Brokers vergelijken

Brokers vergelijken

De belangrijkste stap als beginnend belegger het kiezen van de juiste broker, daarom ga je beginnen met brokers vergelijken!

Wanneer je wilt beginnen met beleggen heb je in ieder geval twee dingen nodig. In de eerste plaats moet je een geldbedrag hebben wat je wilt gaan beleggen. In de tweede plaats moet je ook een broker vinden waar je jouw geld kunt beleggen. In het grote aanbod van brokers in Nederland en Europa kan het lastig zijn om te bepalen wat voor jou de beste match is. Je wilt natuurlijk een goede broker die je precies kan bieden wat jij nodig hebt. Wil je zelf beleggen en is een gebruiksvriendelijk en laagdrempelig platform wat je zoekt? Of heb je de nodige basiskennis en ga je vooral voor veel mogelijkheden? Wat je altijd moet doen is brokers vergelijken. En hoe je dat doet, lees je hier!

Inhoudsopgave

Wat is een broker?

Voordat je weet hoe je brokers kunt vergelijken is het belangrijk dat je weet wat een broker precies doet. Een broker is een andere naam voor beurshandelaar of effectenmakelaar. Een broker handelt actief tussen de belegger en de markt. De broker neemt opdrachten aan van klanten, beleggers en pensioenfondsen. Een broker kan letterlijk aanwezig zijn op de beurs, maar vandaag de dag zijn er ook veel online brokers. Deze brokers verdienen aan de transacties van beleggers via hun platform. Via het platform van een online broker kun jij beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, cryptomunten, opties, turbo’s, futures en vastgoed.

Waarom zou je brokers vergelijken?

Waarom zou je brokers vergelijken? Daar zijn een aantal goede redenen voor. In de eerste plaats rekenen brokers kosten voor transacties die je maakt (het kopen of verkopen van aandelen, bijvoorbeeld). De kosten verschillen enorm per broker. Sommige broker rekent hier niets voor, anderen gemiddelde bedragen en andere brokers weer zeer hoge bedragen. Hoe hoger de transactiekosten, hoe meer geld het jou kost. Toch kan het ook voorkomen dat er iets anders tegenover hoge transactiekosten staat, zoals een welkomstbonus of een hoog rendement. Je kunt brokers naast transacties op allerlei andere punten vergelijken. Die lees je hieronder.

Kijk naar de kosten voor transacties en service

Het eerste waar je een broker gaat vergelijken is natuurlijk de kosten. Hierbij neem je niet alleen de transactiekosten, maar ook de kosten voor service en beheer. Wanneer je niet zelf gaat beleggen maar kiest voor beheerd beleggen, brengt dit kosten met zich mee. Brokers gaan zich voor jou verdiepen op de markt en je mogelijkheden; dit is natuurlijk niet kosteloos. Ga de brokers vergelijken op deze vaste kosten. Sommige brokers rekenen een vast maandbedrag, bij andere brokers betaal je een percentage over je beleggingsportefeuille en in sommige gevallen betaal je beide. Het is dus goed om brokers op dit punt goed te vergelijken.

Brokers vergelijken kan ook op andere zaken, zoals het aanbod. Bij de meeste brokers kun je waarschijnlijk wel terecht voor het kopen van aandelen en obligaties. Maar wanneer je wat meer wilt, bijvoorbeeld beleggen in cryptomunten (zoals bitcoin), futures (grondstoffen en buitenlandse valuta) of turbo’s (versneld beleggen in aandelen) kun je niet altijd overal terecht. In dit geval is brokers vergelijken belangrijk omdat je zo kunt zien wat je beleggingsmogelijkheden zijn. Kijk daarnaast ook altijd naar de minimale storting die je kunt doen. Wanneer jij graag wilt beginnen met een laag bedrag is dat niet bij iedere broker mogelijk.

Ook deze zaken spelen een rol

Er zijn nog een aantal andere punten die je mee kunt nemen in het vergelijken van brokers. Natuurlijk spelen de kosten een belangrijke rol in de keuze die je maakt, maar deze keuze kan ook afhangen van andere zaken. Denk hierbij aan de service die een broker biedt en hoe de klantvriendelijkheid is. Vaak kun je online al zien hoe een bepaalde broker beoordeeld wordt door klanten. Op basis daarvan kun jij bepalen of je hier als beginnende belegger je geld wilt vastzetten. Welke services biedt een broker? Kun je gebruik maken van allerlei educatie op het gebied van beleggen of moet je alles zelf uitzoeken? Hoe gemakkelijk is het platform waarmee je kunt beleggen? Dit speelt allemaal mee in het maken van je keus.

Heeft de broker de optie voor een demo?

