat ‘vals goud’ wordt verkocht voor ‘echt goud’. Beschikt je gekochte goud niet over de juiste keurmerken, dan kun je het nooit voor een goede prijs verkopen en is je belegging mislukt.
Daarbij is het zaak om bij de juiste persoon terecht te komen. Zowel online als fysieke aanbieders sjoemelen met goud en proberen dit door te verkopen. Dit is kan bijvoorbeeld gestolen zijn.
Conclusie
Wil je meer profijt hebben van je spaargeld? Maar zijn digitale beleggingen niets voor jou? Goud kopen kan een waardevolle investering zijn. Dit kan in de vorm van sieraden of in gouden munten – vooral dat laatste wordt veel gedaan.
In dit artikel heb je gelezen wat de voordelen én de risico’s zijn. Ga altijd met voldoende kennis op pad. We hopen dat dit artikel je verder heeft geholpen. Is goud kopen iets voor jou?
Goede toevoeging, Jurr! Groet, Gerard van Beursgenoten