Een van de belangrijkste dingen waar je als beginnende belegger naar kunt kijken is de mogelijkheid voor een demo. Met een demo begin je niet direct met echt geld, maar kun je het beleggen eerst proberen. Zo ontdek je niet alleen hoe beleggen precies werkt, maar ook hoe een platform van een bepaalde broker werkt. Je kunt het jezelf op deze manier eigen maken en zo met meer zelfvertrouwen het echte werk beginnen. Niet iedere broker heeft een demo en wanneer je hier naar op zoek bent is brokers vergelijken een ideale manier om een geschikte broker te vinden.

Welk type belegger ben jij?

Kijk ook goed naar het type belegger dat jij bent. Zo kun je het aanbod van brokers wellicht al verkleinen. Kies een broker op basis van jouw voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld defensief beleggen? Dit is risicomijdend en bieden vermogensgroei op de lange termijn. Kies voor een broker waarbij je kunt beleggen in beleggingsfondsen, obligaties en vastgoed. Wil je offensief beleggen? Hiermee ga je niet voor vermogensbehoud maar streef je naar vermogensgroei op de lange termijn. Welke beleggingsvorm in dit geval de juiste optie is hangt af van het risico dat je wilt nemen. Er zijn genoeg brokers waarbij je terecht kunt voor advies op het gebied van risico nemen.

Zelf beleggen of laten beleggen

Ga je zelf beleggen of kies je voor beheerd beleggen? Brokers vergelijken zorgt ervoor dat je een broker kiest waarbij je een van deze twee kunt doen. De meeste brokers bieden de mogelijkheid voor zelf beleggen. Dit doe je op basis van je beleggingsplan. Hierin beschrijf je wat het doel is van je belegging, hoe lang het geld belegd moet zijn om het doel te behalen en hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Ben je zelf het beste in staat om dit doel te behalen of geef je dit over in de handen van experts op dit gebied? Een vermogensbeheerder kan een goede oplossing zijn wanneer je besluit om je geld te laten beleggen.

De goedkoopste broker kiezen?

Je bent misschien geneigd om voor de broker te kiezen waar je het minste geld betaalt. Er zijn zelfs brokers waar je geen transactiekosten betaalt. Het is aan jou om te bepalen wat de beste keuze is. Als beginnende belegger moet je je niet blind staren op de kosten en het vermijden hiervan. Soms bieden brokers bepaalde services en klantvriendelijkheid waar de kosten niet tegenop kunnen. En het komt ook voor dat je als belegger juist meer baat hebt bij een broker met hogere kosten omdat hier de mogelijkheden ook een stuk uitgebreider zijn. Brokers vergelijken biedt hierin een goede uitkomst, omdat je naar alle zaken kijkt en niet alleen naar de kosten.

Kijk daarnaast ook naar de welkomstbonus die je wellicht krijgt bij een broker. Sommige brokers geven je een bonus na je eerste transactie, andere brokers bieden je direct een geldbonus. Toch is het belangrijk om te kijken naar wat deze bonus je op kan leveren. Soms weegt het niet op tegen wat je betaalt of brengt het weinig mogelijkheden met zich mee. Voorkom dat je je laat lokken met een mooie bonus die niet veel voor je kan betekenen.

Brokers vergelijken: het belang van educatie

Als beginnende belegger is de kans groot dat je niet zoveel weet over beleggen en hoe dat in zijn werk gaat. Sommige brokers bieden een demo aan waar je als het ware kunt oefenen in beleggen. Wanneer je dit onder de knie hebt en het platform begrijpt kun je aan het echte werk beginnen. Als je gaat beginnen als belegger heb je veel baat bij gebruiksvriendelijke software en de juiste educatie. Een broker kan lage transactiekosten hebben, maar is er ook sprake van een laagdrempelig platform waar jij als beginner gemakkelijk wegwijs in wordt? Kijk ook naar de mogelijke educatie die een broker biedt. Het komt voor dat je met je account toegang hebt tot allerlei video’s en behulpzame artikelen waarmee je veel kennis opdoet van beleggen.

Basiskennis voor brokers vergelijken

Tot slot is enige basiskennis altijd welkom bij brokers vergelijken. Wanneer je weet waarin je wilt beleggen, wat je opties zijn en hoe dit in zijn werk gaat maak je de zoektocht naar een broker een stuk eenvoudiger. Zorg daarom dat je van tevoren wat kennis hebt over beleggen en brokers. Natuurlijk hoef je geen financieel genie te zijn om te kunnen weten wat je doet, maar het is wel belangrijk om enige kennis van zaken te hebben. Wil je beleggen maar heb je geen tijd voor het in de gaten houden van de beurzen en het bijspijkeren van je kennis? Dan kun je beleggen het beste overlaten aan een vermogensbeheerder.

Het nut van brokers vergelijken is groot. Wanneer je hier even de tijd voor neemt zul je merken dat het vergelijken van brokers zeker vruchten af zal werpen. Op deze manier ben je beter voorbereid op het beleggen en weet je een stuk beter wat je te wachten staat. En ondanks het zeer ruime aanbod van brokers wereldwijd maak jij toch altijd de juiste keus en kan het beleggen beginnen!